Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Morda samo še nekaj (morda se manj navezuje na temo a vseeno): Kadarkoli imate opravka z obrtnikom in se pogovarjata da bi kaj naredil brez računa, ga vprašajte koliko bi računal z računom. Ko pove ceno, zahtevajte vsaj 30% nižjo ceno. Večina ljudi pomisli, da mora biti toliko ceneje kot znaša DDV na računu. Vendar ne upoštevajo, da podjetnik od tega zneska ne bo plačal nobenega davka na dobiček. Pri 30% popustu pa sta še vedno oba v plusu. To pišem zato, da boste (če že podpirate poslovanje brez računov) vsaj imeli kaj od tega.
Tipična izjava nekoga ki misli da je celoten znesek računa podjetnikov čisti dobiček. Ko odšteješ material, stroške itd, je od računa zaslužka le nekaj %. Če ti je dal nekdo 30% dol, je že prej videl da ima opravka z stiskačem in ustrezno prilagodil ceno.
Jaz imam s.p. in delam izključno z računi, le zakaj bi dajal folku 20% in več, če si pa toliko stvari lahko vzamem na firmo povsem legalno?
Potem pa gledaš druge obrtnike ki nimajo denarja za nov kombi, nov avto, novo orodje, seveda ne, če si pa ne znajo izračunati da je delo brez računa brezveze.
Ker si se v vsej svoji samovsecnosti odlocil napisati celo kaj jaz mislim (kljub temu da tega ne ves) me zanima s čim se ukvarjaš, da imaš tako majhen procent dobička. Ne farbat ljudi. Pri klasičnih obrtniških poslih ni le nek procent ampak je dvomestna številka tega procenta.
Svar je zelo preprosta ( z mojega stališča) - če bi vsi zahtevali 30% popusta pri delu brez računa, sčasoma nihče ne bi želel delat brez računa (kar nekako nakazujes tudi sam s svojim primerom o obrtniku ki posluje brez racuna nato pa nima za nov kombi)
Sicer ne razumem kaj si zelel povedati s stavkom da si ti lahko vzames 20% (ne vem sicer cesa) povsem legalno...?
Pri celi zadevi gre za izracun kolikose splaca spustiti ceno.
Če nekastvar stane 100, je 20 od tega ddv, torej je prihodek obrtnika 80, ce ceno spusti za 30% na osnovo, potem je njegov prihodek 70. Ne verjamem da bi mu to pobralo ravno velikodobicka, kersklepam daje strosek enak najvec 50. Torej govoriva o cistem dobicku, ki v prvem primeru znasa 30 (80 - 50)in od katerega po 40% obdavcitvi ostane 18 ter o cistem dobicku ki v drugem primeru (70-50) znasa 20 in ni obdavcen.
20 je vec od 18.
Ce pa imas v svojem fohu cisti dobicek nizji, potem nekaj delas narobe (oz si car da to sploh delas ker marsikdo ne bi).
Ce nisi davcni zavezanec (in pri svojih izracunih nisi uposteval ddv-ja) potem imas ali popoldanski s.p. in delas malce za zraven ali pa imas precej nizke dohodke ob upostevanju da v 12 mesecih ne gres cez 25000 eur prometa in imas ob nizki marzi ki jo imas (kar sklepam iz tvojih trditev o tem da jaz tipicno ne vem kako majhen je procent dobicka obrtnika) resmajhen mesecni profit.
Enkrat sem nekje zasledil da se precej spoznas na zlahtne kovine in da si dajal link do posredniske hise moro. Ce je to dejavnost s katero se ukvarjas potem si navaden posrednik in majhen procent cistega dobicka ne preseneca.
Pa se ne zelim prepirat s teboj ali te podcenjevati ampak ne vedi se kot da si pozrl vso pamet sveta in da drugi pojma nimamo. Ker je to do takih tipicnih povprecnezev (prosto po numy-ju) kot sem jaz malce zaljivo.
Se enkrat PEACE