Zaposlitev za podjetje iz Nemčije

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Zdravo,

sam sem prebiral in brskal po forumu, vendar te teme nisem zasledi, namreč sam imam sledeč problem.

Podjetje iz Nemčije bi me rado zaposlilo za določen čas (3-4 leta, potem v kolikor bo želja pa za nedoločen čas). Jaz bi delo večinoma upravljal na terenu (celoten Balkan). Zanima me ali se lahko jaz sploh zaposlim v Nemčiji glede nato, da ne bom bival tam in tam niti nimam naslova, ter kako je z obdavčitvijo plače potem pri nas, oz.kje se plačujejo prispevki.

Ali je res samo opcija s.p. ali kakšna avtorska pogodba?

Hvala za odgovore.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Težka bo. Sploh če boš hotel uveljavljati pravice iz zavarovanj, zdravstvenega, pokojninskega. Za davčno boš pa glede na lajf tle, še vedno davčni rezident Slovenije.

Po mojem s.p. še najbolje pride skozi. Še stroške si lahko obesiš na to in zbijaš dobiček in davke. Prispevke potem vse plačuješ v Sloveniji, kjer živiš in seveda nimaš težav, ko greš do dohtarja.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Hvala za odgovor.

Kako pa je potem s pogodbo,če se dogovorimo za s.p.? Je dovoljeno da s.p. dela oz.izdaja račune samo enemu podjetju? Ker oni namreč želijo, da imajo nad mano enako kontrolo kot nad ostalimi zaposlenimi in tudi meni pripadajo enake pravice. Se lahko podpiše pogodba preko s.p.-ja za 3 fiksna leta?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ne ga srat z našim s.p.-jem! Če te hočejo zaposlit se zaposli gor, ker pa boš delal več kot 180 dni v letu, torej ne boš v sloveniji,lahko prestaviš rezidentstvo v Nemčijo.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
lej če bo živel klele je to nespametno... naj odpre d.o.o. Lahko muti z kilometrinami in si plačuje minimalko...
Je nefunkcionalno, da si tukaj kot nerezident, že zaradi samega zdravstva..

Lahko pa odpre d.o.o. gor...

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Ravno sem bral podobno temo na tem forumu in bi se odločil za pavšalni s.p.-saj ne bi presegel 50.000 EUR. Sicer nevem kakšna je situacija potem glede stroškov potovanj in pa namestitev v tujini, ker to bi potem moral vštet v mesečni račun ali lahko to firma kako plačuje direkt. Problem je v tem, da v Nemčiji ne bom več kot 14 dni na leto in se mi zaradi tega ne splača selit tja. Je narava dela takšna da kakšnega kontakta z firmo, da bi moral bit tam ne rabim.

Zanima me ni nikakršnja ovira, da kot s.p. ali d.o.o. izdajaš račun samo 1 firmi? Kako je pa s pogodbo?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.427
113
Po 1.1.2014 bo verjetno več kontrol kilometrine, ker bodo sedaj dobivali podatke na REK obrazcu?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
Po nekem slo zakonu te mora naročnik zaposliti če z njim ustvariš večino prometa sp. Ne vem pa kako je to če je naročnik nemec oz če imaš doo

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Če si pameten se kar preseli v kak Munchen, fajn povezave povsod kamor boš rabil, nemška plača.. win

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Tole ne bo držalo. Pripadajo pa res v tem primeru s.p.-ju pravice, kot bi jih imel zaposlen v podjetju (odpovedni roki, odškodnine, regres...). Meja je pri 80%(?) prometa.

Vsaj mislim, da je tako, več bo povedal kdo drug.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik uros28 pravi:
Ravno sem bral podobno temo na tem forumu in bi se odločil za pavšalni s.p.-saj ne bi presegel 50.000 EUR. Sicer nevem kakšna je situacija potem glede stroškov potovanj in pa namestitev v tujini, ker to bi potem moral vštet v mesečni račun ali lahko to firma kako plačuje direkt. Problem je v tem, da v Nemčiji ne bom več kot 14 dni na leto in se mi zaradi tega ne splača selit tja. Je narava dela takšna da kakšnega kontakta z firmo, da bi moral bit tam ne rabim.

Zanima me ni nikakršnja ovira, da kot s.p. ali d.o.o. izdajaš račun samo 1 firmi? Kako je pa s pogodbo?

Pošlji mail z vprašanjem direktno na DURS - in povej tle gor, kaj bodo odgovorili...
zmaga.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Če si pameten se kar preseli v kak Munchen, fajn povezave povsod kamor boš rabil, nemška plača.. win

Hodil bo pa v Škofjo loko in Kočevje, pa malo v Zagreb.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Tole ne bo držalo. Pripadajo pa res v tem primeru s.p.-ju pravice, kot bi jih imel zaposlen v podjetju (odpovedni roki, odškodnine, regres...). Meja je pri 80%(?) prometa.

Vsaj mislim, da je tako, več bo povedal kdo drug.
Vsi zavarovalni zastopniki s.p.-ji (ne mešati s posredniki) delamo 100% prometa le z eno zavarovalnico. Pa nam po nobenem zakonu ne pripadajo nobene posebne pravice, vsaj ne da bi bil seznanjen o tem.
Sem pa na tem forumu (pozor le na tem forumu) že večkrat zasledil informacije o teh nekih pravicah, pa tudi kao problemih zaradi davčne, pa kolikor sem raziskal, je to zgodbo nekdo na tem forumu lepo prodal, da jo še vedno omenjate.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Pa lahko s.p. sklene v bistvu enako pogodbo z enakimi odpovednimi roki itd z podjetjem, kot bi bil zaposlen? Razumem, da regresa ne more bit, ker se tako ali tako v tujini dogovoriš za brutto znesek in se ga pač razporedi na 12 mesecev.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Hiter search najde novi ZDR, recimo člena 213 in 214.

Kaj velja zate nimam pojma.
Bom prilepil te člene (ki ti zagotavljajo praktično nič od nič). Kaj še le kakšni regresi ali kaj podobnega
bonk.gif

213. člen

(opredelitev)

(1) Ekonomsko odvisna oseba je samozaposlena oseba, ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravlja delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter sama ne zaposluje delavcev.

(2) Ekonomska odvisnost pomeni, da oseba najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobi od istega naročnika.

214. člen

(omejeno delovno pravno varstvo)

(1) Ekonomsko odvisni osebi je zagotovljeno omejeno delovno pravno varstvo po tem zakonu.

(2) Če s posebnim predpisom ni določeno drugače, se zanjo uporabljajo določbe tega zakona o:

– prepovedi diskriminacije,

– zagotavljanju minimalnih odpovednih rokov,

– prepovedi odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov,

– zagotavljanju plačila za pogodbeno dogovorjeno delo kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost prevzetega dela, upoštevaje kolektivno pogodbo in splošne akte, ki zavezujejo naročnika ter obveznosti plačila davkov in prispevkov,

– uveljavljanju odškodninske odgovornosti.

(3) Ekonomsko odvisna oseba je za upravičenost do omejenega delovno pravnega varstva po prejšnjih dveh odstavkih po zaključku vsakega koledarskega ali poslovnega leta dolžna obvestiti naročnika, od katerega je ekonomsko odvisna, o pogojih, pod katerimi deluje, tako da naročniku posreduje vsa dokazila in informacije, potrebne za presojo vprašanja obstoja ekonomske odvisnosti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Mah saj pravim, spomnim se debat okrog tega v medijih, ko so sprejemali novo zakonodajo. Danes sem prvič poškilil, kaj piše notri. In na osnovi zapisanega se ne bi strinjal s teboj, da gre za "nič od nič". Regresi res niso eksplicitno omenjeni, so pa odpovedni roki in prepoved odpovedi iz neutemeljenih razlogov. Se pravi s.p.-ja lahko naročnik/delodajalec "odpusti" pod enakimi pogoji kot redno zaposlenega. Kar predstavlja vsaj neko varnost. Čeprav kot sam razumem, je na plečih delavca, da uveljavlja ta status. In verjetno ga vsak ne bo, zaradi neznanja pa tudi pritiskov delodajalca?

Bi bilo pa fino, če kdo pokomentira tole zadevo in da pozna celotno sliko. Recimo zahteva po spoštovanju kolektivne pogodbe glede plačila - tam notri so navedene tudi stvari kot so dopust in regres, kako se to upošteva v praksi? In ali obstajajo kakšni dodatni predpisi, ki urejajo to področje?

Ker midva bova zgolj na osnovi dveh členov prejkone prišla do napačnih zaključkov.

uros28

Zelenc'
25. dec 2013
22
0
1
Torej zame velja slovenska ali nemška zakonodaja glede nato, da je podjetje iz Nemčije?