Zategovanje svečke pri kosilnici...vprašanje

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Evo da ne bodo samo avti bom še tole vprašal kar tule: ko mi je zalilo svečko na dvotaktni ročni bencinski kosi sem odšraufal svečko in preluftal. Ko sem jo dal nazaj, sem jo zategnil z roko kolikor je šlo pa potem s ključem, ampak to se je obrnilo še cirka 10 stopinj in sem prav čutil da ne gre več.. Tako je bilo vedno.
No danes sem svečo zamenjal za novo, in spet, z roko, kolikor gre, potem sem vzel ključ in tistega feelinga da si na koncu ni bilo. Sem obrnil četrt, pa še četrt, niti se ni čutilo da bi šlo vedno težje. Zdaj jaz nisem upal več vrtet da nebi kakega navoja zjebal? Zakaj se svečka še kar vrti dokaj na mehko? Sem probal zalaufat in dela brez problema, upam samo da ne "pušča", kompresija pa to? A čem jo še probat vrtet dokler ne pridem do konca al čem pustit? A je to mogoče zaradi dveh podložk ki so na sveči? Ko sem primerjal staro in novo sem videl da moram podložke pustiti da pridem na "enako globino" v valju. Svečka je NGK, kosilnica je novejša. Kakšen nasvet?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Hvala. Sepravi kar zategujem naprej dokler gre in se bo ustavilo ko se podložke sploščijo? Strah me je da ne zjebam navoj...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Raje preveri kakšen je navoj. Se na oko vidi. Včasih gre na trdo tudi zaradi saj, ampak 2 podložki? Sem tudi sam že to počel, vendar to pomeni da svečka ni prava
smile-1.gif
!

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Svečka je prava. Podložki sta dve, tudi prejšnja je imela samo so se že držale skupaj, ozeroma sta se zlepile skupaj. Verjetno je res tisto kot je napisal da se matice sploščijo da zadihta. Samo zdaj ne vem a čem še privijat dokler se ne ustavi al je dovolj samo pol obrata zavit....obstaja možnost da zhebem navoj?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
ponavadi gre dokler lahko z roko potem pa še 180-270° pri nekaterih lahko tudi manj.
Itak se pa čuti, ko se vsede. Dokler se ne vsede do konca lahko na ključ z enim prstom zateguješ. in z enim prsom nimaš šanse da vtrgaš navoj :D

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Hja, če mašina dela, pusti... Če je premalo privita, jo v ameriških filmih pač enkrat ven odvije in odnese...
grin1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
No saj nekaj takega sem jo jaz zategnil pa še vedno ni prišlo do konca. Sem jo potem zalaufal in je delala. Kako pa bi vedel če bi bila sveča premalo zategnjena?
In pa če bi hotel navoj zhebat, bi moral priti do konca, in potem z veliko silo naprej šraufat? Ker pri meni ni prišlo niti do nekega velikega upora. Pač z roko sem zašraufal, in potem z ključem, cirka 3/4 do enega zavoja, z enim ali dvema prstoma. Niti ni bilo nekega upora. Potem sem odnehal ker me je bilo strah da ne sfakam navoja....
rolleyes-1.gif
Sepravi sem jaz zdaj samo matice sploščil in zadihtal zadevo? Ker če ja, niti ne bom več pritegoval...

Nazadnje urejeno: