Zakaj cevlji smrdijo

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Verjetno malce smesno vprasanje, ker je odgovor najn dokaj enostaven ampak jaz vec nicesar ne razumem. Dolga leta mi niso nobeni cevlji smrdeli, razen superg seveda, ko se premocijo.
Zadnje dve, tri leta pa skoraj vsi po vrsti, ko so izpostavljeni mokremu vremenu? Kupljeni v tem casu seveda. Razen popolnoma usnjenih ali tistih polnjeni s filcem (oz. prekuhano volno) in plastike z umetnimi vlozki.

A se uporablja zadnja leta drugacen material? Ali kupujem prepoceni zadeve? Preventiva?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja itak, tus dvakrat na dan.
smile-1.gif
zjutraj po teku oz. fitnessu in pred sihtom ter zvecer pred spanjem.

aha potem so moje domneve o slabih cevljih prave. no zadnja leta sem jih zacel kupovati v hervisu intersportih in podobnih. si ne predstavljam tistih za 20eur iz hoferja.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.660
113
In ga od zacetka spricaj vsak dan po uporabi cevlja da se cevelj mal "napije"...kak teden....potem po enem tednu pa samo 1x 2x na teden...vlozke menjaj vsak teden...in bo...cevelj zlepa ne bo zasmrdel...

Sam uporabljam bama spray

I

Izbrisan uporabnik #9334

Preveč sintetike v materialu. Umetna vlakna so: ali hidrofilna, ali hidrofobna. To je večni problem umetnih vlaken.

Skupno obojemu (hidrofilno - hidrofobno) je to, da se v materialu nabira voda v "kopicah" in ni vezana ... zato so tam super pogoji za življenje bakterij. To stanje materiala je nekaj čisto drugega kot pa npr. v usnju, ki je bilo izdelano in preparirano s strojili, ki bakterijskega razvoja nikakor ne dopuščajo. Usnje je paropropustno (voda izhlapi ven), nekaj je pa vendarle ostane v samem materialu, vendar je kemijsko vezana in zopet ni zanimiva za bakterije. Pri sintetiki tega ni. Ni vezana. Ostane tam v obliki kapljice.

Tako nekako ...
rolleyes-1.gif
, na hitro. Zamenjati obuvalo!

Nazadnje uredil moderator:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
hervis oz. intersport ni glih neka referenca...
več umivat noge, z milom, ne samo tuširat. ..pomanjkljiva higiena je to..

Kamele0N

23. jul 2008
42.431
5.660
113
Al pa to da mokrih superg po teku ne da pod radiator...

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Se ne strinjam! Enim se pač bolj potijo noge in kak nekvaliteten čevelj je tako ta prav recept za smrdeč čevelj, v kombinaciji s slabimi nogavicami pa še prej.

Kamele0N

23. jul 2008
42.431
5.660
113
Mozno tud to da se s prehrano spremeni svic...al pa z leti...

Vcasih so tud men smrdel pa sem se na trepalnice lah postavu...sedaj pa skoraj 0

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Al pa to da mokrih superg po teku ne da pod radiator...

ampak NA radiator? Al sploh ne blizu radiatorja? Sem mislil, da je fajn, da se cevlji cim prej/bolj posusijo.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Enim se noge bolj potijo, glih zaradi tega morajo bolj pazit na higieno, sušit čevlje ipd..tudi starost lahko vpliva seveda-pubertetniki "smrdijo" pravijo, to zaradi hormonov. Ampak, pomoje še ti nisi ven in posledično "smrdiš".
smile-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.431
5.660
113
@Jason....jaz jih dam pod....etak se do jutra tkoaltko posusijo...saj je konvekcija

@Gatto...kot pubertetnik pojes vec fast fooda in ostalga sranja...potem pa pocas ko se blizas 30+ zacnes gledat tud na kako sadje...zelenjavo...ce druzga ne ti to zdravniki povejo z krvnimi izvidi...poglej patriota
tongue-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
hervis oz. intersport ni glih neka referenca...
več umivat noge, z milom, ne samo tuširat. ..pomanjkljiva higiena je to..

hysterical-1.gif
zajfam si noge med tusiranjem, pa tudi umivam si jih po JLA sistemu pod umivalnikom. Sicer pa imam to sreco, da v noge pac ne svicam nikoli. Samo v joske, hrbet in glavo.

Kaj pa nogavice? Se mi zdi, da vcasih so bile vec ali manj bombazne, zdaj pa umetni materiali?!

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.093
2.880
113
Vidiš, če bi se preselil malo južneje tega problema ne bi imel, ker bi ti to žena delala...
evil.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Preveč sintetike v materialu. Umetna vlakna so: ali hidrofilna, ali hidrofobna. To je večni problem umetnih vlaken.

Skupno obojemu (hidrofilno - hidrofobno) je to, da se v materialu nabira voda v "kopicah" in ni vezana ... zato so tam super pogoji za življenje bakterij. To stanje materiala je nekaj čisto drugega kot pa npr. v usnju, ki je bilo izdelano in preparirano s strojili, ki bakterijskega razvoja nikakor ne dopuščajo. Usnje je paropropustno (voda izhlapi ven), nekaj je pa vendarle ostane v samem materialu, vendar je kemijsko vezana in zopet ni zanimiva za bakterije. Pri sintetiki tega ni. Ni vezana. Ostane tam v obliki kapljice.

Tako nekako ...
rolleyes-1.gif
, na hitro. Zamenjati obuvalo!

Kaj pa goretex membrana? Imam ene superge s to membrano in teoreticno ne bi smele smrdeti pa glihtko.

Drugace pa ja, en primer, imam scarpa cevlje, ene made in italy in druge made in china. Isti model. V italiji narejen tri leta starejsi. In guess what... italjanski niso strgani, ne smrdijo in se zmeraj imajo obliko. Made in china pa izgledajo kot en kup dreka, ena zalost.

bonk.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
Vidiš, če bi se preselil malo južneje tega problema ne bi imel, ker bi ti to žena delala...
evil.gif

katera? prva, tretja, dvanajsta?
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Lahko gre tudi za (manjse) tezave z glivicami. 2x dnevno pranje nog, nosnje sportne obutve dalj cas (aktivno ukvarjanje s sportom) ipd. je s stalisca glivic idealna situacija.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Meni nobena obutev ne smrdi odkar uporabljam nogavice z bambusovih vlaken. Tudi če sem cel dan v čevljih. Tako da sem investiral par 10 EUR v komplet menjavo nogavic, od takrat nimam problemov. Priporočam.