pobran navoj od grelne svečke

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Za karter ne bo vredu.
Drigače pa BTS Ljubljana, Merkur mojster vsi in še tisoče drugih prodajalcev

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
jst to dobr vem, da se še zamena težko kaj šele vrta... zato sm pa napisal kaj vse je treba, če hočeš navoj popravt!!!
uf-1.gif

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
V Merkurjo so jih imeli ampak pri njih so v-coil (isto samo druga firma). Zadeva je nenormalno dobra, sem popravljal že M14, M6, M8. Tudi na napenjalcih kjer so na M8 vijaku majstri kazali kaj pomeni moč. Cena za set, se pravi pravilni sveder, navojni sveder ter vložke je bila nekje 25€. Ma pa to kot dsf pravi tudi sigurno BTS in drugi.

Če se reže navoj na glavi, tako, da ostane glava gor, se namaže navoji sveder, da se opilki zgrabijo nanj. Kar pade noter posesam ven z majhno cevko. To je to. Problem teh Helicoil vložkov je da, če jih ne namažeš npr. z zelenim loctitetom, da se pri ponovnem odvitju odvijejo ven, tako da ga moreš spet zaviti noter.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
V Merkurjo so jih imeli ampak pri njih so v-coil (isto samo druga firma). Zadeva je nenormalno dobra, sem popravljal že M14, M6, M8. Tudi na napenjalcih kjer so na M8 vijaku majstri kazali kaj pomeni moč. Cena za set, se pravi pravilni sveder, navojni sveder ter vložke je bila nekje 25€. Ma pa to kot dsf pravi tudi sigurno BTS in drugi.

Če se reže navoj na glavi, tako, da ostane glava gor, se namaže navoji sveder, da se opilki zgrabijo nanj. Kar pade noter posesam ven z majhno cevko. To je to. Problem teh Helicoil vložkov je da, če jih ne namažeš npr. z zelenim loctitetom, da se pri ponovnem odvitju odvijejo ven, tako da ga moreš spet zaviti noter.

Še nobeden se ni in se tudi ne more odviti. Stavim, da še nisi videl, kako se ga vgradi in trdim, da je to, da se odvije, samo v tvoji glavi.
LP Janko

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Mal smešen je tale pred nama. Vložek se ven odvije
bonk.gif
Pa ne mislit da merkurjevih ne poznam, saj so isti, ampak vložek ko enkrat odbiješ srednjo spodnjo prečko ne gre nikamor več, ven pa samo z izvijačem in kombinirkami( moraš ga namreč potegnit ven kot drat)
Pa še enkrat Navoja od karterja ne moreš popravit na ta način

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.649
113
Če misliš pr karterju un šravf za olje spuščat......a ni lažje povrtat navoj pa večji šravf dat not.....sj je dost placa tm okol navoja
smile-1.gif

Al pa za začetek sam z tazadnim svedrom za navoje probat navoj "popravt"

Nazadnje urejeno:

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Glej če ne namažeš vložka z loctitom se ta lahko naslednjič odvije ven, ko odvijaš svečko, vijak ven.Včasih lahko helicoil na svečko zapika in se raje odvije iz mehkega aluminija. Pri tem prečka nima veze, ki jo moraš itak na koncu odrgati vstran, z tankimi kleščami ali z orodjem, ki ga dobiš zraven. Torej zadevo imam doma in jo uporabljam. Dal sem samo nasvet kako se naj uporablja, ker sem imel že tak primer. In ja v merkurju je v coil kar je isto kot helicoil.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Oprosti ker si verjetno edini internetni atestiran vstavljalec Helicoil vložkov v Sloveniji.
hysterical-1.gif

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
Glej če ne namažeš vložka z loctitom se ta lahko naslednjič odvije ven, ko odvijaš svečko, vijak ven.Včasih lahko helicoil na svečko zapika in se raje odvije iz mehkega aluminija. Pri tem prečka nima veze, ki jo moraš itak na koncu odrgati vstran, z tankimi kleščami ali z orodjem, ki ga dobiš zraven. Torej zadevo imam doma in jo uporabljam. Dal sem samo nasvet kako se naj uporablja, ker sem imel že tak primer. In ja v merkurju je v coil kar je isto kot helicoil.
Heli Coil vložek se mi v več kot tridesetih letih, natančneje, od leta 1978, ko sem nabavil komplet za popravilo navoja vžigalnih svečk, še nikdar ni odvil in se tudi ne bo, pa sem jih v vsem tem času zelo veliko uspešno vgradil in to brez tvojega internetnega atesta, katerega izgleda, da podeljuješ ti.
Če vseeno še vedno trdiš, da se odvije, te prosim, da se oglasiš pri meni. Vložek bom vgradil v kos aluminija, tvoja naloga pa bo, da ga odviješ nepoškodovanega ven. Če ti nebo uspelo, ti macolco posodim.
bonk.gif

Trditev, da se svečka v vložek zapeče, tudi ne drži. Svečka se zapeče v aluminij zato, ker med navoj nabije žareče neizgorele delce (saje), ki pa se v zelo gladek (poliran) vložek iz kvalitetnega inox jekla za gotovo ne primejo.
Mislim, da sem dovolj nazorno povedal kako in kaj in ne mislim o tem več debatirat.
LP Janko

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ponovno osvežujem tole staro temo, ker ima kolegica podoben problem.

Grelne svečke so se zapekle na glavo, mehanik ni uspel odšraufati niti ene. Avto pa ima 210.000km. Mehanik ji je predlagal naj se vozi s temi svečkami še do pomladi, potem pa naj proda avto (ker premišljuje o tem, da bi ga mogoče prodala, ker se boji da bodo problemi s tem avtom).

Jaz bi ji sicer rad svetoval naj obdrži avto še 2-3 leta in naj zrihta tole....ampak ne vem kaj bi potegnilo za sabo, če se vzame glava dol in se zamenja te svečke in ostale stvari.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Ponovno osvežujem tole staro temo, ker ima kolegica podoben problem.

Grelne svečke so se zapekle na glavo, mehanik ni uspel odšraufati niti ene. Avto pa ima 210.000km. Mehanik ji je predlagal naj se vozi s temi svečkami še do pomladi, potem pa naj proda avto (ker premišljuje o tem, da bi ga mogoče prodala, ker se boji da bodo problemi s tem avtom).

Jaz bi ji sicer rad svetoval naj obdrži avto še 2-3 leta in naj zrihta tole....ampak ne vem kaj bi potegnilo za sabo, če se vzame glava dol in se zamenja te svečke in ostale stvari.

kateri avto?

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
"Mehanika" naj lepo pošlje rože prodajat v ta prvi Mercatorjevo Gardenio
grims-1.gif

Ljudje božji, kaj sem že jaz s šraufi v glavi na fauveju dal skoz, pa je "pravi" mehanik vse rešil tipi-topi. Je na koncu povedal, da se je malo je......, ampak je zrihtal v nulo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ja dej povej mi takega mehanika na LJ-KR relaciji, ker sta zdaj že dva taka to rekla in se bojita dajat grelne svečke dol, ker če se odlomijo "bo treba glavo dol in bo potem stroškov in dela še pa še"...

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Rabiš nekoga, ki je to že 100x delal (=dizel mehanik?), in se pri tem zaj... samo ene parkrat
tongue-1.gif

Deset let nazaj je bil dober splošni mehanik:
http://trz.si/

Je pa tako, da tveganje vedno obstaja. In če bo treba dol pobrati glavo, ne bo mehanik nič kriv. Srečno
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
No jst pa imam malce drugačno mnenje... Ki pa mni nujno najbolj pravilno
evil.gif

Pridem na pooblaščen servis za Toyoto. Prosim za predračun za menjavo grelnih svečk. Dobim cifro in se z njo strinjam.
Kako bo potem mehanih te svečke zamenjal je njegov problem, pa če jih 3x odlomi. Bo pač na svoje stroške podrl mašino in poštimal. Se motim?

Ne vem no, jst dam predračun za montažo klime. Zdaj če med vrtanjem stene naletim na 5 železnih štang in zlomim 2 svedra... ja kaj naj naredim? stranki zaračunam stroške? Ma kdo me bo pa gledal. Ponudba je ponudba in cena ne odstopa. Tako pač je. Enako pri drugih zadevah, kar naročam vedno zahtevam najprej pisno cifro. Zdaj če se izvajalec sam zaje.be in prej ne pogleda in oceni pravilno je njegov problem.

Se motim? ali je pri mehanikih čisto drugi svet?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
igi... če se odlomi zaradi starosti boš pač moral plačati dodatno. skorajda vsi servisi delajo podobno. pri meni, ko so menjali en del na podvozju in se je nekaj odlomilo sem lepo moral plačati... ker pač je zaradi starosti se odlomil... pri svečki podobno. če menjaš nove je ok, če pa stare (pa da te še opozorijo zraven) pa pač pripravi tošl

če odlomi gedoro pa to ni tvoj problem...

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
igi... če se odlomi zaradi starosti boš pač moral plačati dodatno. skorajda vsi servisi delajo podobno. pri meni, ko so menjali en del na podvozju in se je nekaj odlomilo sem lepo moral plačati... ker pač je zaradi starosti se odlomil... pri svečki podobno. če menjaš nove je ok, če pa stare (pa da te še opozorijo zraven) pa pač pripravi tošl

če odlomi gedoro pa to ni tvoj problem...

Ne vem no... Sej starost avta je poznana, ko se predračun sestavlja
evil.gif
svečke se menjujejo, ker so stare in iztrošene... Novih pač ni potrebno. Sel lahko že v štartu napiše na papir 4x250€ in se potem stranka odloči za menjavo ali ne in poskusi pri konkurenci.

Ker če bi blo tako, da boš stroške zvedel na koncu, se lahko zgodi sledeče: Potrebna menjava svečke v vrednosti 25€. Svečka se odlomi (praviš zaradi starosti). Dobro potrebno odmontirati glavo motorja. No pri montaži se je odlomil vijak na bloku motorja. Ma dobro bomo blok vzeli iz avta, da popravimo. Med demontažo se zaradi starosti odlomi del bata. Ta del pade nekam globoko v motor in je potrebno motor odstaniti iz avta. Pri demontaži se zaradi starosti odlomi nosilec motorja. A ja pri menjavi nosilca, je pobralo navoj na vpetju.

Eh gospod, strošek popravila je sedaj sitnica.... 4.500€ .... samo vam bolj priporočamo nakup novega vozila, ker tam pa znamo svečko zamenjati za 25€.

evil.gif