Zamenjava za WRT54GL

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Žal je klasika odpovedala poslušnosti in bom moral zamenjati router.
Kaj bi bila najboljša alternativa? Gor bo samo nekaj naprav (računalniki, telefon, tablice), uporaba pa splet in YouTube, nobene IPTV, itd.
Želja (ne pogoj) bi bil ločen Wlan za goste.
Cenovno tam okrog 50 eur.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.149
113
smile-1.gif
))

Zdaj si me spomnil, da mi doma laufa še WRT54GL. Sem pozabil da ga sploh imam. Upam na še mnoga njegova leta... Bom pa spemljal temo, da vidim kam se bo razvila in kateri je danes ruter ki WRT-ju seže do pasu....

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Da ne odpiram nove teme...tudi sam potrebujem router.

V zgornjem štuku ima siolova zadeva slabši signal, bom potegnil kabel gor, in rabim router na katerega bom obesil en ali dva računanlnika, pametni tv, predvsem pa kako streaming škatlico, ki jo že imam v mislih...je to kak poseben problem ali kupim recimo to zadevo iz zgornje povazave in bo vse ok? TP link wdr3600?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Jaz vama ponujam, več na ZS odličen bolj profi router z wi fi jem Drytek Vigor 2910 z dual WAN ločeno mrežo za goste jih lahko tudi preusmeri na www ima USB , printer server.................... menjamo ga, ker podpira nekje samo do 20 mega pasovne širine po LAN portih, priklop sicer podpira 100 mega tudi sponke so 100 samo pri delitvi ne uspe čez spraviti več kot 20 mega na lan port. Cena bi bila ugodna 50 eur, prevzem v Ljubljani. Za domačo uporabo in manjše firme top zadeva ...... podpira tudi omejevanje dostopa www ..... napredna zadeva povsem še tekoče podprta s strani Dryteka.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Ta Drytek Vigor 2910 nima ''N'' standarda. Dela samo na ''B, G'' standardu. Ga je že čas povozil.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Jaz vama ponujam, več na ZS odličen bolj profi router z wi fi jem Drytek Vigor 2910 z dual WAN ločeno mrežo za goste jih lahko tudi preusmeri na www ima USB , printer server.................... menjamo ga, ker podpira nekje samo do 20 mega pasovne širine po LAN portih, priklop sicer podpira 100 mega tudi sponke so 100 samo pri delitvi ne uspe čez spraviti več kot 20 mega na lan port. Cena bi bila ugodna 50 eur, prevzem v Ljubljani. Za domačo uporabo in manjše firme top zadeva ...... podpira tudi omejevanje dostopa www ..... napredna zadeva povsem še tekoče podprta s strani Dryteka.

Za doma se mi zdi bistveno bolj smiselen kak TP-Link 1043ND v2 ali WDR4300 (če hočeš dual band) oziroma nekaj podobnega.

Dobiš približno za isti denar (oziroma celo manj) gigabit porte, N wireless, itd. Marsikdo ma danes že povezavo v svet hitrejšo od 20Mbits/s (plus, da če že kupuješ, gledaš še malo za naprej), za LAN pa je 20Mbit/s res bogo. Po drugi strani teli TP-Linki, ki so za domačo uporabo čisto dovolj, BP switchajo 900Mbps+, celo WAN<->LAN routing gre čez 900Mbps, ker imajo NAT realiziran hardwaresko. Ima tudi USB za print server/file server, guest WLAN je ravno tako podprt že v stock firmwareu, če hočeš kaj več, pa gor vržeš OpenWRT/DDWRT/....

Ne rečem, da tale Vigor ni bolj resna zadeva, ampak rahlo zastarela. Meni bi se zdelo škoda dat 50€, če za manj denarja dobim v ta namen (bistveno) bolj uporabno škatlo. Moje mnenje pač.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Marsikaj drži, samo ne primerjajte Dryteka s TP Linkom, ker je nekako tako, kot bi nekega sodobnega BMW ja primerjal z Dacio Sandero in rekel, ja tudi Sandero gre 180 km/h ..... , nič pa ne rečem, da Drytek ta moj model ni že malo zadaj, samo ni prvenstveno namenjen wi fi ju bolj dual WAN-u saj ima določene specifike, ki jih drugi nimajo ...... pred vsem povezane s tem dual wan om.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Dryteka s TP Linkom

Dual WAN lahko na enem TPlinku z DD-WRT za 50€ narediš brez težav, pa imaš še tri giga porte frej. Star šrot je pač star šrot, ki je samo še za v smeti. In ja, tale tvoj Draytek s 100Mbit porti in totalno kilavim prenosom je tak šrot. Daj ga na bolho in začni vrtet palce
smile-1.gif

goran1111

Pripravnik
2. jan 2015
457
4
18
okol Maribora
To je bolj kot bi 20 let starega BMWja primerjal z novo Dacio... In tale Dual Wan je kot bi imel zadaj vlečno kljuko, ki je domači uporabnik ne rabi. In samo zaradi te kljuke si naj raje kupi starega BMWja?

Ta primerjava je bolj primerna in bo jo vsak razumel...

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Tako ste pametni , da je hudo, pa ste kdaj probali pasovne širine , priklopiti enega takega TP Linka z 1 giga porti na 100 mega povezavo in ste potem gledali kaj da na posamezno sponko, propustnost ..., ja papir marsikaj prenese in res tudi Dacia in BMW oba gresta 130km / h torej BMW je hudiča težji, več balasta ja zaključek Dacija je sigurno boljša ...
smile-1.gif
.

Cena za mojo ponudbo sploh ni fiksna je orientacija ....... pač dam ga za toliko, da se ga znebim..... Ja res je lahko Dual Wan narediš z Dr WRTOm probaj pa kakega, kako deluje pa poročaj ali zna eno sejo odpreti malo tu malo tam .... ???

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Jaz dam glas Draytecu, vsaj kar se tiče uporabe v podjetjih, povezava mora biti zanesljiva kar Draytec je. Je pa res da Draytec ni profi wifi oprema.
Za doma je vsak šrot dober, ne bi veliko kompliciral
smile-1.gif

Komplikatorji pa gas do konca kot vedno, mogoče je pa Tenda boljša kot TP-link ali ne ?
smile-1.gif

Veliko ljudi hvali Linkksys, ampak v 10 letih sem jih že nekaj reklamiral (garancija), vrgel stran zaradi teme. (ni bil napajalnik). Daš tendo TP link pa je mir za malo denarja.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Tako ste pametni , da je hudo, pa ste kdaj probali pasovne širine , priklopiti enega takega TP Linka z 1 giga porti na 100 mega povezavo in ste potem gledali kaj da na posamezno sponko, propustnost ..., ja papir marsikaj prenese in res tudi Dacia in BMW oba gresta 130km / h torej BMW je hudiča težji, več balasta ja zaključek Dacija je sigurno boljša ...
smile-1.gif
.

Cena za mojo ponudbo sploh ni fiksna je orientacija ....... pač dam ga za toliko, da se ga znebim..... Ja res je lahko Dual Wan narediš z Dr WRTOm probaj pa kakega, kako deluje pa poročaj ali zna eno sejo odpreti malo tu malo tam .... ???

Saj pravim, da je samo moje mnenje. Razumel sem, da se išče neko ustrezno zamenjavo (nadgradnjo) za WRT54GL za domačo uporabo, kjer vrjetno ni potrebe po dual WAN, itd, je pa velika vrjetnost, da bo prav prišla večja pasovna širina, zato sem tudi pregladagal, kar sem predlagal. Vsak naj se pač sam odloči, kaj potrebuje.

Vseeno mislim, da primerjava z avtomobili ni ravno na mestu. Dual WAN ti ne koristi ama ništa, če nimaš dveh povezav v svet, medtem ko se v 20 let starem BMWju (no spet odvisno kakšnem
cool-1.gif

Kar se tiče dejanskih prenosov, ko sem nazadnje testiral v naslovu omenjeni WRT54GL z OpenWRT Backfire (10.03.1, r29592), je šlo LAN<->LAN cca. 94Mbps v eno smer (kar je zelo blizu teoretičnega maksimuma na 100Mbit/s mreži, če upoštev overhead IPv4 stacka) in nekje 75Mbps v obe smeri pri simultanem prenosu. Pri routanju sem dosegel cca. 40Mbps WAN<->LAN prepustnosti pri uporabi IPv4 in vklopljenem NAT (tipična situacija doma). Pri prenosu v obe smeri skupno tudi ni šlo čez 40Mbps, ker je omejitev CPU. Če še malo zakompliciraš s pravili v iptables, pa prepustnost seveda pade.

Za omenjeni TP-Link se prenosi LAN<->LAN po mojih izkušnjah gibljejo nekje čez 900Mbps, pri simultanem pronosu nekaj manj (kar pač zmore Atheros AR8327N. Ta čip oziroma varianto tega čipa za switcing uporablja tudi Mikrotik RB951G-2HnD in še nekaj drugih). LAN<->WAN sem testiral samo brez hardwarskega NATa, ker v OpenWRT ni podprt. Gre pa tudi zgolj na CPU brez problema čez 100MBps. Lahko si vsak sam pogleda tudi malo bolj obširne teste teh škatlic za domačo uporabo, kjer ponavadi testirajo ravno to (LAN<->LAN, WAN<->LAN, število simultanih povezav, wireless throughput, itd.) in omenjeni TP-Link naj bi tudi dosegal s hardwareskim NATom WAN<-LAN okrog 900Mbps. Tega res nisem testiral, ker sem rabil druge stvari (VLAN nastavitve in Site2Site VPN z OpenVPN) in je takoj letel gor OpenWRT.

V neko podjetje, teh škatlic res ne bi tlačil, saj temu tudi niso namenjene. Za kako malo podjetje, kjer se išče budget rešitev, mogoče kak Mikrotik RB951G-2HnD, za kako bolj resno postavitev pa nič od tega. Ampak ja, mislim, da še vedno govorimo o usmerjevalniku za domačo uporabo...
smile-1.gif