Zasaditev fige

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
A uspeva figa tudi v malce hladnejšem podnebju, kot je recimo v LJ?
Kdaj se jo sploh zasadi, je kakšen poseben postopek? Koliko časa potrebuje, da prvič obrodi?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Uspeva.
Mislim, da je na Metelkovi ena in celo fajn rodi.
Sodelavec jo ima na cca 500 mnmv nekje okol Ptuja, fige so velikosti pomaranče
shocked-1.gif

Kdaj posaditi? Jaz bi jo spomladi, preden začne poganjat. Če mlado figo vtakneš not pred zimo, zna pomrznit, če spomladi, se bo pa do naslednje zime že fajn ukoreninila in lažje preživela zimo.
Pri nas imamo eno v tegelcu, lani je bila prvo zimo zunaj in je preživela. Sedaj je visoka en meter, spomladi gre v vrt. Ima pa že gor, sicer bolj šiške, ker je v tegelcu premalo placa in je bolj bonsai, stara je pa cca 4 leta, prvič je imela gor tretje leto.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
v Mbju, letos že drugič rodi.(ob hiši je, čeprav je baje neugodno, ker korenine vse razjebejo, tako pravjo).

mistique

Guru
16. jun 2009
14.170
1.960
113
Emona / Carnium
Meni so za bolj hladno podnebje svetovali neko bavarsko sorto fige. Mislim, da se ji reče Violetta. "Navadna" figa je prvo zimo še nekako preživela, po drugi zimi pa ji ni bilo več pomoči. Pa je bila fajn zaščitena.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Kdaj se jo sploh zasadi, je kakšen poseben postopek? Koliko časa potrebuje, da prvič obrodi?

mi mamo zunaj dve figi...ena je primorska, letos ko je bila dolga zima je sicer obrodila ampak ne dozorela, druga pa naturizirana slovenska, in rodi kot nora..sadezi veliki za pol jabolka, ampak malo drugacne strukture kot primorska figa. Javi se spomladi pa ti dam en poganjek...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
tudi sam sem jih videl v ljubljani. očitno preživijo...
načeloma se drevje sadi ko ni listja - spomladi jeseni. bi pa vrjetno v kakšni drevesnici več vedeli.
daj jo bolj na sončno lego, sploh taka suha lega je boljša.

kratokrajne temperture do -10 z močno burjo figi ne škodijo. preverjeno.

@Abraham - fige so različnih sort in tako so tudi njihovi plodovi različne velikosti.

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
primorska figa?
kakšna pa je to?
če misliš isto so modre menda najbolj cenjene. zunaj so sinje barve notri pa temno rdeče. teh se tudi največ proda, ker zdrijo ene 2-3 dni potem ko so nabrane (sveže fige zdržijo bolj slabo)
velike so temne zelene zunaj rdeče notri. niso nikoli prav sladke.
zelene zunaj rdeče notri - velikost enaka kot modre. te pridejo fajn sladke.
potem so še male. zunaj rumeno zelene, notri rumene. zelo sladke. te so najmanjše. dobre samo direktno z drevesa.

nekako poznam te vrste. načeloma se jih poimenuje po bravi modre, zelene, rdeče, bele.

bi rekel, da je še več vrst. kako jih poimenujejo po drevesnicah nimam pojma. če iščeš po drevesnicah ne išči takih z največjnimi plodovi.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.783
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Če raste na blejsekm otoku, bo tudi pri tebi
tongue-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:

mi mamo zunaj dve figi...ena je primorska, letos ko je bila dolga zima je sicer obrodila ampak ne dozorela, druga pa naturizirana slovenska, in rodi kot nora..sadezi veliki za pol jabolka, ampak malo drugacne strukture kot primorska figa. Javi se spomladi pa ti dam en poganjek...
Pa so sladki?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik skala pravi:
primorska figa?
kakšna pa je to?
če misliš isto so modre menda najbolj cenjene. zunaj so sinje barve notri pa temno rdeče. teh se tudi največ proda, ker zdrijo ene 2-3 dni potem ko so nabrane (sveže fige zdržijo bolj slabo)
velike so temne zelene zunaj rdeče notri. niso nikoli prav sladke.
zelene zunaj rdeče notri - velikost enaka kot modre. te pridejo fajn sladke.
potem so še male. zunaj rumeno zelene, notri rumene. zelo sladke. te so najmanjše. dobre samo direktno z drevesa.

nekako poznam te vrste. načeloma se jih poimenuje po bravi modre, zelene, rdeče, bele.

bi rekel, da je še več vrst. kako jih poimenujejo po drevesnicah nimam pojma. če iščeš po drevesnicah ne išči takih z največjnimi plodovi.

primorsko mislim da je iz Paga, zunaj zelene noter rdeče

slovenske so pa zunaj rdeče vijolčne noter pa rjave rdeče :D

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:

Pa so sladki?

ja to pa so super sladke, pac tak kot fige, da ce jih prevec pojes te vse pece okrog lap

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
u strela jasna s tremi vrstami fig doma imam cel evropski figski vrt
bonk.gif

obe opisani in še mnogo več njih rasetejo pri nas. beri moje prejšnje objave.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik skala pravi:
u strela jasna s tremi vrstami fig doma imam cel evropski figski vrt
bonk.gif

obe opisani in še mnogo več njih rasetejo pri nas. beri moje prejšnje objave.

haha ja jaz sem ti samo za nasi dve napisal :D...itaq da jih je verjetno se dosti vec vrst :D