Zakaj avtobusarji tako nažigajo klimo?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Pojma nimam kam vtaknit to temo, a v Potovanje al pa v Avtomobilizem.... eh Čvek bo čist ok.

Skratka, zanima me zakaj tej klinčevi avtobusarji v tujini (tukaj izvzamem Evropo, ker nimam izkušenj tukaj) tako nažigajo klimo do onemoglosti, da se potem potniki pokrivajo celo z odejami... V čem je štos?

Eden mi je rekel, da mogoče zato, ker se kompresor manjkrat vklopi/izklopi in se zato kao manj kvari...a je to res?

tony

Guru
23. jul 2007
9.798
1.575
113
Po moje je to bolj stvar lokalnih običajev oz. pri nas preveč šparajo z njo.
smile-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pred leti sem bil v Jugovzhodni Aziji. Tam avtobusarji res tako nažigajo klimo, da si videl sapo iz ust. Tudi na Karibih ni bilo dosti drugače. Bog ve zakaj.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Eden mi je rekel, da mogoče zato, ker se kompresor manjkrat vklopi/izklopi in se zato kao manj kvari...a je to res?
Dvomim. Ko sem bil v Laosu, so na osemurni vožnji (200 km) izklapljali pred vsakim klancem, nato pa spet vžigali (ker sicer ni šlo v klanec)., In tega izklapljanja je bilo ogromno.
Poleg tega so te klime skoraj brez izjeme samo on-off in nimajo možnosti nastavljanja temperature, razen na totalnih delukse avtobusih (ki ga doslej še nisem srečal). V minibusih je bolje.
No, v Afriki pa sploh niso imeli klime, tudi najnovejši avtobusi so imeli namesto klime okna za odpiranje.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
No sej zato vprašam, ker v teh t.i. "toplih krajih" kjer sem bil, recimo J. Amerika in JV Azija so povsod nažigali klimo do konca tudi na nočnih vožnjah ko ni tako vroče, ljudje so se pokrivali z dekami in oblačili v zimske cunje... skratka bolnica. Kot da ni dovolj, da se zjutraj na cilju zbudiš utrujen in tudi okraden, na koncu se zbudiš še s prehladom
uf-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.361
3.053
113
Lublana
Obišči stran
Jaz sem to pretiravanje s klimo opazil na evropskih vlakih. Podnevi je super, ponoči pa je tako mraz, da so vsi potniki sredi poletja dobro oblečeni in pokriti z dekami ali kar pač imajo s seboj. Bognedaj, da potuješ samo v majici s kratkimi rokavi in kratkimi hlačami ter brez prtljage, do jutra zmrzneš! Za slovenijo potem v Munchnu prestopiš iz modernega vlaka na "balkan expres", tam pa druga skrajnost. Klime sploh ni ali pa komaj kaj dela in je kot v savni
bonk.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Skratka, rad bi se pohvalil, da si nekje v tujini na dopustu.
grin1.gif

Vsesplošno znano je, da bolj ko greš na jug, bolj gonijo klime. V tropih ni nobena posebnost, da te v gostilni ali sobi zebe, čeprav je zunaj 35 stopinj. Pač ti ljudje nimajo mer. Jaz to vzamem v zakup in se naokoli vozim z bundo, v hotelu pa čez noč klimo ugasnem.
No big deal - obleci se temperaturam primerno, ne geografski poziciji ali celo koledarju.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz....

pa nič bolje ni z našimim vlaki siemensi, k nažigajo klimo, zuni pa 15 stopinj
uf-1.gif

al pa trole....sem se 15 min peljala, pa me je prav vrat začel bolet od mrzlega pihanja
uf-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
Jaz bi podobno rekel za naše trole v Ljubljani, le da je problem obraten. Pozimi ti pacienti od LPP voznikov nažgejo gretje do konca, brez da bi pomislili, da je zima in so ljudje oblečeni primerno času in ne se ne rabijo savnat ...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Jaz bi podobno rekel za naše trole v Ljubljani, le da je problem obraten. Pozimi ti pacienti od LPP voznikov nažgejo gretje do konca, brez da bi pomislili, da je zima in so ljudje oblečeni primerno času in ne se ne rabijo savnat ...

Katastrofa. Parkrat sem si pozimi moralslečt plašč, pa še odpet jopico, ker je bilo nenormalno vroče.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
v qatarju če ne bi imel dolgih hlač in puloverja bi zmrznil kljub 43 stopinjam zunaj.ko sem stopil ven sem mislil da me bo kap
bonk.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mogoče je v teh državah klima še vedno nek nadstandard in če si klimo že privoščijo, jo maksimalno izkoristijo. Mogoče tudi domačini na takih avtobusih 'uživajo' v hladu ker to pomeni, da imajo dovolj denarja za klimatiziran avtobus.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Z Minoanom si se vozil kdaj kaj po Jadranu? Tudi odličen občutek, ko je zunaj 35 stopinj, v kabini pa zmrzneš, ko prideš izpod tuša na 18°C...

Podobno z diskači. V enem na Zakintosu me je zeblo ko psa in sem hodil ven na čik, da sem se pogrel, čeprav se notri kadi.
grin1.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:

Katastrofa. Parkrat sem si pozimi moralslečt plašč, pa še odpet jopico, ker je bilo nenormalno vroče.

V toplejših mesecih je zjutraj na avtobusu cca 12°C, ker klimo tok nažigajo, da si potem čisto hripav ... pa še vrat te boli
grin1.gif

Podobne teme