Citat:
Uporabnik Lonck pravi:
Pozdrav vsem,
sem v fazi nabave novega notebooka ki ima priložene Win 7 HP OEM. Ker se zraven OEM ne dobi nobenih backup cd-jev ali licence,
me zanima kako si narediti backup v primeru, da bi se sistem zrušil in bi rabil ponovno nameščati Win? Lahko to opravim z Acronis true image home programom?
Ali je v tem primeru ponovnega nameščanja potrebno kupiti novo licenco ali velja ta, ki je že bila kupljena skupaj z računalnikom.
Hvala za informacije, ker ne bi rad ponovno kupoval licence za WIn7 če se mi sistem poruši
Backup oziroma kreiranje recovery medijev (DVD) je praviloma vgrajeno v laptope.
Po prvem vklopu bo prej ali slej ponudil izdelavo le teh. (znajo biti kar veliki, na eni Toshibi je porabilo dva dvoslojna DVD-ja).
Precej jih ima tudi recovery particijo na disku.
Lahko pa seveda neodvisno od tega sam backupe narediš. (vsak backup po kreaciji tudi preveri, predvsem one prej omenjene recovery DVD-je, ker če čez 9 mesecev odkriješ, da zaradi praske ali biločesa pač niso uporabni, se boš po glavi tepel)
OEM licenca Windows pa je del nakupa laptopa in je "del" laptopa, torej velja do "smrti" računalnika (in velja le za ta računalnik, ni prenosljiv). V nobenem primeru ne rabiš nove kupit. (lahko pa, če hočeš recimo drugi verzijo Windows...)
Drugi pa se prosim držite teme oziroma si novo odprite.