Zakaj nujno rabim LTE

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
kadunc, ne razumi me narobe,.. sem za razvoj, upgrade obstoječih zadev,..vsakemu paše, da mu mail s slikico odpre takoj, potegne file hitreje kot na edge, umtsju,.. ne razumem pa uporabnikov, ki na vsak način želijo lte, čeprav ni razumnega razloga za to in jim dejansko vse špila tudi s hsdpjem,..
televizija recimo dela odlično z lte (ravno probal), tudi s h+ dela ok,..z v borovnici dosegljviim edge pa je žalost,..
b

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Pa dej malo lobiraj da ti homeland pokrijejo vsaj z 3g. Pa to ni več normalno 3g je že kr nekaj cajta zuni, pa da ne morejo enga sela, relativno blizu največjega sela v SLO pokrit. Katastrofa.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj so vsi operaterji na nekje dveh tretjinah šele s 3G, pa že norijo z LTE. Kar je najhujše pa je, da niti še z 2G ni vse zadovoljivo pokrito (tiste podatke o 98 ali koliko že odstotki pokritega prebivalstva lahko prodajajo komu drugemu).

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Mislim da tebi fizika ni najbolj jasna. Torej če ima vsak lokalni LTE oddajnik, kako pa potem ta komunicira do zunanjega sveta? Če je tvoj odgovor preko optike, zakaj bi sploh rabil lokalni LTE če pa je dovolj že WIFI. Če pa je odgovor "po zraku" pa si sam s sabo v konfliktu, saj se potem vsi ti mikro LTE oddajniki med sabo kar precej motijo (kot si sam ugotovil, frekvence so omejene).
Jasno da po kablu, si že sam razližil zakaj. Si pa narobe prebral, nisem nikjer rekel, da ravno nujno LTE. Sem rekel da poleg lokalnega LTEja je možnost tudi lokalni WiFi, na katerega se prijaviš z SIM kartico.

Ne, navadni WiFi ni zadovoljiv. Vnuki se nam bodo smejali, da smo se kdaj morali ročno prijavljati v WiFi z napravami.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Zakaj WIFI ni zadovoljiv? Pa ti veš da je WIFI precej hitrejši od LTE? Ne vem zakaj bi rabil kompleksno opremo v hiši za "dostavljanje interneta" sredi dnevne sobe, če pa je že navadni WIFI router dovolj dober. Kabel do hiše pa v vsakem primeru rabiš.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:

televizija recimo dela odlično z lte (ravno probal), tudi s h+ dela ok,..z v borovnici dosegljviim edge pa je žalost,..
b

Ja itak...seveda bo delalo...

Sedaj pa 3 televizije furaj na ta signal po pol dneva skup, pa še tri računalnike, pa morda še kakšne tablice in telefone....

Kuk giga boš dol snel ?

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Citat:
Uporabnik map pravi:
Pa dej malo lobiraj da ti homeland pokrijejo vsaj z 3g. Pa to ni več normalno 3g je že kr nekaj cajta zuni, pa da ne morejo enga sela, relativno blizu največjega sela v SLO pokrit. Katastrofa.

@map, bazna s 3g bi že zdavnaj morala stati, vendar se je vmešala nekdanja političarka P.D., ki je mejaš in blokira postavitev. obstoječa lokacija pa ni primerna za 3g.

@cvinga,.. pa kaj bi ti mel svojo bazno postajo,..zrihtaj si ornk linijo, naredi wi fi pa si furaj 3 televizije, računalnike, tablice in telefone,.. kateri del konkretno ti ni jasen?
mobilni internet še vedno smatram kot mobilni, ne primarni vir interneta,.. greš laufat poslušaš radio, greš s trolo dam, pogledaš poročila, fuzbal tekmo, postrimaš kakšen you tube,.. ne pa 500GB torentov, kot bi radi nekateri,..
b

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
...in verjemite, da pri LTE ne bo nič boljše. Kot da komaj čakajo, da bodo za 20-30€ dali pakete z neomejenimi podatki.

Sicer pa operaterji nič ne zamižijo tega, da bodo omejili hitrost, samo treba je prebrat še malo manjši tisk kot besede ''neomejeno'', ''zastonj'' itd.
wink-1.gif

Saj se strinjamo, da operaterji ne bodo šli vlagati stotine milijonov EUR v LTE infrastrukturo, če se jim to ne bo splačalo. Za imet mobilni internet z kapacitetami DSL ali celo optične linije, bo pač treba odcolat nek konkreten denar mobilnemu operaterju.

Zmotno je pa prepričanje, kaj nam bo sedaj LTE. Zahteve po pasovni širini se povečujejo. Nek moderen pameten telefon ali tablica, sta sedaj že skorajda neuporabna, če ni prisoten spodoben 3G signal. Čez 5 let bo pa minimum LTE s kakimi vsaj 20 Mbps povprečnega prenosa.
To so dejstva.

Kot je Dohtar napisal, nekoč so spletne strani bile par 10 kilobajtov, danes so mega pa pol samo landing pejđ. Nekoč ni bilo Dropboxov, Google Drajvov, sinhronizacije fotografij, bog ne daj videa. Čez 5 let bo samoumevno, da boš HD video posnet s pametnim telefonom naložil na nek oblačni server direkt iz roke, ne pa da boš lovil najbližje WiFi omrežje, kamoli s kabli priklapljal na nek laptop.

Ogo

Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:

mobilni internet še vedno smatram kot mobilni, ne primarni vir interneta,.. greš laufat poslušaš radio, greš s trolo dam, pogledaš poročila, fuzbal tekmo, postrimaš kakšen you tube,.. ne pa 500GB torentov, kot bi radi nekateri,..
b

Pr men je to pa taglavna zadeva ker drugega interneta preprosto ne morem dobiti ....

Imaš pa seveda satelitski internet pri mobitelu ,,,sam kaj ko te 50 giga košta 100€

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Odlično za začetek bo dovolj,.. imaš dostop do informacij, you tuba, tudi televizije (občasno) ne moreš pa pričakovati da boš gor obesil 3 televizije, računalnike in telefone,.. ta tehnologija pač (vsaj zaenkrat) ni za to,..
glede na dejstvo da je Telekom državna firma pa naj zagotovi še kabel do vsakega Slovenca,.. itak se je vse delalo z "našim" denarjem,.. aja,.. zdaj so drugi časi,..
b

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Z 10 mega bi lahk akamot televizije furu in računalnike...

Bi pa lahk telekom mal razmišljal v to smer da če ti naprimer ne more zagotovit kabla do bajte... ti bi lahko v tem primeru omogočil mobilni internet naprimer za 50 € in sicer res neomejenega . In to jaz takoj kupim in se mi potem fučka za kabel.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
10 mega bi moral imeti rezerviranih samo zate,.. par takih userjev in je bazna hitro zabita,.. operaterju se to pač ne splača,..naj za to poskrbi država. Tvoj predlog je sicer zanimiv a sem prepričan da se tudi Telekomu ne splača dat ven take ponudbe kot predlagaš,.. je bolj enostavno narediti WIFI,.. predvidevam,..
moj predlog je, da se preseliš,.. pa ne v borovnico saj tudi tukaj ne dobiš priključka,..
b

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Zakaj WIFI ni zadovoljiv? Pa ti veš da je WIFI precej hitrejši od LTE? Ne vem zakaj bi rabil kompleksno opremo v hiši za "dostavljanje interneta" sredi dnevne sobe, če pa je že navadni WIFI router dovolj dober. Kabel do hiše pa v vsakem primeru rabiš.
Fajn rešitev bi bila, da bi se ti na nek "wifi" lahko sam prijavo z LTE telefonom recimo. Prideš v neko stavbo, kjer ni mobilnega omrežja je pa neko interno omrežje (wifi, mali LTE oddajnik), ne glede na to kdo ponuja to omrežje se ti lahko preko svojega operaterja tja povežeš in dostopaš do spleta plus VoLTE. Sicer je ta zadeva kar fejst zakomplicirana, ampak ponuja nek vpogled v prihodnost.

Moja napoved: operaterji (mobilni in stacionarni) bodo skupaj gradili omrežje in si delili dobičke glede na naročnike ter obstoječo infrastrukturo in to kar bodo gradili, več ljudi kot pokrivaš z večjo kapaciteto več dobička dobiš od neke skupne vsote. Zelo pozitivna napoved, pa vseeno, fajn bi bilo če bi bilo.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
10 mega bi moral imeti rezerviranih samo zate,.. par takih userjev in je bazna hitro zabita,.. operaterju se to pač ne splača,..naj za to poskrbi država. Tvoj predlog je sicer zanimiv a sem prepričan da se tudi Telekomu ne splača dat ven take ponudbe kot predlagaš,.. je bolj enostavno narediti WIFI,.. predvidevam,..
moj predlog je, da se preseliš,.. pa ne v borovnico saj tudi tukaj ne dobiš priključka,..
b

Itak mam povezavo skozi tam 10 mega dokler ne prekoračim zakupljene...sosed naprimer ima kabel pa ima tam mal čez mega prenosa.In po moje je lažje pojačat oddajnik kot pa napeljevat kable do vsake bajte.

Bom pa kr na dolenjskem v svoji dolini ostal čeprov je slovenija povsod lepa
cheer.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Moja napoved: operaterji (mobilni in stacionarni) bodo skupaj gradili omrežje in si delili dobičke glede na naročnike ter obstoječo infrastrukturo in to kar bodo gradili, več ljudi kot pokrivaš z večjo kapaciteto več dobička dobiš od neke skupne vsote. Zelo pozitivna napoved, pa vseeno, fajn bi bilo če bi bilo.

zmaga.gif

Prihodki bi se pa delili glede na velikost infrastrukture oz. kapacitet. Tak bi poskrbel, da bi operaterji neprestano nadgrajevali omrežje, da bi bil njihov delež čimvečji.

Čeprav je realnost verjetno dosti slabša, ene 2 operaterja po celi EU (recimo Vodafone in Telefonica), ki se bosta lepo med sabo dogovarjala.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
kadunc, ne razumi me narobe,.. sem za razvoj, upgrade obstoječih zadev,..vsakemu paše, da mu mail s slikico odpre takoj, potegne file hitreje kot na edge, umtsju,.. ne razumem pa uporabnikov, ki na vsak način želijo lte, čeprav ni razumnega razloga za to in jim dejansko vse špila tudi s hsdpjem,..
b

Razumem uporabnika, ki gleda kje se bo zavezal za dve leti, da pogleda kakšno vizijo ima operater.
Nekakšen pokazatelj tega, kakšno vizijo ima operater...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Z 10 mega bi lahk akamot televizije furu in računalnike...

Bi pa lahk telekom mal razmišljal v to smer da če ti naprimer ne more zagotovit kabla do bajte... ti bi lahko v tem primeru omogočil mobilni internet naprimer za 50 € in sicer res neomejenega . In to jaz takoj kupim in se mi potem fučka za kabel.

Streamanje preko lufta (beri: mobilne povezave) je problematično zaradi izgube paketov (v praksi to pomeni kockanje). Pri podatkih ni teh težav, ker se pač še enkrat pošljejo.

KdoZ

Pripravnik
28. maj 2011
364
2
16
Borovnica a bo lte v Luciji 27.3 kot je napisano na strani Akos-a ali se bo spet kaj zamaknilo? Prvotni datum je bil celo 17.3.