Zaščita metode

mistique

Guru
16. jun 2009
13.779
1.595
113
Emona / Carnium
Imam eno povsem laično vprašanje, ki se dotika pravnega varstva metode.

Torej, nekdo je vzpostavil (skozi študij, dolgoletne izkušnje in delo na več področjih) nek princip oz. metodo za doseganje določenega cilja. Tudi napisal knjigo, v kateri delno predstavi osnove metode. Odločil se je, da bo skozi šolanje (za kar od udeležencev-študentov prejme šolnino na podlagi pogodbe) metodo predstavil ljudem, ki jih metoda zanima in želijo delovati ali pa že delujejo (komercialno) na področju.
Vsi tisti, ki končajo šolanje, bodo s strani avtorja metode prejeli certifikat.

Ker se pojavljajo "centri", "saloni", "klubi" in čakamo samo še nekoga, ki se bo okronal za "inštitut", ki svojo dejavnost izvajajo z uporabo prej omenjene metode, me zanima, kakšna orodja lahko uporabimo pri zaščiti metode? Seveda nas zanima tudi to, kako preprečiti izvajanje metode osebkom, ki niso certificirani s strani avtorja. Predvsem v praksi, ker papir pri nas marsikaj prenese.

kritikalij

Pripravnik
31. avg 2011
39
0
6
Ne predstavljam si dobro kaj misliš? Recimo, vem za en inštitut - 6 let star, pa ne daje nič certifikatov... Kako ti naj pomagam?

kritikalij

Pripravnik
31. avg 2011
39
0
6
Inštitutu nič mar za neke osebke, kaj bojo oni z metodo?
467716-post_slo.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.779
1.595
113
Emona / Carnium
No, sicer je manj pomembno, ampak sem imel v mislih patrone tipa Inštitut za oglaševanje d.o.o., ki z inštitucijo nimajo nobene zveze in so kvečjemu lahko inštitut natega. Ampak pustimo to, saj nimajo nobene zveze z omenjenim primerom.

Gre za to, da se je nekaj posameznikov odločilo prakticirati metodo, četudi niso do konca izšolani oz. usposobljeni za to. To je problem št. 1 (oškodovanje uporabnikov metode).
Problem št. 2 je to, da se avtorju metode ne zdi prav, da mu metodo "ukradejo". Če je to sploh kraja?
Problem št. 3 je finančno oškodovanje, kajti avtor sam ravno tako uporablja metodo pri opravljanju svoje osnovne dejavnosti.

Problem ni v tem, da nekdo, ki dobi certifikat počne enako ampak, da nekdo, ki certifikata nima, poskuša početi enako.

To, da se nek 6 let star inštitut odloči, da ne izdaja certifikatov je njihov problem (ali pa sploh ni problem). Kako naj mi ta informacija koristi?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
avtorsko področje, bi rekel

če rečemo
jaz igram kitaro na en psoeben način..in to učim druge..to je neka metoda, prstop..sma en vem a se da zaščititi.

pri ans..praktično ne

mistique

Guru
16. jun 2009
13.779
1.595
113
Emona / Carnium
Najprej bi rad odgovor opremljen s povezavo do kredibilnega vira, o tem, kaj pravi zakon in morda tudi mnenje ali celo nasvet nekoga, ki ima nekaj izkušenj s podobno tematiko.
Potem pa bi rad rešil vse tri naštete točke
grims-1.gif

Bojim se, da pri nas to ni tako lahko izvedljivo. Pa tu sploh ne mislim na kakšne kriminaliste ali kaj podobnega. Ker Policija zelo slabo razume pojem intelektualne lastnine.
Če pa obstaja pravna podlaga, pa ne bi rad stvari pustil toku dogodkov. Če imam kritje zakona oz. države, bi se rad na to oprl in dal vedeti, da se vsak povzpetnik ne more iti podjetnika na tak način, samo zato, ker do 30. leta ni vedel kaj bi sam s sabo, zdaj je pa podedoval hišo na podeželju, jo prodal in kupil poslovni prostor, ga prepleskal in začel izvajati kvazi storitev za dobrobit najbolj občutljivih v naši družbi. Se strinjam, da se je treba boriti za preživetje, ampak prosim, če se ljudje ne priklapljajo na "mojo" joško za to.
Lahko bi vprašal tudi kje drugje in bom to tudi naredil, ampak sem hotel tudi v tem delu foruma oddati en komentar, ker piše, da je to pravni kotiček
grin1.gif

kritikalij

Pripravnik
31. avg 2011
39
0
6
Sedaj sem šele zaštekal.

Ampak.

Recimo zakaj bi kogarkoli učil hipnozo, nlp? Zakon privlačnosti je pa dopusten.

Tu ni nikakaršne zaščite, pa še karma je občutljiva.

Policija slabo razume pojem intelektualne lastnine. Seveda, saj vedno hočejo vse vedeti. A naj se jim to ne bi zdel normalno?

Enkrat pred leti sem bil na policijskem razgovoru, ko opazim, da hoče na meni uporabiti instant hipnozo, kaj sem hotel, povedal sem mu vse...

kritikalij

Pripravnik
31. avg 2011
39
0
6
89ga je bila ena stranka, kjer sem vodil ustanovitev podmladka. Ko pa mi je bilo kasneje predlagano, da bi sodeloval v volilnem štabu, enostavno nisem mogel. Point je bil, da sem vedel, da bi interferiral, hkrati, ko sem že enkrat napovedal rezultate volitev.

kritikalij

Pripravnik
31. avg 2011
39
0
6
Kakorkoli že. Enkrat se mi je zdelo, da moram pa res malo interferirati. Pa sem dobil kazen 500€. Pa še več kot 1000€. Ampak ne zaradi interference. Takrat sem tidi srečal nekega Turka v enem kafiču na pločniku, po razgovoru, ko stopim stran, mi en džanki reče: kva se s tem tipom pogovarjaš, ta je od alkaide. Ma ni važn, se z vsemi dobr razumem. Smešno, da bi si pol lahko bigbrother mislil, da še alkaida stoji za mojo interferenco...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cvek je malo visje
zmaga.gif

Tukaj je clovek postavil zanimivo pravno vprasanje in vecina nas [ne-pravnikov] caka na se kaksen dober odgovor.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
hvala za dvom..drugic me raj povab na pivo, pa mi opali samar.

prjatlca br1 je dr avtorskih for na pravnem podrocju. sicer bi me azdeva stala en dolg klic na simobil (to je drago), ampak sem se hotu stegnt zate..k poslusas dobro muzko

mistique

Guru
16. jun 2009
13.779
1.595
113
Emona / Carnium
Bom najprej pridobil dokumentacijo itd. Biæe muzike. Pivo pa lahko...kdaj...drug teden. Bova mogla izmenjat številke broja, ker jaz sem bolj tko narjen: maš čas? maš. Ne bi zdaj določal datuma "nekje v sektembru", pa ure, pa lokacije, pa dress code, pa da se darujemo, izljubimo, pa vizitke, pa peechke motherine...