Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Tako ste pametni , da je hudo, pa ste kdaj probali pasovne širine , priklopiti enega takega TP Linka z 1 giga porti na 100 mega povezavo in ste potem gledali kaj da na posamezno sponko, propustnost ..., ja papir marsikaj prenese in res tudi Dacia in BMW oba gresta 130km / h torej BMW je hudiča težji, več balasta ja zaključek Dacija je sigurno boljša ...
.
Cena za mojo ponudbo sploh ni fiksna je orientacija ....... pač dam ga za toliko, da se ga znebim..... Ja res je lahko Dual Wan narediš z Dr WRTOm probaj pa kakega, kako deluje pa poročaj ali zna eno sejo odpreti malo tu malo tam .... ???
Saj pravim, da je samo moje mnenje. Razumel sem, da se išče neko ustrezno zamenjavo (nadgradnjo) za WRT54GL za domačo uporabo, kjer vrjetno ni potrebe po dual WAN, itd, je pa velika vrjetnost, da bo prav prišla večja pasovna širina, zato sem tudi pregladagal, kar sem predlagal. Vsak naj se pač sam odloči, kaj potrebuje.
Vseeno mislim, da primerjava z avtomobili ni ravno na mestu. Dual WAN ti ne koristi ama ništa, če nimaš dveh povezav v svet, medtem ko se v 20 let starem BMWju (no spet odvisno kakšnem
Kar se tiče dejanskih prenosov, ko sem nazadnje testiral v naslovu omenjeni WRT54GL z OpenWRT Backfire (10.03.1, r29592), je šlo LAN<->LAN cca. 94Mbps v eno smer (kar je zelo blizu teoretičnega maksimuma na 100Mbit/s mreži, če upoštev overhead IPv4 stacka) in nekje 75Mbps v obe smeri pri simultanem prenosu. Pri routanju sem dosegel cca. 40Mbps WAN<->LAN prepustnosti pri uporabi IPv4 in vklopljenem NAT (tipična situacija doma). Pri prenosu v obe smeri skupno tudi ni šlo čez 40Mbps, ker je omejitev CPU. Če še malo zakompliciraš s pravili v iptables, pa prepustnost seveda pade.
Za omenjeni TP-Link se prenosi LAN<->LAN po mojih izkušnjah gibljejo nekje čez 900Mbps, pri simultanem pronosu nekaj manj (kar pač zmore Atheros
AR8327N. Ta čip oziroma varianto tega čipa za switcing uporablja tudi Mikrotik RB951G-2HnD in še nekaj drugih). LAN<->WAN sem testiral samo brez hardwarskega NATa, ker v OpenWRT ni podprt. Gre pa tudi zgolj na CPU brez problema čez 100MBps. Lahko si vsak sam pogleda tudi malo bolj obširne teste teh škatlic za domačo uporabo, kjer ponavadi testirajo ravno to (LAN<->LAN, WAN<->LAN, število simultanih povezav, wireless throughput, itd.) in omenjeni TP-Link naj bi tudi dosegal s hardwareskim NATom WAN<-LAN okrog 900Mbps. Tega res nisem testiral, ker sem rabil druge stvari (VLAN nastavitve in Site2Site VPN z OpenVPN) in je takoj letel gor OpenWRT.
V neko podjetje, teh škatlic res ne bi tlačil, saj temu tudi niso namenjene. Za kako malo podjetje, kjer se išče budget rešitev, mogoče kak Mikrotik RB951G-2HnD, za kako bolj resno postavitev pa nič od tega. Ampak ja, mislim, da še vedno govorimo o usmerjevalniku za domačo uporabo...