WIN7 OEM Licenca in backup

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Meni je sedaj jasno, prej nisem dobro prebral (pa tudi sam si čudno napisal), namreč če prav razumem, kupuješ Asusa z že naloženimi Win 7 Home Premium (zato verjetno oznaka HP), ki pa nima veze s proizvajalecem HP. Kako pa ima Asus, če sploh, rešeno glede backupa sistema, pa žal ne vem...

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
imam francoski HP z licenčnimi WIN 7 home premium....ali lahko naložim WIN 7 home premium SLO in uporabim isto kodo?
to bi pa naredil, ker imam zdej francosko-slovenske windowsw....pač samo neki pek je čes naložen....

Tole je na pamet: pojma nimam, pomojem pa bi šlo. Ampak s ponovno namestitvijo. Ekstrahiraš certifikat (google pove kako), serijsko imaš, namestiš slovenski Win 7 (čisto verzijo brez crackov in ostale navlake, nikakor ne raznih preactivated zadev!!!). Nič ni narobe, če je to HP OEM namestitveni medij, drugače pa je lahko karkoli - rabiš le ustrezen certifikat, ki si ga prej snel iz delujočega sistema. Ali pa ga enostavno potegneš iz neta, se jih da dobiti. Namestiš brez vpisovanja serijske in naknadno aktiviraš >> zaženeš elevated prompt (run as admin) in:
- vneseš certifikat: slmgr -ilc <pot do certifikata>
(počakaš)
- vneseš key: slmgr -ipk <tvoja serijska>
(počakaš)

Druga možnost je malo manj poštena in nisem čisto zihr, da bi šlo - lahko pa probaš, je bistveno hitrejša: najdeš key (in cert?) za W7 Ultimate HP OEM verzijo, uporabiš zgornji ukaz in spremeniš OS v Ultimate. Potem pa imaš na windows update možnost namestitve poljubnega jezika. Seveda prej odstrani tisti "pek" - karkoli že to je. Če boš rabil pomoč lahko na pm - ker me prav zanima ali bi tole šlo:)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Lonck pravi:
Pozdrav vsem,

sem v fazi nabave novega notebooka ki ima priložene Win 7 HP OEM. Ker se zraven OEM ne dobi nobenih backup cd-jev ali licence,
me zanima kako si narediti backup v primeru, da bi se sistem zrušil in bi rabil ponovno nameščati Win? Lahko to opravim z Acronis true image home programom?
Ali je v tem primeru ponovnega nameščanja potrebno kupiti novo licenco ali velja ta, ki je že bila kupljena skupaj z računalnikom.

Hvala za informacije, ker ne bi rad ponovno kupoval licence za WIn7 če se mi sistem poruši

Backup oziroma kreiranje recovery medijev (DVD) je praviloma vgrajeno v laptope.
Po prvem vklopu bo prej ali slej ponudil izdelavo le teh. (znajo biti kar veliki, na eni Toshibi je porabilo dva dvoslojna DVD-ja).

Precej jih ima tudi recovery particijo na disku.

Lahko pa seveda neodvisno od tega sam backupe narediš. (vsak backup po kreaciji tudi preveri, predvsem one prej omenjene recovery DVD-je, ker če čez 9 mesecev odkriješ, da zaradi praske ali biločesa pač niso uporabni, se boš po glavi tepel)

OEM licenca Windows pa je del nakupa laptopa in je "del" laptopa, torej velja do "smrti" računalnika (in velja le za ta računalnik, ni prenosljiv). V nobenem primeru ne rabiš nove kupit. (lahko pa, če hočeš recimo drugi verzijo Windows...)

Drugi pa se prosim držite teme oziroma si novo odprite.

Lonck

Pripravnik
13. okt 2007
131
10
18
Te recovery particije predvidevam da so skrite.
Jih zna kakšen backup program najti?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ko so Windowsi naloženi, si z vgrajenim backup programom napravi sistemski backup na zunanji disk. Z istim programom si kreiraš še system repair disk in problem je rešen. Če se ti kaj pofuli, vtakneš v računalo system repair disk in izbereš restor sistema. Voila!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Lonck pravi:
Te recovery particije predvidevam da so skrite.
Jih zna kakšen backup program najti?
Odvisno. Na mojem HP je čist navadna particija. No ja, "skrita".
Če narediš recovery DVD-ja, pol nima preveč smisla še to particijo backupirati.

tony

Guru
23. jul 2007
9.753
1.537
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Z Acronisom lahko narediš sliko celotnega diska in jo povrneš (preveri edino, če ima home verzija kakšne omejitve glede tega). Sicer pa lahko potegneš Win 7 iz kakšnega torrenta in upaš, da bo tvoja serijska prijela, ko jo boš rabil.

Ne bo delalo.
tongue-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Z Acronisom lahko narediš sliko celotnega diska in jo povrneš (preveri edino, če ima home verzija kakšne omejitve glede tega). Sicer pa lahko potegneš Win 7 iz kakšnega torrenta in upaš, da bo tvoja serijska prijela, ko jo boš rabil.

Ne bo delalo.
tongue-1.gif
Klic na MS in je vse rešeno