Zatiranje lesnih škodljivcev

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
A se kdo spozna na zatiranje lesnih črvov. V določenih delih ostrešja imamo manjše napade te golazni. En strokovnjak za gradbeništvo mi je rekel, da se v ogroženo lego navrtajo luknje in vanje nalije neka tekočina. A kdo ve katera?
Bi pa to rad naredi še preden zapremo podstrešje. Po novem bomo ostrešje zaprli, potem bo imela ta golazen baje idealne pogoje za svoje delo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Silvanol je premaz na osnovi borovih soli in je namenjen preprečevanju okužbe zdravega lesa.
Za zatiranje že načetih delov je najbolj uporaben Fentin, izdelek Belinke. ( http://www.belmojster.net/izdelki/?izdelek=1&ID=36 ) Zadnje čase ga je mogoče dobiti v precej priročni pršilki s dodano cevko (podobno, kakor pri WD40), s pomočjo katere strup napršiš v luknje črvov. Za večjo količino pa je potrebno poklicati tehnično službo Belinke. Kolikor mi je znano, pri nas drugih (boljših) sredstev ni moč dobiti.

LP

Nazadnje urejeno:

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Belinka ima tudi Belocid za zatiranje. Lahko fanj s čopičem namažeš, ali pa z injekcijo v luknjice našpricaš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Za fentin sem tudi sam ze slisal, nekje tudi uporab se mi zdi. Se pa bojim da bo ceneje novo ostresje kot pa obstojecega s fentinom napojit. Razen ce imas crve res samo v enem delu enega kosa lesa. Kot vem je fentin bolj "namenjen" restavratorjem. Malo me tudi zanima kaj je za en strup v njem in kako lahko vpliva na cloveka.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kot vem je fentin bolj "namenjen" restavratorjem. Malo me tudi zanima kaj je za en strup v njem in kako lahko vpliva na cloveka.
Restavratorji uporabljajo (uporabljamo) štiri načine za 'dezinfekcijo' kakor se ta postopek imenuje. Kemijo (fentin in podobno), plin (za privatno uporabo prepovedan), segrevanje na 70-80 stopinj (uporabno pri manjših kosih) in najbolj nenavaden način - vibracije nizke frekvence.
Glede strupa v Fentinu pa: zanesljivo je strupen tudi za ljudi, vendar nima tendence izhlapevanja, tako da je njegovo zastrupljanje omejeno na tisti del, kjer se ga nanese. Podobno (pogojno) nenevaren je Silvanol, ki se po 20 dneh veže z lesom in Belocid, ki je na enaki bazi kakor Silvanol.
In kako bo avtor vprašanja vedel, če je postopek uspel? Enostavno: za ostrešje je najbolj nevaren hišni kozliček (Hylotrupes bayulus) in ko so ličinke aktivne jih slišimo, stari ljudje so to imenovali 'mrtvaška ura'
Torej, če se bo slišalo tiktakanje - je zadeva resna in sanacija nujna, ne glede na to, koliko dela to potegne za sabo. Žal.