Zavarovalnica in DDV

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sicer nič novega, pa vendar sem zopet nekako užaljen nad arogantnostjo Naše lepe.
Počila je šipa in ker jo imam zavarovano, sem jo dal zamenjat. Zavarovalnica bo krila vse stroške, razen DDV, ki ga moram plačati sam!
Avto je v osnovnih sredstvih in si bom sicer davek povrnil, toda
stupid-1.gif
!!! Z enomesečnim zamikom!
Ali lahko trdim, da pred zakonom nisem enakovreden z zavarovalnico in da je zadeva protiustavna?

jezen.gif
!

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Sej praviš, da si boš povrnil DDV. Če ti nakaže tudi DDV in si ga potem še povrneš bi bil na plusu.
Za enomesečni zamik se lahko pa žališ na sončni upravi če misliš, da bo kaj boljš.

Kako to misliš, da nisi enakovreden zavarovalnici. Ko ojre tja neseš si njihov najboljši prijatelj, ko treba ojre pokazat si pa največja smet.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
A DDV od plačane zavarovalne premije si pa lahko odvedel?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.310
113
tako je. obstaja davek na zavarovalniške posle in sicer v višini 6,5%

res pa je, da še nisem slišal za primer, kjer mora stranka plačat DDV, ostalo pa nase prevzame zavarovalnica (lahko pa to dobiš na izbiro)... da nisi slučajno česa zamešal z morebitno odbitno franšizo pri zavarovanju stekla? ta običajno ustreza cca. 20% (torej tudi DDVju) škode, če menjaš vetrobransko steklo.....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Sicer nič novega, pa vendar sem zopet nekako užaljen nad arogantnostjo Naše lepe.
Počila je šipa in ker jo imam zavarovano, sem jo dal zamenjat. Zavarovalnica bo krila vse stroške, razen DDV, ki ga moram plačati sam!
Avto je v osnovnih sredstvih in si bom sicer davek povrnil, toda
stupid-1.gif
!!! Z enomesečnim zamikom!
Ali lahko trdim, da pred zakonom nisem enakovreden z zavarovalnico in da je zadeva protiustavna?

jezen.gif
!

To je normalno. Tudi meni so ukradli neko orodje, sem dobil povrnjeno brez DDV, ker sem si ga pri nakupu novega itak odbil. Zamiki so pa normalni, imaš zamike medtem ko mečkajo tvoj denar, premišljujejo ali bi ti ga dali ali ne, ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Matey pravi:

res pa je, da še nisem slišal za primer, kjer mora stranka plačat DDV, ostalo pa nase prevzame zavarovalnica (lahko pa to dobiš na izbiro)... da nisi slučajno česa zamešal z morebitno odbitno franšizo pri zavarovanju stekla? ta običajno ustreza cca. 20% (torej tudi DDVju) škode, če menjaš vetrobransko steklo.....

Lani mi je ena razbila zadnji blatnik. Dobil sem kupon, cenilec od Tilie je pogledal itd..., avto na servis, kjer so vse popravili. Ko sem pa prišel po avto, sem moral plačati DDV - ostalo je krila zavarovalnica od povzročitelja. Tam so mi razlagali, da tako pač je in da ker je avto v osnovnih sredstvih, jaz plačam DDV! "Saj si ga boste itak povrnili pri naslednjem davčnem obračunu!" , je rekel na servisu. Če pa bi bil avto last fizične osebe, pa DDV-ja ne bi bilo.
No, danes sem imel podoben primer in sem zopet malo vroč zaradi tega. Če to ni diskriminacija!

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.310
113
aja tukaj je zavarovanec pravna in ne fizična oseba? ja tukaj je pa potem marsikaj drugače in ne samo DDV... ampak kjer so minusi so tudi plusi tako da.....

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nič minusi in plusi. Če zavarovalnica krije stroške popravila, ne vem, zakaj ne krije še DDV oz. zakaj ga je prevalila name - zavarovanca?!
Saj že res, da si bom po enem mesecu povrnil tisti preklemanski DDV, ampak šele čez en mesec! Ta mesec bo država obračala moj denar! Naj raje kar zavarovalnica sama poleg vsega skupaj še DDV plača, če ga je že morda treba in si ga bo prav tako imela priložnost povrniti ...

Zato pravim, da je diskriminacija! Ker, če si pa fizična oseba, se pa DDV sploh ne obračunava .
stupid-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.310
113
ok, pol je pa diskriminacija. pritoži se na AZN (agencija za zavarovalni nadzor) - http://www.a-zn.si/

drugače pa so minusi in plusi... imaš določene ugodnosti in dodatne obveznosti, če si pravna oseba in prav tako, če si fizična oseba.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Če nimaš na računu denarja za premostitev tega DDV-ja bi ti priporočal, da kar zapreš firmo, ker boš počepnil prej ali slej.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Kolikor se sam spoznam na davčno zakonodajo, je tak obračuna davka tudi pravilen in edini logičen.
Naročnik storitve je zavarovanec in ne zavarovalnica. Izstavljeni račun se glasi na zavarovanca. Položaj zavarovalnice je v sistemu DDV specifičen, kar je seveda vzrok, da zavarovalnica odklanja plačilo DDV, ki je izkazan na prejetem računu. Zavarovalnica namreč opravlja oproščeno dejavnost. Posledično zato ne more zahtevati vračila davkov, ki ji jih zaračunajo drugi davčni zavezanci.

I

Izbrisan uporabnik #9334

OK, vse kaže, da se samo meni zdi zadeva čudna. Morda zato, ker sem dal v čvek. Ali je pa z menoj kaj narobe, ker slovenci v bistvu prav uživamo v nelogičnem plačevanju in kupovanju večkratne megle vsepovsod.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
sej ti pravim, ves denar pobrati iz bank + neplačati prispevkov.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kolikor se sam spoznam na davčno zakonodajo, je tak obračuna davka tudi pravilen in edini logičen.
Naročnik storitve je zavarovanec in ne zavarovalnica. Izstavljeni račun se glasi na zavarovanca. Položaj zavarovalnice je v sistemu DDV specifičen, kar je seveda vzrok, da zavarovalnica odklanja plačilo DDV, ki je izkazan na prejetem računu. Zavarovalnica namreč opravlja oproščeno dejavnost. Posledično zato ne more zahtevati vračila davkov, ki ji jih zaračunajo drugi davčni zavezanci.

Naročnik storitve v mojem primeru je povzročitelj škode in ne oškodovanec. Bo pa menda držalo, da je položaj zavarovalnice v sistemu DDV specifičen. Ampak ta specifika je meni rahlo izrojena. Jaz, kot plačnik davkov in eden glavnih financerjev naše države, bi si tudi pridržal kakšno takšno specifičnost zase, kajne!

(brez veze!
17758-icon_confused.gif
)

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

A si prebral moje vprašanje? Kakšen DDV si naj odbijem? Če zavarovalnica plača vse, potem naj še DDV sama poračunava. Jaz imam pri vsem skupaj samo željo, da bi dobil nazaj tisto, kar sem plačal ob sklenitvi zavarovanja. Kaj misliš, da sem zanalašč razbil šipo?
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Tule se ti gre samo za enomesecni zamik ddv, oziroma birokracijo s placevanjem le tega.
Ti povem kaj meni "obljubljajo";
povrnitev razlike v placi v Netto znesku! Vendar ta znesek gre v dohodninsko napoved in se bo od njega placala dohodnina. Ker bo razlika placana za vec let skupaj me bo to udarilo se tako da bom tisto leto v najvisjem dohodninskem razredu! Nadaljevanje spodaj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Prej in potem pa od "minimalca" zivim.
Me ima da bi tole spodbijal na visjih instancah(ce ne drugje na kakem eu sodiscu) ker v mojem primeru bom dobil dejansko samo cca pol razlike v placi. Pol si bo pa drzava pobrala prek dohodnine, placila vrtca, otroskih dodatkov....
Kako je spopravljanjem dohodninske odlocbe za nazaj? Jo lahko tudi jaz sprozim, ali samo durs?