Zakaj varčujete ?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Je pa tako: karikiram

Jaz kupim avto vzamem 10.000 eur kredita in kupim nov renault megane. Čez 5 let je odplačan.

Ti se 5 let voziš z avtobusom, doma sediš pred televizijo.... skratka varčuješ za istega megana. Ko našparaš 11.000 eur si ga še vedno nemoreš kupiti ker danes stane 13.000eur
evil.gif
In si tako obsojen na še najmanj 1 leto avtobusa.

Jaz sem pa svojega prodal za 5.000 eur, vzel še 7.000 kredita in imam spet novega
smile-1.gif

Oba pa odvajava recimo 300 eur na mesec

Razliko med 10.000 in 11.000 sem navedel namerno, obresti za kredit
tongue-1.gif

Doctor ti se rajši skalpela drži, ker številke/ekonomija ti ne gre najbolje od rok. Ravno zaradi takšnega razmišljanja, kot ga imaš ti na relaciji kredit-investicje, je prišlo do krize, ki smo ji priča. Življenje na kredit je ene vrsta denarna piramida - dokler se vplačuje, vse OK, ko pa kaj zaškripa, ti pa poberejo še gate.

Da ti pa še odgovorim na tvoje vprašanje, zakaj se špara... Sam sem ubral naslednjo logiko - na začetku svoje poklicne poti sem res šparal. Mislim, da cca. 5 let. Nič drastičnega, vendar sem gledal na vsak tolar in kasneje evro. Osnovni namen - finančna neodvisnost. Rekel sem si, da ko bom prišparal dovolj, da lahko preživim do konca življenja z rento (v obliki donosa različnih naložb) na ravni zneska, ki sem ga porabljal takrat, ko sem šparal, začnem pičkati. Seveda usklajeno s trenutnimi prihodki. S ponosom lahko povem, da že pičkam.
grims-1.gif

Hočem povedati, da tebe, doctor, bodo vedno držali za jajca s tvojimi krediti, ki ti prinašajo kvazi uživancijo, vendar zadaj pa veš, da si vedno dolžan. Meni osebno je ta logika precej gnila, kar je pa navsezadnje pokazala oz. še kar kaže trenutna ekonomska situacija.

Koliko si star? In kaksen flat si podedoval?
smile-1.gif

LP,
PIC

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.373
7.103
113
pri taščici
Denis; kredit na nlb pred petimi leti. Na banki sem imel 80% denarja za brlog, rabil sem ga se dvajset. Ker je bila bolniska v kurcu, mi ga niso dali, kljub temu da bi imeli garancijo nsvs ki se je iztekla leto dni kasneje. Se pravi niso mi dali "premostitvenega" kredita za eno leto, poplacanega bi dobili iz nsvs. Flet sem kupil, cez eno leto non stop telefon in posta kaj bom naredil z nsvs. Sem samo v kos metal in telefon odlagal. Nsvs znesek dvignil in ga dal tja kjer sem dobil tistih 20%.
Na temo;Naceloma se ne kreditiram, privoscim si toliko kot zasluzim oziroma manj.
Vem da bi na mojem mestu 90% folka drugace naredilo, ampak od 15 leta se lahko bolj ali manj samo na svoj tosel zanasam. Pa tudi prej nisem veliko dobil od tastarih(vec sam zasluzil kot dobil)

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Star sem 32 let, podedoval pa nisem na srečo še nič.

Potem pa iskreno: kapo dol.

Ne poznam veliko 30-letnikov, ki imajo premoženja za pasivno rento (250k € in naprej).

LP,
PIC

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Za kaj?
Za vračilo krede za stanovanje. Pol se vse konča.

Si še vedno privoščimo dopust 2 tedna, kakšno vikend potovanje, itd., ampak vse bolj low budget. Nekaj gre še za hobi, pa ta mala dva počasi pričenjata še kaj zahtevat.

Če nisi razvajen (ne mislim v negativnem smislu) z dragimi stvarmi, potem ni problema. Problem je, če moraš znižat življenski standard, zato sedaj raje bolj ''previdno''. Bo še čas za zvišanje tega.
grin1.gif
Morda.

Je pa res, da me nekateri včasih malo čudno gledajo (da nisi to tudi ti
evil.gif
.

Zgrešena logika. In zakaj bi naj bila Hrvaška ceneje od drugih držav?
Iz 1. roke ti povem, da se da ubistvo v skoraj bilokateri evropski državi priti skozi teden za enak denar kot na Hrvaškem. To je ubistvo samo izgovor. Obstajata 2 možnosti. Ali si len in se ti ne ljubi kaj na lastno roko poiskati in seveda lepe procente šenkaš agenciji, ali pa ti potovanja in druge kulture enostavno ne dišijo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.303
9.921
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Zgrešena logika. In zakaj bi naj bila Hrvaška ceneje od drugih držav?
Iz 1. roke ti povem, da se da ubistvo v skoraj bilokateri evropski državi priti skozi teden za enak denar kot na Hrvaškem. To je ubistvo samo izgovor. Obstajata 2 možnosti. Ali si len in se ti ne ljubi kaj na lastno roko poiskati in seveda lepe procente šenkaš agenciji, ali pa ti potovanja in druge kulture enostavno ne dišijo.
Verjemi, da se ne da glede na možnost, kar imamo mi na voljo
cheer.gif
.
Sicer pa, saj si privoščimo tudi kaj po Zahodni Evropi in ja, se strinjam, prideš čez lahko skoraj zastonj, če nisi zahteven. Kar nismo.
Tisto glede kulture imaš pa prav. Enostavno se vzhodno od nas fajn počutim.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Oprosti... če si mu 80% denarja, bi dobil kredit tako ali drugače.... Če ne druzga na fafing.... + tega bi šu na drugo banko vprašat, kjer so včasih če si imel vsaj 50% polog sploh niso gledali na kreditno sposobnost.....

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Ampak ne šparam na hard, si še vedno privoščim več kot večina , treba tudi živet, je pa res, da na neumnostih večinoma ne zapravljam, so me starši naučili živeti relativno skromno. Avto je star 11 let , a je velik in ima vso opremo ter laufa tako kot je treba. Na elektroniki ne izgubljam denarja ( navaden mobitel, brez iSranj in 125 inčnih plazem ), na potovanjih (ni jih sicer ogromno , a več kot pri povprečnemu Janezu) pa iščem poceni namestitve , ker so mi tako ali tako samo za prespat noč in nič več.

Aha, potem luxusariš na oblačilih, urah, pičkah, večerjah,...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.863
396
83
Jaz varčujem,
- ker lahko izkoristim kako dobro priliko, ki se ponudi (ugoden nakup itd)
- ker mi v primeru izgube službe/dohodka ni potrebno takoj panično skakati okoli v strahu, da naslednji mesec ne bo denarja za hrano in položnice
- ker mi tako ni treba sprejeti dela, ki ni dobro plačano
- ker sem tako bolj miren in samozavesten
- ker mi vsak nepredviden strošek ne pomeni katastrofe in prilagajanja
- ker to, da ti gre danes dobro, ne pomeni, da ti bo šlo tudi jutri
- ker lahko varčujem brez odrekanja

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz varčujem,
- ker mi v primeru izgube službe/dohodka ni potrebno takoj panično skakati okoli v strahu, da naslednji mesec ne bo denarja za hrano in položnice

zmaga.gif

LP,
PIC

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz varčujem,

zmaga.gif

LP,
PIC

467716-post_slo.gif
Dobro povedano! Se strinjam..

masevc

Guru
2. sep 2007
3.544
907
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Zakaj ljudje varčujejo denar, kupujejo zlato, srebro......
confused-1.gif

Jaz imam kar OK plačo, ne varčujem, vse sproti spiækam, živim kot car, če bi rabil denar za kakšne projekte bi pa kredit vzel. Ok imam 2 nezgodna zavarovanja s katerimi bi družina lahko poplačala vse moje kredite dolgove če bi jih imel in še bi ostalo...

Nekateri pa živijo kot cigani, kupijo ene kavbojke v HM letno, eno ali dve kratki majici, ampak glavno da je zlato doma.

Kje je fora?
confused-1.gif

take imajo na banki najraje
zmaga.gif

jaz pa imam z banko najraje nič opravka
grin1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
47
Ljubljana
Delam (še) v javni.

Varčujem bolj malo, ker ni kaj za varčevati. Privoščim si bolj malo, kar si, gre za mulca .. sem še najbolj srečen.

Kredit - aha, sem ga vzel na 20 let in si s tem ne korem kupiti niti garsonjerce, ker je tako majhen zaradi plače ..

Odhajam v gospodarstvo .. plača višja, upam , da se bo dalo kaj našparati ..

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Kredit samo in edino v primeru nakupa stanovanja. Nekaj denarja pa v stunfu za morebitne slabe in nepredvidene scenarije kot so ze omenjeni.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Koliko pa sploh lahko ljudje varčujejo, če še za redno nimajo?

Tisti ki so iz sebe nekaj naredili nimajo težav.
-
Spet iščeč težave, nekoga poznam, dela ko črna žvina, najprej redno 8-10 ur, nato še doma fuša, slišal, d aje celo do polnoč delal....danes kupljena parcela v vukujebinah, hiša narejena samo toliko, da je streha in okna, vse ostalo še nič, starost 35 let, poročen,....

brat, dela 10 ur, tud sobote, kakšna nedelja tud, parcelo dobil FREE, hišo naredil samo do te stopnje, d aje pokrita in ima okna, sedaj se ½frajha½ kje je še, ko se bo vselil.

še en sorodnik star 40 let, kupil flet za 100.000 evrov gotovina, dela neprestano, >NEPOROČEN