Zamaščen odtok

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Pozdravljeni

Imam en zelo neprijeten problem. V stari hiši je vodovodni odtok napeljan v zemljo in narejen kot ponikovalnica. Po 20 letih se je ta odtok očitno zamastil. Seveda ne morem do njega, ker je preko zazidana terasa
cry12bpy.gif
.
Zanima me, ali obstaja kakšna kemikalija (Cevosan, mr.Muscolo.....) kateri bi mi raztopil te maščobe?
Pozna morda kdo kakšno drugo rešitev, ker v nasprotnem primeru me čaka VEEEEEEEEEEEELIKO sranje.

Prosim za pomoč

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Za odtok spucat bo treba fizicno ciscenje. Ce je fejst zapacan ga tezko kaksna kemikalija resi. Ce imas moznost si nabavi zajlo debelo kaksen cm pa porivaj skozi odtok pri tem jo pa vrti da postrga nesnago s cevi. Ve pa te moznosti nimas raje poklici kaksnega instalaterja bo ceneje kot kaksna cistila. To ma instalater 10 minut dela nebi smelo biti vec kot 20eur.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Za odtok spucat bo treba fizicno ciscenje. Ce je fejst zapacan ga tezko kaksna kemikalija resi. Ce imas moznost si nabavi zajlo debelo kaksen cm pa porivaj skozi odtok pri tem jo pa vrti da postrga nesnago s cevi. Ve pa te moznosti nimas raje poklici kaksnega instalaterja bo ceneje kot kaksna cistila. To ma instalater 10 minut dela nebi smelo biti vec kot 20eur.
Stvar jemlješ malce preveč "na izi". Če gre odtok v ponikalnico je možno, da so mu v teh letih maščobe zapacale gramoz in nobeno drezanje v odtok ne bo dalo rezultata. Pomaga le zamenjava gramoza.
Predlagam, da se v odtok potisne neko pletenico in se po dolžini oceni, kje je čep. Če je čep v hiši, potem bo hitro očiščen, če pa ni bo pa to šola, da si je treba pustiti odprtine na mestih, kjer hišne instalacije prehajajo v zemljo.

PS- dobra zadeva za čiščenje odtokov je visokotlačni čistilec z dolgo cevjo s posebni šobo.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Citat:
Uporabnik telex pravi:

PS- dobra zadeva za čiščenje odtokov je visokotlačni čistilec z dolgo cevjo s posebni šobo.

Če ti jo uspe vstaviti v iztočni del cevi.
V opisanem primeru ne bo šlo.

LP

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Še vedno je zajla zakon. Sem pred mesecem čistil s podgano, pa so ostali kosi noter. Ko sem čistil z zajlo, sem spucal vse.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

tu se stabo ne bi strinjal
mislim da bo to več dela inštalater tega ne bo oddelal
tu treba imeti priprave za to se pravi dobro mašino za čiščenje in nastavke

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Pozdravljeni

Imam en zelo neprijeten problem. V stari hiši je vodovodni odtok napeljan v zemljo in narejen kot ponikovalnica. Po 20 letih se je ta odtok očitno zamastil. Seveda ne morem do njega, ker je preko zazidana terasa
cry12bpy.gif
.
Zanima me, ali obstaja kakšna kemikalija (Cevosan, mr.Muscolo.....) kateri bi mi raztopil te maščobe?

vidim da si iz MB-ja
bo treba poklicat Berta Cakoja stručnjak za odmaševanje
smile-1.gif
pa ti bo rešil problem

če rabiš kontakt na ZS

pozdrav.gif

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Sem danes z zajlo pucal pa ni nič pomagalo. Cev je relativno čista, očitno je zapacan gramoz do katerega pa nikakor ne morem. Zato iščem alternative.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Par 10l vrele vode dela čudeže, še pol urce prej pa vlij noter ene dva mr. muscola da ti razžre kar je organskega in malo raztopi maščobe.

Seveda dolgoročno je edina rešitev da se odtok "obnovi" (kar v tvojem primeru pomeni prekop terase žal).

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Navadni kis za vlaganje - Odmašuje odtoke (stresi pest sode bikarbone v odtok, čez nalij 120 ml kisa in zapri odtok za 20 minut, speri z vročo vodo)

Sam bi povečal količino kisa in sode.
Lahko poizkusiš najprej z vrelim kisom, ki ga vliješ v cev najbližje mestu, kjer imaš ponik vode. Pa to kar nekaj litrov kisa na enkrat.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Kis za vlaganje in soda bikarbona. To uporabljam tudi sam. Kupim nekaj tistih ta velikih (3 litre?) po < 2€ v sparu, sodo bikarbono pa v tušu 250 gramov. To je veliko bolj učinkovito kot mr muscollo (še že tudi poskušal in edini efekt je bil, da je teklo še manj in nekaj manj denarja v denarnici). Res pa je, da ta sistem nima nobene reklame.
Če 15 litrov kisa in pol kile sode bikarbone ne bo pomagala, potem se kemično stvar ne da rešiti.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kis za vlaganje in soda bikarbona. To uporabljam tudi sam. Kupim nekaj tistih ta velikih (3 litre?) po < 2€ v sparu, sodo bikarbono pa v tušu 250 gramov. To je veliko bolj učinkovito kot mr muscollo (še že tudi poskušal in edini efekt je bil, da je teklo še manj in nekaj manj denarja v denarnici). Res pa je, da ta sistem nima nobene reklame.
Če 15 litrov kisa in pol kile sode bikarbone ne bo pomagala, potem se kemično stvar ne da rešiti.
No bom probal pa še to..upam da bo pomagalo.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
No bom probal pa še to..upam da bo pomagalo.
Kaj je treba vroč kis noter vliti?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Če imaš zabit drenažni material, potem se bojim da ni kemije ki bi zadevo rešila, razen TNT.
Sicer pa boš moral v nekaj letih najbrž zadevo urediti s kanalizacijo oziroma MČN. Razmisli tudi v tej smeri.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Če imaš zabit drenažni material, potem se bojim da ni kemije ki bi zadevo rešila, razen TNT.
Sicer pa boš moral v nekaj letih najbrž zadevo urediti s kanalizacijo oziroma MČN. Razmisli tudi v tej smeri.
Jaz mislim (laično mnenje ker o teh stvareh nimam pojma), da še ni tako hudo zabito, ker mi voda ZAENKRAT normalno odteka. pojavilo pa se je "klokotanje" ob odtekanju vode. To pa naj bi bil prvi znak zamašenosti (cevi, drenaže....) Ker je bila cev ščiščena s cevjo ostane samo odtok v drenažo.
Probal bom še s kisom in sodobikarbono, če ne bo pomagalo, pa bog mi pomagaj
frown-1.gif

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Mi lahko kakšen poznavalec svetuje.
Če bi moral slučajno vse razkopati
frown-1.gif
, bi prosil za nasvete glede drenažnega odvodnjavanja. V starem sistemu sem imel narejeno bolj "kavbojsko", če pa se bom moral lotiti izdelave novega pa bi rad imel narejeno tako kot je treba. (kakšen jašek....)
Edina voda je iz kuhinjskega korita in pomivalnega stroja.

Hvala