Zakaj tok časa rabijo za nakazilo v tujino?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Mogoče kdo ve, zakaj v naši informacijski dobi tok časa potrebuješ, da nakažeš EUR v neko podjetje v tujino? Rekli so mi najmanj 2 delovna dneva in še to samo dopoldan. Torej bodo v ponedeljek zjutraj začeli s tem...enkrat od srede naprej pa bo šele. Nakazal pa sem danes okoli 13:00.

Glupo vse skp.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
3 delovne dni v kolikor gre za navadno SEPA nakazilo in ki NI prednostno. Cena pa je tam okoli 30-40 centov.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To traja, ker morajo za vse kopijo naredit in poslat v ZDA ( http://slo-tech.com/novice/t418545 )
Pa kup birokracije in zakonodaje in bog ve česa.
Je pa tudi finta, da v funtustanu nimajo ravno vrhunske računalnike, mogoče imajo tudi elektriko le tri dni v tednu, da 100% elektronsko itak ne more biti.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Mogoče kdo ve, zakaj v naši informacijski dobi tok časa potrebuješ, da nakažeš EUR v neko podjetje v tujino? Rekli so mi najmanj 2 delovna dneva in še to samo dopoldan. Torej bodo v ponedeljek zjutraj začeli s tem...enkrat od srede naprej pa bo šele. Nakazal pa sem danes okoli 13:00.
Glupo vse skp.
Res je hecno. Če primerjaš naprimer z SMS sporočili, ki jih za 0,10 EUR lahko pošiljaš 24 ur dnevno, kamorkoli na svetu hodijo največ par sekund, potem dobiš pa še potrdilo o dostavi prejemniku.
rolleyes-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja no nevem če ravno zadeva traja tako dolgo ker pošiljajo karkoli amerikancem saj če ti pošlješ denar preko paypala je na prejemnikovem računu realtime. Torej mislim da je problem v ceni tega nakazila ker je "prepoceni" in si pač klošarija vzame čas, pač ceni primerno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To ni najboljsi primer - ce bi imel eno banko po celem svetu (npr. SKB) in bi ti v SKB v Sloveniji nekomu nakazal en denar, bi interno transakcijo sprovedli takoj in bi clovek v SKB v Ameriki takoj imel denar. Paypal je pac ena svetovna institucija ("banka") in zato lahko naredi tako hitro.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
sepa placila znajo priti tudi v istem dnevo
prav tako ce naredis nujno placilo preko target sistema

najvec je odvisno v katere sisteme je banka vkljucena in kako kvalitetni so podatki. Ce so podatki kvalitetni in je kar se da direktna pot do te banke, bo obdelan nalog zelo hitro.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Imel sem IBAN in BIC številko ter podatke od firme. Na info mi je rekel, da to traja najmanj dva delovna dneva...da je čist odvisno.

Verjetno samo naučen odgovor tehnične pomoči. Kot je napisal že tratnjak - kamorkoli v EU lahko pride tudi v enem dnevu preko SEPA naloga (ki je itak sedaj standard za nakazila v tujino). Po mojih izkušnjah (Avstrija, Nemčija, VB) več kot 2 dneva ni bilo nikoli...
smile-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Imel sem IBAN in BIC številko ter podatke od firme. Na info mi je rekel, da to traja najmanj dva delovna dneva...da je čist odvisno.

Obicajno placilo je zmeraj "validacija +2 dni". Lahko tudi hitra transakcija, je pa v tem primeru provizija precej vecja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
@določeni pametnjakoviči, standardni SEPA nalog mi še nikoli ni bil v nemčijo izveden v 1 dnevu tako da ne tukaj pametovat da vam večino nalogov knjiži v enem dnevu ker jih ne. 99% jih knjižini v 2 do največkrat 3 delovnih dneh. Pošiljam tedensko po 3-4 naloge v Nemčijo ali Nizozemsko in imam VEDNO popolne podatke do pikice in se mi še ni zgodilo da bi bil v istem dnevu denar na računu. Če vam knjiži v enem dnevu je potem očitno težava v NLB in Probanki, se potem v tem primeru opravičujem. Govorim pa o klasičnih SEPA nalogih in ne o PREDNOSTNIH kateri so za dodatno plačilo.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Da ne bo nesporazuma - 24 ur jaz smatram za en dan. Če danes pošljem nalog in dobim jutri potrdilo o prejemu nakazila, je to to. Nikjer nisem napisal, da je nakazilo izvedeno v istem dnevu.

Sicer stvar semantike, ampak ker si se že ravno tako razpištolil...
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ma ne razpištolil, celo življenje že nakazujem denar v tujino in se mi ni zgodilo da bi ob 9 zjutraj poslal denar in bi naslednji dan ob 12h bil že v tujini na računu...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ravno eno leto nazaj je meni nakazilo s klika na račun v Avstrijo rabilo 6 dni. Vikend + praznik vmes. Toliko o moderni tehnologiji.
rolleyes-1.gif

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Večkrat sem že imel tak primer ... ko je denar danes poslan (navaden SEPA), jutri pa je bil že na prejmenikovem računu. Sem se še sam čudil... tudi obratno sem že imel primer, iz Anglije v Slovenijo ... v enem dnevu.
cheer.gif

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Večinoma je problem na tujih bankah, ne pa na naših. Dejstvo je, da tam traja, preden plačijlo spravijo na račun prejemnika. S slovenskih bak gre plačilo tja gotovo isti dan, tam pa traja in traja, ... Na IT bankah tudi po 6 dni. Sem že nekajkrat dal poizvedovanje, ker je plačilo bilo izvedeno, tam pa denarja ni bilo.
LP!