Zakaj nimamo različnih cen goriv?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.598
2.485
113
Jaz pa se že leta sprašujem zakaj je Slovenija edina v EU kjer imajo vse pumpe enako ceno goriva? Torej bilo kam po Evropi se odpravim ima vsaka pumpa drugo ceno, praviloma na avtocestah višje, na selu nižje, zakaj pri nas temu ni tako? Pa ne mi v smislu da zato ker je kartelni dogovor in nihče noče znižat namreč sem govoril z zaposlenim na Shell pumpi pred časom in mi je zatrdil da imajo vse pripravljeno za ta močnejši Shellov diesel (V power ali kako se imenuje) ampak zaradi zakonodaje ne morejo ker majo vsi diesli imeti enako ceno in da jim neko ministerstvo (pozabil katero) nikakor ne da soglasje... Torej kje je fora? Razumem da se država otepa ker bi s tem prispelo v blagajno bistveno manj davščin ampak nismo EU, kjer morajo zakoni slej kot prej postat "Evropski"? LP

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Kako je pa na Hrvaškem? Kolikor se spomnim so tam od Krka pa do Delnic povsod enake cene? Čeprav se mi zdi, da se pri njih tudi razlikujejo cene goriva.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
46
Ljubljana
Kolikor je meni znano imamo v Sloveniji tak model za izračun inflacije, da cena goriva vpliva na njo. No država hoče imeti kontrolo nad inflacijo in zato regulira cene goriv. Shell pa bi lahko prodajal V power po regulirani ceni. Saj pred časom je bilo enako s 100 oktancem, morali so ga ponuditi po isti ceni kot 98 oktanca. Pa je to najprej naredil OMV v svojo škodo, ker ni mogel iztržiti več ko za 98ko... no pol so sledili tudi drugi.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.431
4.048
113
Nacionalni interes v duhu demokratičnega socializma.

P.S. mi je pa smešno, kako se je npr. Petrol vedno zgovarjal, da služi samo s pumpami na AC medtem, ko mu majhne "vaške" pumpe prinašajo samo izgubo.
Potem pa čovek pogleda čez mejo v AT in vidi, da je na majhnih vaških pumpah gorivo ceneje kot na AC in seveda ceneje kot v SLO.

Ni kaj, dobro na farbajo!

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Ja jaz že dlje časa vztrajam pri svojem mišljenju, da je treba Petrol čimprej prodat in da trg določi ceno, ne pa država (tko bi tudi moralo biti z minimalnimi plačami, ampaki to ni prava tema za to).

Primer ZDA: vsaka pumpa določa ceno zase, načeloma se cene spreminjajo vsak dan, kakor si že rekel, ob avtocesti je ponavadi najdražje. In tam se dejansko borijo za svoje stranke, npr. če tankaš nad 50 $ maš zastonj pranje vozila in podobno...

Aja, pa še to: se še spomnite, kako je Hofer mel na začetku, ko je odprl prve pumpe, 10 centov cenej bencin od ostalih? Kaj mislite da ne bi še zdej mel tok cenej, če jih ne bi država drk..a? Na slabšem smo pa itak mi...

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.598
2.485
113
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Kako je pa na Hrvaškem? Kolikor se spomnim so tam od Krka pa do Delnic povsod enake cene? Čeprav se mi zdi, da se pri njih tudi razlikujejo cene goriva.

Morda sem se napačno izrazil glede Evrope, mislim sem EU, ne balkana pa čeprav je Hrvaška ne dolgo nazaj vstopila v EU.

LP

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.465
6.105
113
Mislim, da bi lahko imeli nižjo ceno od te, ki jo kot maksimalno določi 14 dnevni model. Tega ne prepoveduje nihče. Konec koncev verjetno danes ne tankamo goriva, ki je bilo prejšnji teden kupljeno na borzi in katerega cena določa ceno goriva ta teden.
Nekaj časa je OMV višal ceno z enodnevnim zamikom. Verjetno kak cent razlike ne prepriča dovolj kupcev in so se večji ponudniki poenotili, da se ne bodo medsebojno ubijali z najnižjo možno ceno. Kak Hofer pa poskuša s kako nižjo ceno nekaj časa. Ker pri nas ni njegove črpalke ne vem, kake cene ima sedaj.

blazko

Guru
21. sep 2007
7.716
591
113
V Sloveniji imamo že dolgo časa regulirano najvišjo možno ceno posamezne vrste goriva. In to je tudi cena, po kateri recimo prodajata gorivo Petrol ali OMV. Hofer pa 3c ceneje.

Nihče ti ne preprečuje prodajat goriva 10c ceneje od Petrola, vprašanje je, če se to splača. Enako velja za Shell in njihov V-power diesel - lahko ga prodajajo, ampak kvečjemu za ceno "običajnega" diesla. Ker pa verjetno ne bodo, vsaj če primerjam z Avstrijo, kjer je to čudo tudi kakšnih 15c dražje od klasike.

Razen če zlobirajo pri zakonodajalcu, da v pravilnik o ceni goriv vključi novo kategorijo "super diesla", ki bo imela ustrezno višjo ceno.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.350
14.749
113
kod Džej-Zija
Problem so tudi dobavitelji goriva. Slišal sem, da so na male samostojne črpalkarje, ki so imeli nižje cene, tako pritisnili in jim ne hoteli dobavljati goriva, da so jih izrinili iz posla.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.892
45
48
kot je uporabnik blazko napisal imamo regulirano najvišjo ceno in po tej vedno tankamo. Nebi bilo nekega učinka če bi imel OMW 1c ceneje kot petrol zato pač imata oba isto ceno. Tega problema se ne bomo rešili nikoli tudi s prodajo petrola ne pravzaprav je to zaviralec prodaje v slovenistanu. Drugače pa ta naftni "trg" premalo poznam da bi lahko kaj več napisal.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.702
5.531
113
V Normalni državi država določi Trošarino ( Nemčija je 86 centov/l) + DDV,

In ja takšno trošarino imajo že 5 let nespremenjeno.

Pri nas pa si malho polnijo tak malo po svoje

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
kot je uporabnik blazko napisal imamo regulirano najvišjo ceno in po tej vedno tankamo. Nebi bilo nekega učinka če bi imel OMW 1c ceneje kot petrol zato pač imata oba isto ceno. Tega problema se ne bomo rešili nikoli tudi s prodajo petrola ne pravzaprav je to zaviralec prodaje v slovenistanu. Drugače pa ta naftni "trg" premalo poznam da bi lahko kaj več napisal.
Verjemi, da bi v Sloveniji vsaj polovica folka potem hodila na pumpo z 0,01€ cenejšim bencinom. Poglej si samo vrste na bencinskih, ko se spreminja cena bencina, pa čeprav (samo) za slab cent.

iii

Pripravnik
1. avg 2007
468
7
18
Pa ne verjamem da bi hodili... ker recimo Hofer ima konstantno -3 cente, in ko sem bi nekajkrat v Ivančni Gorici je bil Petrol (kar čez cesto) konstantno poln, Hofer pa sameval.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Če kdorkoli meni, da bi taka deregulacija pomenila cenejši bencin za nas, se pošteno moti.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.736
3.306
113
v lokalni ostariji
hofer ima zoprno zadevo s karticam.. in tega folk ne mara

sej ultrine črpalke so imele tudi nižjo ceno pa potem tuševe pa mislim da imajo merckatorjeve sedaj še vednonekaj nižjo ceno...
amapk dokler ne bo po litru VSAJ 15-20 centov razlike ne bo laufalo...

i deregulacija bi v sloveniji kvečjem podražila goriva...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.558
86
48
Kranj
Meni je pa ravno plačevanje s karticami prednost. Na petrolu vsi še nekaj zraven kupujejo. Eni iščejo nekaj iz kataloga, drugi bi cigarete, tretji bi karte za koncert pa tiskalnik nekaj nagaja....
frown-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
1
36
Milky way
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
hofer ima zoprno zadevo s karticam.. in tega folk ne mara

kaj pa je tako zoprnega?

jaz vedno na hoferju tankam, nobene gužve, pridem, tankam, odpeljem, pa še kake 4€ na mesec prišparam :D

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.702
5.531
113
Imam še 20 evrof v žepu pa idi tankat pri Hofru, Misija nemogoče.

Ja to je Slovenija.

OK. Mogoče bi lahko Uvedli skupini Premium Dizel in Premium bencin katere cene bi lahko določal trg.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
1
36
Milky way
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:

Ja to je Slovenija.

A se zahebavaš? Letos v Franciji nisem nobenkrat tankal brez kartice. Tudi na normalni črpalki sploh NI BILO opcije, da bi tankal brez kartice. Ne moreš tankat, dokler je ne vtakneš not. Ti balkanec bi pač ostal brez benza, 20€ bi pa zapravil za vino in čike.

Čista groza, ko pri nas ne moreš na avtomatski črpalki tankat z gotovino.

sad

Guru
24. avg 2007
23.283
12.112
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:

Ja to je Slovenija.

A se zahebavaš? Letos v Franciji nisem nobenkrat tankal brez kartice. Tudi na normalni črpalki sploh NI BILO opcije, da bi tankal brez kartice. Ne moreš tankat, dokler je ne vtakneš not. Ti balkanec bi pač ostal brez benza, 20€ bi pa zapravil za vino in čike.

Čista groza, ko pri nas ne moreš na avtomatski črpalki tankat z gotovino.
Lej, dej ne seri. Malo pomisli na starce, ki imajo hranilne knjižice, za bančno kartico še slišali niso. Piz.da niso vsi ultra sodobni, ampak seveda kot je standard v Sloveniji, mislite samo na lastno rit.

Take stvari je treba polagoma vpeljevat, ne pa odsekat. Se še spomnim, kaka panika je bila, ko je ven prišlo, da si moral sam tankat. Sploh ženske so bile panične na kvadrat, saj je prej vedno tankal črpalkat. Tako tudi s karticami. Prehod bo počasen, moja mat še vedno ne povoha Hoferja, ker se ona pa s karticami ne bo zajeb...