Zakaj smo najbolj obdavčena država na "svetu"

Koliko vam država pobere od plače

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Živjo

Sem predčasom odprl temo v, kateri sem spraševal, zakaj delavec najbolj naje*e v krizi in se je oglasil nekdo, ki je prikazal stanje plačilne liste BRUTO in NETo, napisal je, da mu država pobere skoraj 60 procentov.
uf-1.gif

Potem pa še, ko kupuješ hrano +20 procentov, takorekoč dobi potem SAMO 20 procentov za sebe.

Ampak mislim, da vsakemu država pobere od 25 procentov naprej + davek 20 procentov, ko kupujemo hrano, obleko, vse.

Zakaj je Slovenija, tako požrešna tega denarja?

Kam gre ta denar?

Zakaj ljudjem ne pomaga v stiski?

Čemu vse to.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.028
113
No, zanimivo bo brati udrihanje čez davčni sistem ki ga imamo. Hkrati pa bomo slej ali prej spet brali ko bo kak uporabnik spraševal kako se izogniti kakim prispevkom, kako je kul da se je nekdo znajdel in prodajal bencin brez trošarin, uvažal avte in ne plačal davka.... Običajno iste osebe najprej rečejo: "Pa kaj, jaz mu privoščim, že moraš bit pameten da se tako znajdeš in obrneš državo okoli..." Nato pa bo čez kak teden ta ista oseba napisala post v smislu: "Ta prokleta država, sem moral 100 eur dohodnine doplačat..."

Gre za to, da če bi vsi lepo plačevai državi kar je njenega, bi morda celo imeli nižje davke (ali pa pač ne - tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli).

Morda samo še nekaj (morda se manj navezuje na temo a vseeno): Kadarkoli imate opravka z obrtnikom in se pogovarjata da bi kaj naredil brez računa, ga vprašajte koliko bi računal z računom. Ko pove ceno, zahtevajte vsaj 30% nižjo ceno. Večina ljudi pomisli, da mora biti toliko ceneje kot znaša DDV na računu. Vendar ne upoštevajo, da podjetnik od tega zneska ne bo plačal nobenega davka na dobiček. Pri 30% popustu pa sta še vedno oba v plusu. To pišem zato, da boste (če že podpirate poslovanje brez računov) vsaj imeli kaj od tega.

Pa ne da bi sebe postavljal na piedestal neoporečnosti. Tudi jaz sem že kdaj kaj plačal brez računa in kaj naredil brez računa. Ampak malce nehigienično bi bilo pa če bi potem udrihal čez davčni sistem.

peace =)

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
No, ta tvoja razlaga je bolj za v vrtec.

In ce se slucajno zgodi, da v idilicnem svetu zacnejo v Sloveniji VSI posteno placevati davke, kaj mislis, bi dobili nizje davke, ali pa bi drzava postala se bolj zapravljiva in pogoltna?

V drzavi, kjer so navajeni ziveti na tuj racun se iz casa trgega komunizma, taisti akterji pa se niso pocrkali od starosti, ne pricakuj cudezev
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Morda samo še nekaj (morda se manj navezuje na temo a vseeno): Kadarkoli imate opravka z obrtnikom in se pogovarjata da bi kaj naredil brez računa, ga vprašajte koliko bi računal z računom. Ko pove ceno, zahtevajte vsaj 30% nižjo ceno. Večina ljudi pomisli, da mora biti toliko ceneje kot znaša DDV na računu. Vendar ne upoštevajo, da podjetnik od tega zneska ne bo plačal nobenega davka na dobiček. Pri 30% popustu pa sta še vedno oba v plusu. To pišem zato, da boste (če že podpirate poslovanje brez računov) vsaj imeli kaj od tega.

Tipična izjava nekoga ki misli da je celoten znesek računa podjetnikov čisti dobiček. Ko odšteješ material, stroške itd, je od računa zaslužka le nekaj %. Če ti je dal nekdo 30% dol, je že prej videl da ima opravka z stiskačem in ustrezno prilagodil ceno.

Jaz imam s.p. in delam izključno z računi, le zakaj bi dajal folku 20% in več, če si pa toliko stvari lahko vzamem na firmo povsem legalno?

Potem pa gledaš druge obrtnike ki nimajo denarja za nov kombi, nov avto, novo orodje, seveda ne, če si pa ne znajo izračunati da je delo brez računa brezveze.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:

liste BRUTO in NETo, napisal je, da mu država pobere skoraj 60 procentov.
Potem pa še, ko kupuješ hrano +20 procentov, takorekoč dobi potem SAMO 20 procentov za sebe.
Za hrano da 20% NA CENO hrane, ne 20% iz naslova place...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
In ce se slucajno zgodi, da v idilicnem svetu zacnejo v Sloveniji VSI posteno placevati davke, kaj mislis, bi dobili nizje davke, ali pa bi drzava postala se bolj zapravljiva in pogoltna?
Tretja možnost:
- bi bilo končno denar, da Slovenija ne zgleda kot neka Romunija (ceste, bolnice in še milijon drugih stvari)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:

Na hrano je 8,5% DDV, a res nič ne veste.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
zakaj smo najbolj obdavčeni? Ker je najlažje obdavčit delavca in bencin tu n i potrebno pokazat kakega posebnega znanja in je denar zagotovljen! Bodo pa počasi morali tut to bolj odpravit nekaj že z novim letom, kar je sprejela prejšnja vlada!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nekje je slovenija manj obdavčena kot druge države, drugje pa spet bolj. Idealnega sistema ni.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:

Na hrano je 8,5% DDV, a res nič ne veste.

Slo se je za formule ne za cifre. Sicer tudi ni na vso hrano 8.5.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Slovenija je žakelj brez dna.

Prebivalci Slovenije nismo v stanju narest tolk denarja, kolikor so ga oni v stanju pokrast .
wink-1.gif

Lahko bi jim dali dvojne davke, pa se zaradi tega nebi premaknilo nič na bolje, le nekateri pr koritu bi se še bolj pogreli.
wink-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
E nebi.

V Sloveniji pač dvojnih davkov ni mogoče uvasti.

Zakaj?

Ker bi potem pobrali že več kot 100% zasluženega denarja.
To pa se zaenkrat še ne da.
bonk.gif

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Ja sej, to sem napisal kar tako, na hitro. Hotel sem rečt, da če jim damo ves denar, kar ga mamo, bodo uni še vedno naredili minus, bodo pač tolk več pokradi ane, simpl.
wink-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.028
113
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
No, ta tvoja razlaga je bolj za v vrtec.

V drzavi, kjer so navajeni ziveti na tuj racun se iz casa trgega komunizma, taisti akterji pa se niso pocrkali od starosti, ne pricakuj cudezev
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Še enkrat preberi kaj sem napisal

Citat:

Gre za to, da če bi vsi lepo plačevai državi kar je njenega, bi morda celo imeli nižje davke (ali pa pač ne - tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli).

Tega ne vemo, vsekakor pa to da se folk na sto in en nacin izogiba placilu davka skodi vsem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.028
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Morda samo še nekaj (morda se manj navezuje na temo a vseeno): Kadarkoli imate opravka z obrtnikom in se pogovarjata da bi kaj naredil brez računa, ga vprašajte koliko bi računal z računom. Ko pove ceno, zahtevajte vsaj 30% nižjo ceno. Večina ljudi pomisli, da mora biti toliko ceneje kot znaša DDV na računu. Vendar ne upoštevajo, da podjetnik od tega zneska ne bo plačal nobenega davka na dobiček. Pri 30% popustu pa sta še vedno oba v plusu. To pišem zato, da boste (če že podpirate poslovanje brez računov) vsaj imeli kaj od tega.

Tipična izjava nekoga ki misli da je celoten znesek računa podjetnikov čisti dobiček. Ko odšteješ material, stroške itd, je od računa zaslužka le nekaj %. Če ti je dal nekdo 30% dol, je že prej videl da ima opravka z stiskačem in ustrezno prilagodil ceno.

Jaz imam s.p. in delam izključno z računi, le zakaj bi dajal folku 20% in več, če si pa toliko stvari lahko vzamem na firmo povsem legalno?

Potem pa gledaš druge obrtnike ki nimajo denarja za nov kombi, nov avto, novo orodje, seveda ne, če si pa ne znajo izračunati da je delo brez računa brezveze.

Ker si se v vsej svoji samovsecnosti odlocil napisati celo kaj jaz mislim (kljub temu da tega ne ves) me zanima s čim se ukvarjaš, da imaš tako majhen procent dobička. Ne farbat ljudi. Pri klasičnih obrtniških poslih ni le nek procent ampak je dvomestna številka tega procenta.

Svar je zelo preprosta ( z mojega stališča) - če bi vsi zahtevali 30% popusta pri delu brez računa, sčasoma nihče ne bi želel delat brez računa (kar nekako nakazujes tudi sam s svojim primerom o obrtniku ki posluje brez racuna nato pa nima za nov kombi)

Sicer ne razumem kaj si zelel povedati s stavkom da si ti lahko vzames 20% (ne vem sicer cesa) povsem legalno...?

Pri celi zadevi gre za izracun kolikose splaca spustiti ceno.

Če nekastvar stane 100, je 20 od tega ddv, torej je prihodek obrtnika 80, ce ceno spusti za 30% na osnovo, potem je njegov prihodek 70. Ne verjamem da bi mu to pobralo ravno velikodobicka, kersklepam daje strosek enak najvec 50. Torej govoriva o cistem dobicku, ki v prvem primeru znasa 30 (80 - 50)in od katerega po 40% obdavcitvi ostane 18 ter o cistem dobicku ki v drugem primeru (70-50) znasa 20 in ni obdavcen.

20 je vec od 18.

Ce pa imas v svojem fohu cisti dobicek nizji, potem nekaj delas narobe (oz si car da to sploh delas ker marsikdo ne bi).

Ce nisi davcni zavezanec (in pri svojih izracunih nisi uposteval ddv-ja) potem imas ali popoldanski s.p. in delas malce za zraven ali pa imas precej nizke dohodke ob upostevanju da v 12 mesecih ne gres cez 25000 eur prometa in imas ob nizki marzi ki jo imas (kar sklepam iz tvojih trditev o tem da jaz tipicno ne vem kako majhen je procent dobicka obrtnika) resmajhen mesecni profit.

Enkrat sem nekje zasledil da se precej spoznas na zlahtne kovine in da si dajal link do posredniske hise moro. Ce je to dejavnost s katero se ukvarjas potem si navaden posrednik in majhen procent cistega dobicka ne preseneca.

Pa se ne zelim prepirat s teboj ali te podcenjevati ampak ne vedi se kot da si pozrl vso pamet sveta in da drugi pojma nimamo. Ker je to do takih tipicnih povprecnezev (prosto po numy-ju) kot sem jaz malce zaljivo.

Se enkrat PEACE

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zgolj za informacijo..določene "garažne spletne štacune" majo po par % čistega dobička. Kakšen solo.si in podobni.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
Lahko bi jim dali dvojne davke, pa se zaradi tega nebi premaknilo nič na bolje, le nekateri pr koritu bi se še bolj pogreli.
wink-1.gif

Saj se nam v kratkem obetajo novi davki. Davek na stanovanja, davek na avtomobile (glede na izpust CO2), zvišanje davka na dobiček (prek soudeležbe delavcev pri delitvi). Vse to je že v koalicijski pogodbi. Pa mislim, da pri tej vladi tudi 20% cedularni davek na kapitalske dobičke ne bo dolgo zdržal.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Apollo8:

Kot prvo, od končnega zneska 100 znaša davek 16,66. Osnovno znanje DDV-ja.

Če torej spustiš ceno 30%, si dal stranki ne 10%, ampak 13,34% popusta na storitev brez DDV
POLEG tega, imaš sedaj nerazknjižen material v knjigah, ali pa si ga moral vzeti brez računa na firmo, kar je ravnokar podražilo strošek materiala iz 50 na 60. 50+20% DDV, ki bi ga sicer odbil konec obračunskega obdobja za DDV.

Osnova 83,33 -60= 23,33 pa ni več tako zelo obdavčena kajne ?

Če bi bil tako butast da bi dal 30% popusta bi bila pa osnova 70 -60=10.

Upam da je zdaj jasno.

Tudi jaz zate ne vem v katerem fohu si, ampak morda sem ti ravnokar pokazal izvor tvojih poslovnih težav.