Zamenjava za WRT54GL

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Ubiquiti ima odličen hardware, uporabljam UniFi AP in mFi, ima enostaven in pregleden vmesnik, ampak se veselje hitro konča, ko hočeš nastavit kaj več. Kolikor sem na hitro preletel njihov vmesnik za EdgeRouter mi zgleda ena žalost na ravni routerja za 30€. Gotovo ima preko CLI precej več možnosti, glede na to da je (verjetno) na linux osnovi, kar je pa spet zakomplicirano nastavljat. Če podjetje ne rabi Layer7 firewall-a, je Mikrotik še vedno top izbira, recimo kaka CCR serija.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Z Ubiquiti imam pozitivne izkušnje predvsem z brezčično opremo. Edge Router (Lite) sem pred časom gledal za doma, ampak sem potem router preselil v softwaresko obliko na ESXi, ki mi teče v kleti, tako da Edgea nisem uspel preizkusiti v praksi. Izgleda pa na papriju raketa, sploh za to ceno
smile-1.gif
Imaš zadevo kje v produkciji? Me zanima, kako se obnese v praksi.

Večina malo bolj profi zadev se tako ali tako konfigurira iz konzole, Mikrotik ima rahlo specifično sintakso. Meni je bolj domač Cisco CLI.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.806
829
113
toti Maribor
TP-link 841N ima 4x10/100Mbps LAN. Kaj se da kako nastavit, da spusti skozi 120Mbs. Sedaj pride nekje do 96Mbps. Preko Wi-Fi-ja ima sicer 300Mbps in ali je potem edina rešitev brezžična varianta. Direktno iz Telemachovega modema pa gre preko LAN-a 120Mbps.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
TP-link 841N ima 4x10/100Mbps LAN. Kaj se da kako nastavit, da spusti skozi 120Mbs. Sedaj pride nekje do 96Mbps. Preko Wi-Fi-ja ima sicer 300Mbps in ali je potem edina rešitev brezžična varianta. Direktno iz Telemachovega modema pa gre preko LAN-a 120Mbps.

Glede na to, da ima router 100Mbit/s porte niti v teoriji ne bo šlo >100. Pravzaprav je 96Mbit/s že zelo blizu teoretične meje, ker moraš upoštevati še overhead celotnega TCP/IP stacka. Preko WiFi je še precej faktorjev, ki vplivajo na hitrost, ampak tudi v najboljšem primeru, če bi spravil več kot 100Mbit/s prek wireless bo še vedno ozko grlo 100Mbit/s povezava do modema.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.806
829
113
toti Maribor
Samo zdaj, pa mi nekaj ni jasno. Kako dobiti preko wi-fi-ja 300Mbps, če pa ima vhod 1/10/100Mbps
sprasujem se.gif
Ali je to zavajanje? Ali, pa se motim glede vhoda.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Samo zdaj, pa mi nekaj ni jasno. Kako dobiti preko wi-fi-ja 300Mbps, če pa ima vhod 1/10/100Mbps
sprasujem se.gif
Ali je to zavajanje? Ali, pa se motim glede vhoda.

Moraš se zavedat, da je teh 300Mbps zgolj maksimalna teoretična hitrost prenosnega kanala, ki je mimogrede half duplex (na enkrat lahko prenašaš samo v eno smer) in deljen med klienti, pa še to samo v idelalnih okoliščinah (uporaba 40MHz kanalov, 2 spatial stream, 400ns GI... pri minimalno šuma z uporabo greenfield mode-brez kompatibilnosti z 802.11g/b napravami). Pri brezžičnem prenosu imaš nato precej več overheada zaradi vseh kontrolnih paketov (rezervacija kanala, ...), CRC, itd., tako da recimo pri 802.11g od 54Mbps že v teoriji dobiš ven cca. polovico, pri 802.11n bi moral dobiti nekaj več (točnih številk trenutno nimam v glavi, se pa da izračunat). Ta pasovna širina se seveda deli med vsemi klienti poleg tega, če prenašaš v obe strani hkrati z maks hitrostjo, gre v vsako smer s cca. polovično hitrostjo zarad half duplex (za razliko od full duplex 100Mbits LAN na kablu, kjer lahko načeloma prenašaš 100Mbps (minus overhead zaradi TCP/IP stacka) v obe smeri simulatano, če je oprema dovolj zmogljiva).

Torej v praksi bo večini primerov tudi pri prenosu med brezičnim klientom in žičnim LAN/WAN še vedno ozko grlo wireless. V idelanih rezmerah, kjer bi morda v eno smer spravil kaj več kot 100Mbps, bo seveda ozko grlo poveza med switchom in CPUjem, ki je tudi (skoraj sigurno, nisem dejansko gledal dokumentacije za tvoj usmerjevalnik)100Mbps , sicer bi načeloma lahko prenašal med brezžičnim klientom in večimi žičnimi klienti.

Uglavnem za kaj več boš rabil gigabit mrežo oziroma 802.11ac za wireless in dovolj zmogljiv usmerjevalnik. Doma imam recimo Linksysa starega kakih 6-7 let, ki ima gigabit porte, ampak WAN<->LAN ne gre več kot 90-100Mbps, ker CPU (routing in NAT se dela softwaresko) enostavno ni dovolj zmogljiv. Po lokalni mreži pa seveda dosega gigabitne hitrosti kot je tudi obljubljeno. Pri teh stvareh je treba biti pozoren in vedet kaj kaj pomeni.

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
TP-Link WDR-3600, na katerega daš DD-WRT beta, dobiš ga tule za 55€

Router: http://www.conrad.si/?websale8...campaign=Ceneje
DD-WRT: http://www.dd-wrt.com/site/sup...tl-wdr3600v1%2F

Obvezno pa najprej naložiš zadnji FW s TP-Link spletne strani.
Eno vprašanje imam na temo DD-WRT beta oz. samo preverjam. Kakšna je razlika med factory to ddwrt in webflash verzijo? Za prvič iz original fw se uporabi prvo, potem pa ob morebitnih nadgradnjah drugo?

maki3

Pripravnik
14. sep 2007
682
3
18
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
467716-post_slo.gif
Hvala za izčrpen odgovor. Potem ga bo potrebno zamenjat za tega tp link 1043 v bližnji prihodnosti.
Prodam poceni TP-Link 1043ND, dela BP. Pri meni je zamenjal Linksysa WRT54GL, prodaja se, ker se selim, in je tam boljša stvar
smile-1.gif