Zaposlitveni sejem

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Bliža se zaposlitveni sejem in letos se ga bom tudi jaz udeležila, ker poskusiti ni greh. Zdej pa me zanima kako to zgleda. Greš mimo firme in se kr tja vsedeš, te izprašajo in ekola?

17758-icon_confused.gif
Si sploh ne predstavljam. A res ne rabiš prošnje in cv-ja? Kaj pa priporočila?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Pomoje se pa pol zbudiš in padeš s postelje
tongue-1.gif

Stavim avto, da niti ena firma ne bo šla tja z namenom koga zaposliti ampak si pač delati malo (relativno...) poceni reklame.

Žal, redna zaposlitev je danes misija nemogoče: 7
tongue-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Bo kar držalo, kar je napisal predhodnik.
Bil pred leti na tej zadevi - sprehajaš se med stojnicami podjetij, če imaš srečo oz. imaš strašen interes lahko s kom od tam prisotnih na hitro pokramljaš, kaj sploh delajo in kakšen kader iščejo. Praviloma ti povejo, da so izjemno zainteresirani za vse vrste kadrov, pojasnijo ti, kako pri njih poteka izbor kandidata, potem pa ti povejo, da trenutno ne potrebujejo novih zaposlenih in ti zaželijo več sreče prihodnjič.
Je pa brezplačna reklama, se strinjam.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
A se potem splača iti moji boljši polovici pogledat na sejem (brezposelna dipl. soc. delavka) ali naj raje pelje psico na sprehod in bo imela več od dneva ?

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Tako, kot so napisali prehodniki.

Edino, kar boš imela koristnega je, da se ti bo to štelo kot aktivnost iskanja zaposlitve, če imaš tečno svetovalko. Da boš tam službo našla, pa ne upaj.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Vem
crazy1.gif

Potrebe po socialnih delavkah so, samo kaj, ko država ne zaposljuje le-teh. Za tajnico (5 stopnja) jo pa noben ne bo vzel, ker ima pa preveliko izobrazbo...

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Več bosta imeli tako psička kot punca, če gresta na sprehod.
Po vsej verjetnosti bo tam spet vsem znani diskontni trgovec - morda bi bila njim zanimiva. Oni načeloma niso pretirano izbrični glede izobrazbe - če le ustrezaš njihovim ostalim kriterijem in greš na usposabljanje v Nemčijo, kjer se dejansko moraš z ničle naučiti vsega, kar je potrebno vedeti o trgovskih poslih. Če imaš voljo delati po njihovem sistemu, menda ne igra vloge, če si kemik ali violinist.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
ksz

Super razmišljanje, pejt rajši sprehajat psa. Kdor ima take izkušnje, je verjetno sejem obiskal ravno med sprehodom psa (a majo zunajo privez za domače živali?), šel kot rečemo "malo pogledat". Rezultat je bil temu primeren, saj kaj boš drugega pričakoval od sprehajanja med stojnicami? In bo verjetno tudi enak pri avtorici tega threada, ki se ji ne da niti prebrat osnovnih napotkov.

Če nimaš poznanstev ali nisi poznano ime na svojem področju je tole imo vsaj neka priložnost, da se dogovoriš za kasnejši razgovor. Pri čemer imej v mislih, da se jih polovica res pride šetat med štanti, ostala polovica pa aktivno iskat službo. In od teh jih bo do razgovora prišel le majhen delež. Tisti, ki izstopajo, imajo dober nastop, se pozanimajo o podjetju in fokusirajo na par njih...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
ksz...

Ocitno se nekaterim ne gre, da dobijo siht. Ok, nisem nikoli bil na takem sejmu, ampak it's for free, ce me spomin ne vara. In kaj te stane urca, dve se mal sprehodit? Ko se pa hodi po brezzveznih sejmih krame in celo placas vstopnino je pa ok.
bonk.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Koliko jih poznaš, ki so dobili službo na podlagi razgovora na tem sejmu? Ali da še znižam kriterij - koliko jih je prišlo vsaj do razgovora? Pa se lahko še tako trudiš in si fenomenalno pripravljen - če te ne rabijo, si s tabo nimajo kaj začeti in je samo vprašanje, če ti bodo direktno upali povedati, da ne bo nič, ali ti bodo naflancali, da bodo shranili tvoje podatke in te obvestili, ko jim boš naenkrat postal spet zanimiv.
Ko omenjaš, da bodo uspešni tisti, ki se bodo znali pripraviti in izstopati: takšni bodo najbrž že imeli službo, ker bodo te svoje veščine že prej izkoristili. Če so iskan kader, lahko pošlejo prošnje kar na slepo, in se bodo za nih zagrebli delodajalci. Poznam kar nekaj takih primerov.

Morda še tole: na eni podobni zadevi je pred leti zaposlovanje v svojih vrstah promovirala tudi policija. Konkretno je bil takrat tam prisoten forenzik. Okoli njega se je zbrala kar lepa gruča zainteresiranih ljudi, on pa je pripovedoval, kako konkretno forenzična stroka združuje različne profile kadrov - od psihologov, biologov, kemikov, kriminologov. Skratka vse, kar pride v poštev za razrešitev zločinov. Postopek, kako priti do dela, je bil preprost - pošlji CV na policijo in poklicali te bomo na razgovor, ker vse prej naštete strokovnjake krvavo potrebujemo!
Po končani predstavitvi sva z omenjenim forenzikom izmenjala še par besed na samem. Precej nerad mi je na koncu vendarle zaupal, da novih sodelavcev ne novačijo tako, kot je prej opisal, temveč po ustnem priporočilu nekoga, ki tam že dela, in potem priporoči nekoga, ki ga pozna in se mu zdi, da bi za to delo lahko bil primeren. Kaj se dogaja z vsemi prijavami, ki prispejo do njih "na blef", pa nisva uspela ugotoviti.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ocitno se nekaterim ne gre, da dobijo siht.
To je pa točno tako, kot bi rekel, da se nekaterim ne gre, da bi bili preskrbljeni v življenju, če ne igrajo lota.
Prej je obratno - večina, ki jih gre na ta sejem, verjame, da bo tam uspela najti delodajalce, ki dejansko rabijo kader, ne pa da bodo tam delodajalci, ki imajo zaprta vrata za nove zaposlitve, morda pa bodo kdaj v bližnji prihodnosti vendarle spet zaposlovali.

Le pojdi pogledat na sejem, res te nič ne stane. Potem pa na lastni koži preizkusi, koliko razgovorov si boš uspel zagotoviti. Pa prosim poročaj potem.
smile-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Bliža se zaposlitveni sejem in letos se ga bom tudi jaz udeležila, ker poskusiti ni greh. Zdej pa me zanima kako to zgleda. Greš mimo firme in se kr tja vsedeš, te izprašajo in ekola?

17758-icon_confused.gif
Si sploh ne predstavljam. A res ne rabiš prošnje in cv-ja? Kaj pa priporočila?

Ko sem bil nazadnje na takšnem sejmu je bilo tam prisoten: Zavod za zaposlovanje, ena fakulteta in adecco. In seveda vsaj tisoč+ ljudi.

Vseeno idi, mogoče boš ti imela več sreče...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ja najlazje je doma psa sprehajat in cakat. A ves kako sem jaz nasel sluzbo? Od vrat do vrat in puscal vizitke. Tist moment me ni nihce potreboval cez tri mesece pa. Torej? Verjamem, da je malo moznosti, ampak glede na borbo bi jaz sel povohat, ker se nikoli ne ve razen ce gre vsem brezposelnim tako dobro. Pa se nekaj, marsikdo najde zaposlitev brez vecjih tezav, s popolnoma drugacno izobrazbo kot bi jo clovek pricakoval za delovno mesto in ni govora o mestu pomocnika, tajnice itd.. Samo izkusnje, reference in pozitiven vtis, brez poznanstev in modrih kuvert. Ampak, najlazje je sedet na riti in cakat.
smile-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Sploh se ne gre za čakanje, češ, saj bo delo samo od sebe padlo z neba! Gre se za to, da naj bi to bil zaposlitveni sejem. Poanta sejma je (vsaj včasih bila, popravi me, če se motim), da se je tam ponujalo nekaj, kar je lahko nekdo drug kupil/vzel. Kaj torej na zaposlitvenem sejmu ponuja delodajalec, ki ne zaposluje??

S tega vidika je sejem ena velika reklama in ponavadi veliko razočaranje s strani tistih, ki se od tega dejansko česa nadejajo - torej iskalcev zaposlitve. Vsaj koristnih informacij bi se na takem sejmu človek nadejal, če že drugega ne. Tako pa te na večini štantov pričaka nezainteresiran folk, ki ti, če se ti sploh želi posvetiti, pove, da itak ne zaposlujejo na novo. Ja kaj pa potem iščete tam? Ravno na takšnem sejmu bi morali delodajalci stopiti bližje potencialnim novim zaposlenim - s kakimi kratkimi razgovori, opisom vseh profilov ljudi, ki tam delajo, opisom pričakovanj od svojih zaposlenih - skratka s tem, da bi postregli z informacijami, ki jih sicer morda dobiš šele na razgovoru za službo (če do njega seveda sploh prideš). In če ne ponujajo delovnih mest, bo to bolj težko.

Po logiki bi človek upravičeno pričakoval, da bo takšen dogodek nekaj več, kot je hoja od vrat do vrat, prosjačenje za službo in puščanje vizitk. Pa ni. In zaradi tega trdim, da je izguba časa. Če boš želel službo, boš kljub temu sejmu še vedno na slepo pošiljal prošnje in upal, da te vendarle kdo kontaktira. In če ga ne boš obiskal, ne boš zamudil sanjske službe, verjemi .
wink-1.gif

Kdor ima višek časa, naj seveda gre in si to ogleda v živo. Ne bi pa priporočal, da se tja hodi s kakimi konkretnimi načrti ali upi, ker zna biti potem prisotno razočaranje, ko vidiš, kako vse skupaj dejansko funkcionira.

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
da si sposodim primerjavo z lotom. Šansa je minimalna, če kupiš srečko. včasih namreč eden zadane. Če je ne kupiš nimaš šanse.
Kolikokrat večjo možnost torej imaš?

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Minimalna šansa in dejstvo, da včasih nekdo zadane, prav malo pripomorejo k temu, da boš ti lahko od tega živel. Kakor tudi ta sejem bolj slabo pripomore k temu, da boš tja šel nezaposlen, čez 2 tedna pa boš imel službo.
Šanse so pa približno tam-tam, kot če v tistem času, ko bi sicer šel na sejem, spišeš prošnjo in CV ter ju pošlješ na poljubno firmo, čisto na blef. S to razliko, da boš v tem primeru manj presenečen, če ne boš uspešen.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Firma pa tut grejo same take, da mi gre kar na kozlanje.

V povprečju 100€ več kot minimalna plača. Vsaj moja stroka.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je tvoja stroka sestavljanje medcelinskih balisticnih raket ali filanje polic s pastetami ? Ce je prvo, potem razumem frustracijo. Iz tvojega sporocila tega ni mogoce razbrati.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Imaš morda kako bolečo izkušnjo s tem sejmom? Z organizatorjem mogoče? Ker tule si naflancal samo pljuvanje, repliciraš vsakemu s pozitivnim pristopom... zraven pa si maxi25 kot alternativo ponudil kaj? Razen sprehajanja psa, of course.

Osnovnošolska matematika je upam jasna vsakomur (malo predpostavk na pamet): 30 podjetij, povprečno 3 odprta delovna mesta na vsako. Recrutiment poteka tudi preko drugih kanalov (agencije, oglasi, priporočila, interno kadriranje) - recimo, da sejem pokrije polovico. Se pravi zaokrožimo na 50 zaposlitev, od katerih bo četrtina razgovorov iz naslova sejma. Pri 10ih razgovorih na pozicijo je to 500 razgovorov, četrtina 125.

Razgovore dobi torej 125 obiskovalcev (predpostavka, da vsak samo enega), od skupno koliko? 5000? Se pravi par procentov obiskovalcev. 95%+ pa jih odide z dolgimi nosovi. Je zato sejem slab? Ne vem, meni se zdi to pričakovan izkupiček. Lahko bi bil boljši, lahko slabši, ampak to imamo trenutno na mizi.