Yosemite in vse ostalo

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Starem japčku bom privoščil malo razvajanja:)

- nov ssd disk (samsung evo 850 pro -ok??)
- na nov ssd disk namestit svež sistem - Yosemite
- uredit backup sistemskega in delovnega diska (time machine ali kaj drugega???) na drug vgrajen disk ali pa dva diska

Windowse s partisa potegent pa inštlirat znam
tongue-1.gif

Na japčku se mi pa mal ustav. Sej če bi imel 1 teden cajta, bi se igral... Tko bi pa rad, da je zadeva rešena v enem dnevu in čim manj boleče. Zato se obračam na vas in vas lepo prosim za pomoč. Ja tukaj bi prosil, za informacije prinešene na pladnju
redface-1.gif

Hvala!!

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Narediš bootable usb .
Bootaš z usb. Preden startaš instalacijo zaženeš Disk utility in formatiraš novi SSD disk. Izbereš HFS+ journaled.
Sedaj ti v installerju pokaže novi disk in nanj instaliraš OSX.

Time machine je ok če backupiraš na eksterni disk. Za cloud backup pa priporočam backblaze . Neomejeni bacup za 5usd na mesec.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Za hiter lokalni backup ti priporočam Carboy Copy Cloner. Torej image celotnih diskov (ali le izbranih map) v en fajl, ki ga lahko poljubno kdaj mountaš ali v celoti restavriraš. Zelo uporabno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
hm, to mi ni najbolj všeč, da samo en fajl dela. Ker če en fajl/mapo po nesreči zbrišem, ne bi celga sistema restavriral:)

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ta datoteka je sparse image diska, ki ga lahko mountaš (dvoklik) in ven potegneš poljubno datoteko preko Finderja. Najbolj uporabno za primer, če ti zruži disk, imaš na novem delujoč sistem v roku minut.

To je le ena od možnosti, lahko pa tudi klasično backupiraš le izbrane mape/datoteke, ročno ali na nek interval.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Je za meka vseeno kateri ssd se not da, ali je treba na kaj biti pozoren?

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Dobro je da malo preveriš, če so težave z trim funkcijo. Načeloma bi novejši morali delati vsi. Je pa OSX malo izbirčen glede trim podpore. Imajo samo whitelistane diske, ki jih sami vgrajujejo, na ostalih je pa trim onemogočen. Obstaja "trim enabler" app, ki to funkcijo vklopi. Je pa dodatni problem na 10.10 ker ta zahteva privzeto podpisane driverje. Trim enabler pa seveda ni podpisan, zato moreš to izklopiti, kar ni ravno jaboljša ideja.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ker se na firmi še niso zmenel, trenutno gledam Time machine.
On za vsak dan dela backup, kar je po eni strani potrata prostora, da imam na backup disku od nevem kerga leta enake fajle gor za vsak dan posebi?? Ima pa to prednost, da če je včerajšni backup pokvarjen, pa lahko vzmem še en dan satrejšega. Tega potem pri CCC ni? Oz bi sam na roke vsake tolk časa naredil kopijo fajla za vsak slučaj?

Kar mi pa še ni jasno, nikjer ni nstavitev za TM. Da bi določil ob kateri uri naj dela backup:)

Ali lahko staaare (par let) backup fajle kr na roke pobrišem?? Da nima TM slučajno kje indeksirane, pol bo pa jokal:)

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ne poznam TM, a sumim da je vse skupaj čim bolj prijazno začetniku, beri: dumbed down.

Pri CCC sam določiš schedule, ali pa ga prožiš ročno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ker se na firmi še niso zmenel, trenutno gledam Time machine.
On za vsak dan dela backup, kar je po eni strani potrata prostora, da imam na backup disku od nevem kerga leta enake fajle gor za vsak dan posebi?? Ima pa to prednost, da če je včerajšni backup pokvarjen, pa lahko vzmem še en dan satrejšega. Tega potem pri CCC ni? Oz bi sam na roke vsake tolk časa naredil kopijo fajla za vsak slučaj?

Kar mi pa še ni jasno, nikjer ni nstavitev za TM. Da bi določil ob kateri uri naj dela backup:)

Ali lahko staaare (par let) backup fajle kr na roke pobrišem?? Da nima TM slučajno kje indeksirane, pol bo pa jokal:)

TM dela incremental backup, tako da imaš gor stare fajle, ki se niso spremnijali, le 1x. Backupira le spremembe. Poleg tega je vsaku uro le za zadnjih 24 ur, potem imaš za 1 mesec dnevne backupe, za bolj nazaj pa tedenske. Ročno lahko ven brišeš, skozi TM aplikacijo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Narediš bootable usb .

Hmm, v tem vodiču manjka kr nekaj bistvenih stvari. Prvo je že to, kako se pravilno formatira usb, potem, da je zelo pomebno kako se usb imenuje... Pa da sem iskal OS X Installer ter createinstallmedia tool, ker nič od tega ne obstaja pod temi imeni...

Uspelo mi je po tem vodiču.
https://www.youtube.com/watch?v=jMqLxG6Mfpw

V prihodnjih dneh pa še inštaliram vse skupaj.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni ni nikakor uspelo...
Sem potem z zagonskim DVDjem namestil 10.6 in potem nadgradil na Yosemite 10.10.3
Imam vgrajen Samsung EVO 850 in je TRIM funkcija onemogočena (sem nameščal na novo na ta SSD). Imam pa MB PRO 13" Mid 2009 (C2D, 8 GB RAM).
Zadevo sem dobil v dar (kot sem omenil), zamenjal sem RAM (klasičen SODIMM DDR3 10666, 4GB modula), disk (160GB SATA WD blue caviar s Samsung SSD) in baterijo (kupil novo, originalno na eBayu, brez embalaže. Očitno padla s tovornjaka
smile-1.gif
)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst imam OS X 10.7.5, Build 11G63, intel procesorja.

@dune je napisal, da predno zaženem inštalacijo, da preformatiram disk.
Ali to pomeni;
1. ko sem vtaknil ključek in že ponovno zaganl mašino, v tem koraku formatiram
ali
2. morem disk dat sedaj not, pa ga preforamtirat??

jst imam 850 PRO, kaj naj s TRIM funkcijo naredim??

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sicer sem nameščal iz DVDja, ampak ja. Ko sem zagnal inštalacijo sem najprej pripravil disk in nato nameščal.
Če imaš preveč težav lahko tudi namestiš iz DVDja in potem preko AppStore nadgradiš na Yosemite.
Za TRIM so napisali... Ali vzameš whitelistan disk ali pa hekaš.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Ko mašino štartaš z install medija, se ti zažene installer. Potem pa v meniju startaš disk utility in eraseaš disk. Tako kot je v videu formatiral usb kluč. Mora biti HFS+, tip particije pa jaz ponavadi ne spreminjam. Potem bo installer prepoznal disk in ga lahko uporabiš za instalacijo.

Trim je neke vrste defragmentacija ssd diskov. Ni čisto enako, gre pa efektivno za isto stvar. Premetavanje podatkov, da je potem hitrejše branje. V praksi pa se razlika z in brez trima ne pozna, dokler ni disk skoraj poln.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Meni ni nikakor uspelo...
Sem potem z zagonskim DVDjem namestil 10.6 in potem nadgradil na Yosemite 10.10.3
Imam vgrajen Samsung EVO 850 in je TRIM funkcija onemogočena (sem nameščal na novo na ta SSD). Imam pa MB PRO 13" Mid 2009 (C2D, 8 GB RAM).
Zadevo sem dobil v dar (kot sem omenil), zamenjal sem RAM (klasičen SODIMM DDR3 10666, 4GB modula), disk (160GB SATA WD blue caviar s Samsung SSD) in baterijo (kupil novo, originalno na eBayu, brez embalaže. Očitno padla s tovornjaka
smile-1.gif
)
Kaj si pa rinil na 10.10. Bi ostal na kaki verziji nižje, pa bi trim enabler dela.
Tako bo pa disk v ene 2 letih fuč, pravijo (če ga imaš večino časa bolj zasedenega)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Hvala fantje za pomoč! Yosemite je uspešno nameščen
cheer.gif

Imam pa še par vprašanj, ker je sedaj drugače kot prej
rolleyes-1.gif

1. Kako se premakne na določeno namizje? ( prej je bilo cmd+1,2,3...) sedaj pa ctrl+smerna tipka
bonk.gif

2. Ali timemachine backupira tudi sistem in se ga da potem restorat?
redface-1.gif
Backup bo na drugi inštaliran disk. Najprej bi probal free verzije, ker v firmi, ko je treba dat € to traaaaaajaaaaa....

3. Ne vidim sistemskega diska (novi ssd) in ne vem če lahko dam cahe od adobe (photoshop, premiere, afterjji...) programov na njega.

4. uporablja kdo wacom? Z novimi gonilniki kurzor ne leti več tako tekoče
cry12bpy.gif
Sem pregledal vse nastavitve in jih nastavil isto kot prej.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
AAAAAA zmešal se mi bo, če se ne da med namizji premikat po starem načinu
crazy1.gif

bonk.gif

do sistemskega diska sem nekak prišel, adobe pa že po defaultu na njega dela cache.