Windows 11 me je prisilil v migracijo na Linux

Steve

Guru
13. avg 2007
10.732
2.911
113
Celo življenje sem uporabljal windows. 2 leti nazaj sem kupil budget laptop, HP za 300€. Moje potrebe so zelo skromne. Browser + office + 1 specifični program in to je to. Vsi so me prepričevali da bo za to ok. In je bil, dokler ni prišel Windows 11.

Od takrat pa štekanje, zmrzovanje, pregrevanje, konstantni updejti bog si ga vedi zakaj. V glavnem, postal je neuporaben. Da UI vmesnika, prisile v MS account in dodatno naloženih smeti niti ne omenjam.

In se je pojavila ideja, da v dual boot naložim Linux in malo eksperimentiram. Doživel sem razsvetljenje. Linux je kot windows, kot smo ga nekoč poznali. Simple, clean in DELA! Za moje potrebe top, več kot dovolj.

Edino pogruntat še moram, če se da win programe poganjati znotraj linux. Imam enega ki ne dela z linux, zaenkrat to rešujem z dual boot.

Zakaj to pišem? Mogoče ima kdo podobne probleme in rešitev za to je dokaj preprosta

• Všeč mi je
Reactions: sixpower in tony

Aeon_Pax

Fizikalc
19. okt 2012
160
172
43
Ljubljana
Meni teče Linux v kleti na starem Thinkpadu Z iz leta daljnega 2004. YT muzika + kak filmček, ko se z ženo skregam.
Linux ni vsemogočen, ampak za optimizacijo in uporabo programov v browser okolju je dobra alternativa.
Tvoj problem -> specifični program za Winse
Včasih si lahko poganjal v emulatorju - sem out of this, tako da ne vem, če se še kaj dela v tej smeri
Kreativna alternativa:
- spiši program sam za web okolje (platform independent) -> uporabi AI (vzemi en mesečni pro paket pa gasa): Bolt/Lovable/ChatGPT ...

• Haha
Reactions: KarEn

damirj

Guru
9. maj 2012
6.189
2.913
113
Danes je meja med Windows OS in Linux OS z vidika običajnega uporabnika že zelo zabrisana. In če si, kot praviš, nezahteven uporabnik, potem razlike ne vidiš. Tu in tam kaka stvar na linuxu ne deluje, tu in tam kaj ne deluje na enak način, lahko deluje tudi boljše, ali pa, ne boš verjel, tudi slabše, tu in tam je par nerodnosti, tu in tam na linuxu kako zadevo moraš urediti v ukrazni vrstici, ker drugače ne gre itd... ampak drugače je precej podobno. Ampak na žalost tudi linux okolja so med sabo samo podobna in ne enaka. In spet eno dela na enem, drugo pa ne bo.

Kaj pa je narobe z MS accountom? Apple računalnika tudi ne moreš uporabljati brez Apple računa, pa to nobenega nič ne moti...

sousis

Guru
16. nov 2019
1.900
1.300
113
Za poganjanje Windows aplikacij na Linuxu se tradicionalno uporablja WineHQ.

Opcija B so neke rešitve, ki ti na Linuxu poženejo Docker/virtualko z Windows OS in tam noter zaženejo aplikacijo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.567
4.925
113
... ali pač dobiš podoben program ki obstaja za linux. Če bi povedal točno kaj uporabljaš ti lahko svetujemo alternativo.

Danes je itak tako da 95% stvari je preseljenih na WEB, tu pa imaš na linuxu enako izbiro browserjev (engina) kot na macu ali winsih (v osnovi itak opsataja samo se chrome in firefox, potem pa samo različni okvirji kako je to vključeno v sistem).

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.807
2.430
113
Razen špilov.

Pri špilih se pa večinoma konča zabava z linuxom in se win ne gre več izognit.

Razen če si kaka posebna sorta mazohista.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.732
2.911
113
... ali pač dobiš podoben program ki obstaja za linux. Če bi povedal točno kaj uporabljaš ti lahko svetujemo alternativo.

Danes je itak tako da 95% stvari je preseljenih na WEB, tu pa imaš na linuxu enako izbiro browserjev (engina) kot na macu ali winsih (v osnovi itak opsataja samo se chrome in firefox, potem pa samo različni okvirji kako je to vključeno v sistem).

Žal ni alternative...SW za merilnike švabskega Testo

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.807
2.430
113
Ker? Steam kot glavna platfroma za špile je itak narejena na linuxu in močno podpirajo da je špil univerzalen za vse platforme.

Vseen lahko špile ki niso win only, preštejem na prste ene roke.

Gre za subjektivno oceno, glede na moj Steam library v katerem imam cca 200 špilov.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.658
5.999
113
Zakaj to pišem? Mogoče ima kdo podobne probleme in rešitev za to je dokaj preprosta

Rešitev v tvojem primeru je zelo preprosta....

Počakaš na akcijo w11 ključev na KeysOff-u in kupiš licenco za Windows 11 IoT LTSC varjanto....

Ponavadi pride 13-27 eurou

Dobis de-bloatane w11......brez vsega balasta....kar pa slučajno rabiš si pa dodatno naložiš iz njihovega app storea....

Tudi te ne sili z prijavo v M$ account

Problem fixed!

Kamele0N

23. jul 2008
45.658
5.999
113
Razen špilov.

Pri špilih se pa večinoma konča zabava z linuxom in se win ne gre več izognit.

Razen če si kaka posebna sorta mazohista.
CachyOS ima prav integreran steam in proton....arch linux

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.340
243
63
Kar se tiče M$ accounta - W11 se naloži z boot USB ključka, narejenega z Rufusom, da odstrani bedaste sistemske zahteve in je to to.
In potem seveda registriraš s poceni ključem iz Keysoff.
screenshot4_en.png

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in Kamele0N

Kamele0N

23. jul 2008
45.658
5.999
113
Še vedno se w11 IoT LTSC hitreje naloži na laptopu z i5-8th gen U (mobile) kot pa na kišti z i5-10th gen procom....

Hence......no bloatware! Če dodaš IoT LTSC windowsi končno postanejo normalni za uporabo....

Kamele0N

23. jul 2008
45.658
5.999
113
Pa še ena lepota pri IoT LTSC....

Nimaš H24.....H25....Hxx stopenj pri updejtih katere ponavadi sesujejo sistem....ampak dobivaš normalne posodobitve.....brez da se ti karkoli spreminja na namizju....