Zaposlitev za podjetje iz Nemčije

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Moje mnenje: omenjeni ZDR zate ne velja, lahko registriraš s.p. oz. d.o.o. in na ta način sodeluješ z nemškim podjetjem. Zaposliš se mogoče lahko kot migrant? Ki se (uradno) vrača 1x tedensko domov ali kaj podobnega. Vem za primere "avstrijcev", ki harajo po balkanu, ampak dursu to ni nič nenavadnega, pač eni izmed mnogih, ki se vozijo na delo v A (čeprav se v resnici ne oz. zgolj občasno). Verjetno ni nobenega razloga, da podobno ne bi šlo za katerokoli drugo državo, magari za Portugalsko
smile-1.gif

Najbolje, da vprašaš durs in se pomeniš z delodajalecm

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.369
113
Ponavadi v državi rezidenstva.
Naj ti dajo BRUTO BRUTO plačo pa se prijavi kot samozaposlena oseba pa bo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Mah saj pravim, spomnim se debat okrog tega v medijih, ko so sprejemali novo zakonodajo. Danes sem prvič poškilil, kaj piše notri. In na osnovi zapisanega se ne bi strinjal s teboj, da gre za "nič od nič". Regresi res niso eksplicitno omenjeni, so pa odpovedni roki in prepoved odpovedi iz neutemeljenih razlogov. Se pravi s.p.-ja lahko naročnik/delodajalec "odpusti" pod enakimi pogoji kot redno zaposlenega. Kar predstavlja vsaj neko varnost. Čeprav kot sam razumem, je na plečih delavca, da uveljavlja ta status. In verjetno ga vsak ne bo, zaradi neznanja pa tudi pritiskov delodajalca?

Bi bilo pa fino, če kdo pokomentira tole zadevo in da pozna celotno sliko. Recimo zahteva po spoštovanju kolektivne pogodbe glede plačila - tam notri so navedene tudi stvari kot so dopust in regres, kako se to upošteva v praksi? In ali obstajajo kakšni dodatni predpisi, ki urejajo to področje?

Ker midva bova zgolj na osnovi dveh členov prejkone prišla do napačnih zaključkov.
V bistvu imaš prav, saj sem na pravice iz zakona gledal preveč ozkogledno (samo iz mojega zornega kota). Meni firma po pogodbi o ekskluzivnem zastopanju nudi precej več, kakor pa zakon predvideva. Ampak posel je po eni strani tudi tako specifičen, da je firmi morda večji interes imeti mene, kakor moj interes imeti določeno firmo.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Jaz pa jim moram potem vsak mesec poslat račun v višini "plače" kot se dogovorimo? Kako pa je z DDV-jem?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.369
113
Ne oni tebi plačilno listo ti pa to na davčno .
Ne rabiš sp ja furat je brez veze.
Avto boš imel od firme z nemškimi tablicami????

Račune z stroški pa pošleš na firmo. In to je to.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.369
113
Aja pa pazi da bos dobil bruto bruto plačo ker plačaš tudi stroške delodajalca.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
DDV ne računaš.
Še enkrat ti polagam na srce ,ne se zajebavati z našimi kekci ker te bodo oskubili do gat.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Po 1.1.2014 bo verjetno več kontrol kilometrine, ker bodo sedaj dobivali podatke na REK obrazcu?
Še en idiotizem več

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Malce sem preverjal te kalkulatorje in mislim, da se mi bolj od vsega tudi od zaposlitve v nemčiji splača pavšalni s.p., ker vseh stroškov nimam več kot 500 EUR/mesec. V nemčiji bi mi plačo obdavčli za 44% pri nas pa sploh raje ne pomislim v kolikor bi prijemal brutto plačo. Ali je opcija račun v Avstriji in brutto plača in konec, nič prijavit.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Itak s.p. po normiranih stroskih. Pa se prispevke imas prvi dve leti 50%, ce prvic registriras s.p.
Imam dva kolega, ki delata na ta nacin za tujce.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Imam občutek, da delaš račun brez krčmarja. Najprej moraš preverit pri delodajalcu kakšni načini sodelovanja so zanj sprejemljivi. Ali zaposlitev (če je možna) ali naš sp ali doo ali kaj tretjega.

Račun v A, bruto plača, nič prijavit? Yea, right... si davčni zavezanec v Slo in to je to. Davek ti bodo udarili po naših vatlih, kar verjetno pomeni negativno presenečenje pri dohodninski napovedi.

Normiranski sp je resda *lahko* ugodna opcija, dejstvo pa je, da je za večino(!) davčno ugodnejši običajni sp. Odvisno je od stroškov in od letne realizacije. Bližje je slednja 50k letno, bolj se ti splača normiranec. Praviš, da bo stroškov manj kot 500€ mesečno in da boš delal po Balkanu? Kdo bo plačeval potne stroške, avio karte, hotele? Večinoma tuje firme ne plačujejo za zunanje sodelavce, ampak jim zgolj povrnejo stroške - končni izplen je na prvi pogled enak, davčno gledano pa je velika razlika. Se pravi plačuješ sam in če teh stroškov ne moreš upoštevat, si hitro na tankem ledu. Obenem se ti povračilo stroškov šeje kot običajen poslovni prihodek, ki ti zapade v obdavčitev in polni kvoto 50k. Zato pravim, da pravila čez palec tule ni, vsakdo mora za svoj primer preračunat kaj se najbolj splača.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Še enkrat izogibaj se naših, samo en pregled in neka brezvezna kazen in pol leta boš delal zastonj, lahko tudi več.
Pregledov pa bo v bodoče neomejeno, kaznovanje pa za brezveznosti.
Sam spet resno preigravam možnosti v tujini ker zadnji inšpektor mi je položil na srce..... Pri naslednjem pregledu je lahko 10 jurjev in pol takoj,pa recimo da se te lotijo pa imaš v enem mesecu 3 preglede in če pride preglednik z namenom kaznovanja, bo kaznoval, pa če vsak napiše samo po 5 jurjev si pečen, Bog ne daj več....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Čisto tko, v mojem fohu firme v tujini ne podpirajo s.p.-jev in d.o.o.-jev. Ali prideš delati k njim, ali zaposlitvena agencija, če je pa njihova pravna oseba v državi, potem pa preko nje.
Dobro veš (in jaz) da je prva varijanta no-go v kolikor se dejansko s familijo ne preseliš gor in prodaš vse kar imaš tu. Naši dacarji so pesem zase, meni se tudi ne dela za naše pijavke.
Druga točka načeloma ni slaba, ti se zmeniš za bruto plačo in v večini primerov je strošek agencije na plečih tistega ki te zaposli... Sicer ni to čisto isto, zapadeš pa pod našo zakonodajo, socialo. Dobro, če se greš samo ti gastarbajterja, doma imaš pa mulce in babo.
Tretja točka si pa zmagu, plača se prenakazuje v to firmo, lahko se celo zmeniš v izplačilo po slovenskih računovodskih standardih (kilometrina...) in si zmagu.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Nevem kakšna opcija mi potem ostane, razen, da si dobim nek nabiralnik v Nemčiji, ker večino časa bom delal iz Slovenije preostanek pa Avstrija in Balkan.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Še enkrat. Če ti zaposlitelj dovoljuje s.p. potem delaj v tej smeri. Če ne, ti tudi nabiralnik nič ne pomaga. Imaš družino, otroke, kredit pri naših bankah, naše kreditne kartice? Potem pozabi, da te bo DURS spustil. 50k brutto je pa tajkunska plača pri nas...
Info imam iz prve roke, sicer ne svoje ampak kolegove. Ker sem se pozanimal glede tega.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Otrokov sicer nimam in poročen nisem. Imam pa nepremičnino in kredit za njo preko avstrijske banke, tako, da mislim, da me DURS ne bi zlahka spustil kot davčnega nerezidenta. Glavni problem ki ga imam je, da zaradi pokrivanja teritorija in tudi stroškov s transportom itd. je najboljša opcija, da ostanem v Sloveniji. Njihova edina zahteva je, da podpišem enako pogodbo, kot jih imajo ostali zaposleni (pravice, delovni čas, odpovedni rok), kar pa mislim, da je težko izvedljivo preko s.p.-ja? Kaj pa morda kakšna avtorska pogodba ali podjemna za 3 leta?

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Ne bit nor pa podpisovat avtorskih pa podjemnih, ker boš plačal davkov ko žuti. SP (bruto bruto * 14/12 -> dopust, regres in bolniško moraš sam prinesti notr) ali pa navadna pogodba o zaposlitvi.