Zakaj varčujete ?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Zakaj ljudje varčujejo denar, kupujejo zlato, srebro......
confused-1.gif

Jaz imam kar OK plačo, ne varčujem, vse sproti spiækam, živim kot car, če bi rabil denar za kakšne projekte bi pa kredit vzel. Ok imam 2 nezgodna zavarovanja s katerimi bi družina lahko poplačala vse moje kredite dolgove če bi jih imel in še bi ostalo...

Nekateri pa živijo kot cigani, kupijo ene kavbojke v HM letno, eno ali dve kratki majici, ampak glavno da je zlato doma.

Kje je fora?
confused-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Mogoče zato, ker si enkrat zaželiš poštene nepremičnine in tam so časi 100% kreditov že davno mimo. Tudi če imaš solidno plačo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Hočeš ga lahko, dajo ga pa ne. Razen če si tajkun, takrat pa gre brez pamentega zavarovanja b.p.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.441
3.827
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Zakaj ljudje varčujejo denar, kupujejo zlato, srebro......
confused-1.gif

Jaz imam kar OK plačo, ne varčujem, vse sproti spiækam, živim kot car, če bi rabil denar za kakšne projekte bi pa kredit vzel. Ok imam 2 nezgodna zavarovanja s katerimi bi družina lahko poplačala vse moje kredite dolgove če bi jih imel in še bi ostalo...

Nekateri pa živijo kot cigani, kupijo ene kavbojke v HM letno, eno ali dve kratki majici, ampak glavno da je zlato doma.

Kje je fora?
confused-1.gif

Za hude čase. Ker ne delajo v javni upravi in lahko dejansko kdaj zgubijo šiht.
evil.gif

B81

22. jul 2007
38.031
11.185
113
Če imaš rešen stanovanjski problem, recimo dobro službo do penzije in rezervo na banki ali npr. v zlatu, kot si omenil, potem je to ok.

Drugi stavek
hysterical-1.gif

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Razumem tvoje razmišljanje pod določenimi pogoji oz. omejitvami. Če imaš neko socialno varnost (npr. služba, drug zagotovljen finančni priliv), potem se lahko greš "igrice" kot jih omenjaš.
Tebi je morda življenje s kreditom nekaj normalnega, nekateri pa raje stvari odplačajo takoj in imajo "čiste račune" kot tudi neobremenjeno vest (igrajo na karto varnosti).
V praksi bi to izgledalo tako: se denimo voziš z avtom starim nekaj let, se slučajno zgodi okvara zaradi katere avtomobila ni vredno popravljati ali ga do te mere razbiješ. Greš po drug avtomobil, si ogledaš rabljenega za 8k€:
oseba A, ki sproti vse "razfrčka" bo vzela kratkoročni kredit, saj je sposobna odplačati teh nekaj tisočakov kot bi rekel keks,
oseba B pa ima raje "varnost" in ima lih ene toliko na računu ter odplača avto "na šus".

Torej je vse skupaj odvisno od posameznika in ozadja. Ozadje je mišljena predvsem socialna varnost in streha nad glavo. Naj se sliši še tako čudno, ti povem, da kredita v višini nekaj 10 tisočakov ne dobiš kar tako, razen če imaš poroke, ki ti podpišejo.
Pa tega ne štejmo, kajti če nekdo meče sproti denar vstran, potem pa se mu kaj pokvari in rabi nekaj tisočakov, ob tem pa prosi za poroštvo pri kreditu je pa nič drugega kot parazit, tisti ki podpiše pa bedak.

Če boš mene vprašal zakaj šparam ti bom rekel za boljši jutri. Ker v situaciji kot sem lahko o kreditu samo sanjam, ker sem prepričan da ga ne bom dobil kljub rednim prihodkom. E jebiga.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz šparam za nepremičnino, pač nisem v javni službi in kredit dobim precej težje kot recimo kak zdravnik z nižjo plačo od moje. Ker pri meni je tako, danes dobra plača, jutri mogoče slaba plača, pojutrišnjem lahko tudi brez dela. Zato rabim večjo osnovo za kredit pa še nekaj rezerve za kake slabe čase.

Ampak ne šparam na hard, si še vedno privoščim več kot večina, treba tudi živet, je pa res, da na neumnostih večinoma ne zapravljam, so me starši naučili živeti relativno skromno. Avto je star 11 let, a je velik in ima vso opremo ter laufa tako kot je treba. Na elektroniki ne izgubljam denarja (navaden mobitel, brez iSranj in 125 inčnih plazem), na potovanjih (ni jih sicer ogromno, a več kot pri povprečnemu Janezu) pa iščem poceni namestitve, ker so mi tako ali tako samo za prespat noč in nič več.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Razumem tvoje razmišljanje pod določenimi pogoji oz. omejitvami. Če imaš neko socialno varnost (npr. služba, drug zagotovljen finančni priliv), potem se lahko greš "igrice" kot jih omenjaš.
Tebi je morda življenje s kreditom nekaj normalnega, nekateri pa raje stvari odplačajo takoj in imajo "čiste račune" kot tudi neobremenjeno vest (igrajo na karto varnosti).
V praksi bi to izgledalo tako: se denimo voziš z avtom starim nekaj let, se slučajno zgodi okvara zaradi katere avtomobila ni vredno popravljati ali ga do te mere razbiješ. Greš po drug avtomobil, si ogledaš rabljenega za 8k€:
oseba A, ki sproti vse "razfrčka" bo vzela kratkoročni kredit, saj je sposobna odplačati teh nekaj tisočakov kot bi rekel keks,
oseba B pa ima raje "varnost" in ima lih ene toliko na računu ter odplača avto "na šus".

Torej je vse skupaj odvisno od posameznika in ozadja. Ozadje je mišljena predvsem socialna varnost in streha nad glavo. Naj se sliši še tako čudno, ti povem, da kredita v višini nekaj 10 tisočakov ne dobiš kar tako, razen če imaš poroke, ki ti podpišejo.
Pa tega ne štejmo, kajti če nekdo meče sproti denar vstran, potem pa se mu kaj pokvari in rabi nekaj tisočakov, ob tem pa prosi za poroštvo pri kreditu je pa nič drugega kot parazit, tisti ki podpiše pa bedak.

Če boš mene vprašal zakaj šparam ti bom rekel za boljši jutri. Ker v situaciji kot sem lahko o kreditu samo sanjam, ker sem prepričan da ga ne bom dobil kljub rednim prihodkom. E jebiga.

Se strinjam s teboj. Mislim da sem bil narobe razumljen - namreč primerjal sem nekoga, ki je v podobni finančni situaciji kot sem sam. Se pravi da ima solidno plačo, živi pa kot neki cigan, doma pa denar po nogavicah.

Upam da sem malo razjasnil svoje mišljenje.

Namreč včasih koga vprašam, če gremo na bazen, pravijo da je to predrago, gremo v kino? Predrago.... eno majico nosi po cel teden ker druga še ni posušena.....

Take stvari
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
38.031
11.185
113
Ne razumem, kako človek ne dobi kredita...če ima recimo 10 let prilive na banki, pa neko spodobno neto plačo, rečmo jurja, pa ja dobi lep znesek, če hoče. Najboljša je neka srednja pot, da pa imaš rečmo 1200 neto, pa tak gledaš, v katerem kafiču imajo kavo 10 c cenejšo, pa je tudi malo mimo. Privoščit si (vsaj nekaj) moraš zdaj, ko si mlad. Ko boš star, pa za iste stvari ne boš imel več možnosti ali veselja. Ne moreš it v diskač, ker te bojo čudno gledali, ne moreš it skočit s padalom, ker te lahko hertz infarkt, ne moreš tega, ne moreš onega, brezveze.
Varčuješ za boljši jutri, a Slovenija vedno bolj tone v maloro
smile-1.gif

Aja, to na splošno govorim
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Je pa tako: karikiram

Jaz kupim avto vzamem 10.000 eur kredita in kupim nov renault megane. Čez 5 let je odplačan.

Ti se 5 let voziš z avtobusom, doma sediš pred televizijo.... skratka varčuješ za istega megana. Ko našparaš 11.000 eur si ga še vedno nemoreš kupiti ker danes stane 13.000eur
evil.gif
In si tako obsojen na še najmanj 1 leto avtobusa.

Jaz sem pa svojega prodal za 5.000 eur, vzel še 7.000 kredita in imam spet novega
smile-1.gif

Oba pa odvajava recimo 300 eur na mesec

Razliko med 10.000 in 11.000 sem navedel namerno, obresti za kredit
tongue-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ne razumem, kako človek ne dobi kredita...če ima recimo 10 let prilive na banki, pa neko spodobno neto plačo, rečmo jurja, pa ja dobi lep znesek, če hoče.
V teoriji. Praksa je pa dandanes žal precej drugačna. Banka ti izračuna vse sorte, potem pa ko dejansko hočeš vzeti kredit, se pa najde sto in ena ovira, zakaj kljub relativno dobri plači tega ne moreš oz. če že, zelo težko.
Je pa res, ne šparam ravno za garsonjero 30 kvadratov. Eno je luknja, ki so jo lahko že privoščim, drugo je pa neka spodobna kvadratura, za katero je pač treba našparati malo več.
Ampak nisem tiste sorte šparovec, da ne bi hodil ven, samo da prišparam. Tudi ne hodim samo v bifeje s pivom po 1,80 €.

Če bi pa imel že svoje stanovanje/bajto (no, razen če bi živel pri starših ... ne hvala), potem bi seveda bil še nekoliko bolj razsipen. Ampak po drugi strani, sto ljudi, sto čudi. Jaz namesto novega mobitela vsako leto raje smučam tako kot se spodobi.
cheer.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.783
10.007
113
40
MB
ksz

okej eni pravite da šparate za nepremičnino, mi lahko nekdo razloži kak pri ***** v 20 letih našparat 200k € ? al 20 let šparate za polog za kredit ki bo pol še 30 let ?

nevem no jaz sem idejo da bom enkrat imel svojo hišo že zdavnaj odpustil ker preprosto ni variante, edino če med vikendi delam malarijo ponoči pa vozim ilegalce

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

Jaz kupim avto vzamem 10.000 eur kredita in kupim nov renault megane. Čez 5 let je odplačan.

Ti se 5 let voziš z avtobusom, doma sediš pred televizijo.... skratka varčuješ za istega megana. Ko našparaš 11.000 eur si ga še vedno nemoreš kupiti ker danes stane 13.000eur
evil.gif

Jaz sem pa svojega prodal za 5.000 eur, vzel še 7.000 kredita in imam spet novega
smile-1.gif

tongue-1.gif

Jasno. Še zmeraj pa velja da ena oseba troši vnaprej (=kredit), druga pa ne. Tvoj primer je zelo dober na začetku, če nobena od dveh oseb nima avtomobila. Če pa oba že imata avtomobil je pa razlika samo v tem, da ga eden obdrži dlje kot drug (ki vzame kredit in vozi spet nov avto). Posledično se ta, ki se vozi z novim avtom (in ima nov kredit) zapravi bistveno več, kajti vrednost avtomobila (še posebej novega) naglo pada, druga oseba pa obdrži svoj prvi avto in ga proda po denimo 10 letih (ter ob tem nima izgub vrednosti avtomobila, nima pa niti kredita, ima pa dovolj da gre po nov avto, ker varčuje). ...po petih avtomobilih je ena oseba zelo zadolžena, druga pa nič.
Teoretično.
smile-1.gif

Btw - ne zagovarjam ne eno ne drugo, poskušam biti objektiven in stvari gledati kot gozd in ne kot drevo.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ti kar lepo šparaj, tam 2015-2020 boš lahko kupil kaj precej poceni.

LP,
PIC

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

evil.gif

smile-1.gif

tongue-1.gif

Doctor ti se rajši skalpela drži, ker številke/ekonomija ti ne gre najbolje od rok. Ravno zaradi takšnega razmišljanja, kot ga imaš ti na relaciji kredit-investicje, je prišlo do krize, ki smo ji priča. Življenje na kredit je ene vrsta denarna piramida - dokler se vplačuje, vse OK, ko pa kaj zaškripa, ti pa poberejo še gate.

Da ti pa še odgovorim na tvoje vprašanje, zakaj se špara... Sam sem ubral naslednjo logiko - na začetku svoje poklicne poti sem res šparal. Mislim, da cca. 5 let. Nič drastičnega, vendar sem gledal na vsak tolar in kasneje evro. Osnovni namen - finančna neodvisnost. Rekel sem si, da ko bom prišparal dovolj, da lahko preživim do konca življenja z rento (v obliki donosa različnih naložb) na ravni zneska, ki sem ga porabljal takrat, ko sem šparal, začnem pičkati. Seveda usklajeno s trenutnimi prihodki. S ponosom lahko povem, da že pičkam.
grims-1.gif

Hočem povedati, da tebe, doctor, bodo vedno držali za jajca s tvojimi krediti, ki ti prinašajo kvazi uživancijo, vendar zadaj pa veš, da si vedno dolžan. Meni osebno je ta logika precej gnila, kar je pa navsezadnje pokazala oz. še kar kaže trenutna ekonomska situacija.

sad

Guru
24. avg 2007
21.303
9.921
113
Za kaj?
Za vračilo krede za stanovanje. Pol se vse konča.

Si še vedno privoščimo dopust 2 tedna, kakšno vikend potovanje, itd., ampak vse bolj low budget. Nekaj gre še za hobi, pa ta mala dva počasi pričenjata še kaj zahtevat.

Če nisi razvajen (ne mislim v negativnem smislu) z dragimi stvarmi, potem ni problema. Problem je, če moraš znižat življenski standard, zato sedaj raje bolj ''previdno''. Bo še čas za zvišanje tega.
grin1.gif
Morda.

Je pa res, da me nekateri včasih malo čudno gledajo (da nisi to tudi ti
evil.gif
.

Nazadnje urejeno: