zamujanje javnega prevoza - možna tožba?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
OK, vsako, ampak res vsako jutro (in popoldan) ioma vlak zamudo. Pa ne 5 minut. Včasih tudi po pol ure.

Ali obstaja kakšen pravni ukrep, kjer bi jih lahko "po prstih"? .. Eno je, če enkrat zamudi .. ne pa da vsako jutro .. In zaradi zamud zamudim sestanek, službene obveznosti, drug prevoz ..

Če gledam na nakup karte kot na pogodbo med prodajalcem in kupcem, kjer je npr. ponudba (obveznost?) javnega prevoza, da ima prevoz ob 7.15 in potem tega ne nudi oziroma je prevoz šele ob 8.05 ... ?

A je to isto, kot če jaz rečem, da prodajam avtomobile, ko mi pa nekdo nakaže denar, mu dam pa otroški avtomobilček namesto pravega, ki si ga je prej ogledal?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Čakaj malo, ko sem jaz hodil v šolo, sem pač šel na zgodnejši avtobus/vlak. Danes se lahko to kar toži, ali kako?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Pbutec vse lepo in prav ampak, če je vozni red napisan, objavljen in veljaven potem naj se ga držijo ali pa dobijo, kot je napisal, po prstih.

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
sem mislil da pišeš za buse, ker tam se bo besedah voznika lahko pritožimo samo sončni upravi lol

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
OK, vsako, ampak res vsako jutro (in popoldan) ioma vlak zamudo.
daj povprašaja na SŽ. me zanima odgovor.
kako boš dokazoval škodo ker si jo imel s zamudo vlaka?
ajd razumem d aima bus zamudo, ampak da ima vlak "redno" zamudo pa??? (pa ne minuto ali dve)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Nadomestila za zamude

Zaradi morebitne zamude vlaka ob prihodu na vašo namembno postajo ste upravičeni do določenega nadomestila, in sicer:

* 25 odstotkov cene za relacijo, na kateri je vlak zamujal, če nastane zamuda od 60 do 119 minut,
* 50 odstotkov cene za relacijo, na kateri je vlak zamujal, če je zamuda daljša od 120 minut.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
No, potem vse odpade, ker zamuja do 40 minut .. po večini pa 20+ minut ..
frown-1.gif

saj mi ne gre,da se jeb.em z njimi. Bolj mi gre za točnost in držanje dogovora (voznega reda) ..

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Enkrat sem jaz tudi imel problem, sem skoraj zamudil en seminar zaradi NJIHOVE nepravilnosti ! BIla je pa kriva NAPAKA NA VOZNEM REDU, ki me je usmerila na napačen vlak, ki je peljal pozneje. Sem preveril destinacijo in uro in je bil napisan ta tir. PRAVI VLAK je stal pa na čisto enem drugem tiru, kot je pisalo na voznem redu na monitorju. Potem je pa koza od sprevodnice hotla še neko doplačilo. Sem se zbunu, pa je rekla da samo opravlja svoje delo. Grda bla je ko poziv na orožje vaje... Mi je žal, da jim nisem takrat kakega dopisa poslal. Kako je z dokazovanjem v takih primerih ?
bonk.gif

Kot drugo me pa zanima sledeče: Vlak obstoji na postaji, vrata se zaradi tehnične napake ne odprejo in te vlak odpelje eno ali dve postaji predaleč od tvoje destinacije. Si upravičen v tem primeru potegniti ročno zavoro in zakaj ne ? Kaj pa lahko storiš če ne ? In če ni nikogar od osebja blizu ? Lahko zahtevaš kako povračilo stroškov za prevoz nazaj na tvojo destinacijo ?

Druga zadeva se sliši glupo, ampak tudi to se dogaja.
bonk.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Nadomestila za zamude

Zaradi morebitne zamude vlaka ob prihodu na vašo namembno postajo ste upravičeni do določenega nadomestila, in sicer:

* 25 odstotkov cene za relacijo, na kateri je vlak zamujal, če nastane zamuda od 60 do 119 minut,
* 50 odstotkov cene za relacijo, na kateri je vlak zamujal, če je zamuda daljša od 120 minut.

Beda. Tole bi bilo treba spremenit in prepisat odškodnine kot so v letalskem prmetu. Ne le povrnitev stroška vozovnice, temveč tudi odškodnina v vsaj trimestni cifri v €.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se strinjam, za letalske prevoze pa odškodnine v vsaj 6 mestni cifri.
A ne?
17758-icon_confused.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Nadomestila za zamude

Beda. Tole bi bilo treba spremenit in prepisat odškodnine kot so v letalskem prmetu. Ne le povrnitev stroška vozovnice, temveč tudi odškodnina v vsaj trimestni cifri v €.

Tisti, ki ima tako pomembno službo, da bi mu nastala škoda v trimestni cifri, bo verjetno šel v službo z zgodnejšim vlakom in pred službo v miru popil še kako kavico, saj tako odgovorno delovno mesto zagotovo prinaša tudi petmestno plačo?

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Lahko napišeš za kateri vlak gre?
Take redne zamude so lahko posledica kakih obnovitvenih del na progi. V tem primeru je situacija podobna kot na cesti - tam je pač omejitev, na železnici pa se temu reče počasna vožnja. Čas potovanja se podaljša, s tem da z avtom lahko greš pol ure prej, vlak pa ima fiksen vozni red in zato pač pol ure zamudiš.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
re za progo med Jesenicami in Ljubljano .. Ni nikakršnih izrednih razmer. VEDNO čakamo razne mednarodne vlake .. včasih stojimo 15 minut, da nas prehiti .. včasih 20 minut ..

Naj prilagodijo seznam voznih redov, ne pa da pišejo, da je odhod vlaka ob 7.41, v resnici pa ne štartamo prej kot 7.55 .. prihod pa mi moral biti ob 8.05, pridemo pa ob 8.25 .. (vse ure izmišljene)

Če moram jaz biti v službi ob npr. 8.30 .. grem na en vlak (sodeč po voznem redu) .. ker prihaja do takšnih obupnih zamud (dnevno!), moram iti na en ali dva vlaka prej ..

Izredne razmere razumem .. dnevne zamude pa preprosto ne ..

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Se strinjam, za letalske prevoze pa odškodnine v vsaj 6 mestni cifri.
A ne?
17758-icon_confused.gif

za letalske je tudi trimestna in ne vem, zakaj bi bile železnice drugačne. Tire imajo le zase (avtobusi tu, recimo ne morejo biti v isti zgodbi, ker je so pač zelo odvisni od ostalih udeležencev prometa).

Zakaj bi podpirali nesposobne in lenuhe?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Nadomestila za zamude

Tisti, ki ima tako pomembno službo, da bi mu nastala škoda v trimestni cifri, bo verjetno šel v službo z zgodnejšim vlakom in pred službo v miru popil še kako kavico, saj tako odgovorno delovno mesto zagotovo prinaša tudi petmestno plačo?

Ne gre za škodo, gre za kazen. Če zamujajo, naj plačajo. Ali se bodo naučili biti točni ali pa crknili.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Od danes velja nov vozni red:
Novosti in spremembe v novem voznem redu

Mogoče se tudi zate kaj spremeni?

Proga Ljubljana–Jesenice

Vlak 2400 bo iz Ljubljane na Jesenice odpeljal ob 4.45 (zdaj ob 4.50).
Vlak 2401 bo z Jesenic v Ljubljano odpeljal ob 4.35 (zdaj ob 4.40).
Vlak 2416 med Ljubljano in Jesenicami bo po novem vozil vsak dan.
Vlak 312 med Ljubljano in Jesenicami bo ustavljal tudi v Škofji Loki.
Vlak 5100 med Ljubljano in Jesenicami bo ustavljal tudi v Žirovnici.
Vlak 2431, ki iz Kranja v Ljubljano odpelje ob 5.54, bo po novem podaljšal pot do Litije.
Vlak 2409, ki vozi z Jesenic v Ljubljano, ne bo več ustavljal v Mednem. V Ljubljani bo imel zvezo z vlakom 2752, ki bo ob 15.40 odpeljal v Koper.

V primeru rednih zamud pa vsekakor piši na Slovenske železnice ( pritozbe.pohvale@slo-zeleznice.si ), Ministrstvo za promet ( gp.mzp@gov.si ) / Direktorat za železnice in žičnice ( ljubo.zerak@gov.si ) in na Javno agencijo za železniški promet ( gp.azp@azp.si ).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Zakaj bi podpirali nesposobne in lenuhe?
Zakaj pa ne dajo kar za vsako reč, ki je narobe, trimestno kazen? Recimo te je sprevodnik grdo pogleda, 500 evrov. Snažilka ni pospravila papirčka s tal, 400 evrov, strojevodja je prehitro zavrl, 900 evrov.

Mimogrede, karta za vlak stane običajno manj kot 10 evrov. Zakaj bi potem zamuda veljala 100kratnik cene karte, to mi ni jasno, kje je tu logika.
Torej po tvoje, če zamudi avion 20 minut na poletu do Sydneja, najmanj 150.000 evrov kazni?

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
Problem danes sploh ni zamujanje ampak dejstvo, da je vse manj krajev v katere javni prevoz sploh ne pride. To je nedopustno. Državljani bi morali tožiti državo da dovoljue takšne stvari.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Eden od problemov javnega prevoza je tudi, da je enostavno predrag v večini primerov.
bonk.gif

Vlak so že kolikor toliko normalne cene, avtobus pa katastrofa. Vožnja nekje 70 km pa hočejo že 7,5 EUR na eno stran.
bonk.gif

Če ne bi bilo študentov/dijakov in starejših ljudi, ki ne morejo več voziti bi 3/4 avtobusnih podjetij že lahko zaprlo.
uf-1.gif