WIN7 OEM Licenca in backup

Lonck

Pripravnik
13. okt 2007
131
10
18
Pozdrav vsem,

sem v fazi nabave novega notebooka ki ima priložene Win 7 HP OEM. Ker se zraven OEM ne dobi nobenih backup cd-jev ali licence,
me zanima kako si narediti backup v primeru, da bi se sistem zrušil in bi rabil ponovno nameščati Win? Lahko to opravim z Acronis true image home programom?
Ali je v tem primeru ponovnega nameščanja potrebno kupiti novo licenco ali velja ta, ki je že bila kupljena skupaj z računalnikom.

Hvala za informacije, ker ne bi rad ponovno kupoval licence za WIn7 če se mi sistem poruši

lp
Lončk

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Z Acronisom lahko narediš sliko celotnega diska in jo povrneš (preveri edino, če ima home verzija kakšne omejitve glede tega). Sicer pa lahko potegneš Win 7 iz kakšnega torrenta in upaš, da bo tvoja serijska prijela, ko jo boš rabil.

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Vem da ima home premium Lahko si kupi notebook brez sistema bo najbrž prišparal nekaj euro in si da gor verzijo win7 ultimate x86 ali x64 je pa original od hp samo da je treba zloadat iz torrenta .

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik Lonck pravi:
Pozdrav vsem,

sem v fazi nabave novega notebooka ki ima priložene Win 7 HP OEM. Ker se zraven OEM ne dobi nobenih backup cd-jev ali licence,
me zanima kako si narediti backup v primeru, da bi se sistem zrušil in bi rabil ponovno nameščati Win? Lahko to opravim z Acronis true image home programom?
Ali je v tem primeru ponovnega nameščanja potrebno kupiti novo licenco ali velja ta, ki je že bila kupljena skupaj z računalnikom.

Hvala za informacije, ker ne bi rad ponovno kupoval licence za WIn7 če se mi sistem poruši

lp
Lončk

HP ima na notebookih s prednaloženim operacijskim sistemom že naložen svoj program (ne spomnim se zdajle, kako točno se imenuje), s katerim si narediš backup sistema (ponavadi na DVD plošček). Najbolje je, da to narediš takoj po nakupu, ko se sistem do konca skonfigurira.

Lonck

Pripravnik
13. okt 2007
131
10
18
Fantje,
zanimam se za nabavo ASUS-a 1215n, ki že ima v seni Win 7 HP.
Seveda bi rajše imel prof. ali Ultimate, ampak vseeno ne bi doplačeval za to.
verjetno pa ne deluje, da bi zbrisal HP, naložil Ultimate iz torrenta in uporabil licenco, ki sem jo dobil skupaj s win 7 hp?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Ne širi krive vere, če ne poznaš stvari.

Na HPju kupljenem brez OS noben Windows 7 "original od HPja" ne bo deloval oz. bo deloval samo 30 dni. Ker računalnik nima ustreznega zapisa v SLIC tabeli v BIOSu. To imajo samo tisti, kupljeni z OS (t.i. OEM SLP aktivacija pri kateri se OS samoaktivira brez povezave na strežnike ali klica na MS).

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
To si napisal v prvem postu (sem v fazi nabave novega notebooka ki ima priložene Win 7 HP OEM) to ne bo šlo.Asus modeli imajo svoje od asusa win7 noter.Ne rabiš nič kupovati sem napisal kzupi prazen notebook brez OS pa si zloadaj win7 pa naloži ultimate gor pa je .Back up lahko delaš tudi pozneje

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Sem imel hp compaq nx 6125 je delala hp vista ultimate ,je šel po nekaj letih uporabe v malorko , potem sem imel hp compaq 6715b ,sem prodal , sedaj imam hp hdx18 in še zmeraj dela hp vista ultimate.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Citat:
Uporabnik Lonck pravi:
Fantje,
zanimam se za nabavo ASUS-a 1215n, ki že ima v seni Win 7 HP.
Seveda bi rajše imel prof. ali Ultimate, ampak vseeno ne bi doplačeval za to.
verjetno pa ne deluje, da bi zbrisal HP, naložil Ultimate iz torrenta in uporabil licenco, ki sem jo dobil skupaj s win 7 hp?

Predvidevam, da gre za napako? In da kupuješ HPja, ker "Asus z Win 7 HP" pač ne obstaja.

Ali dejansko rabiš drugo verzijo? Sicer pa "Win 7 HP" ne pove nič - verjetno gre za home premium ali professional.

Če je temu tako: z obstoječe licenco ne bo šlo - potrebuješ drugo serijsko in certifikat, oboje najdeš preden rečeš keks. Mogoče lahko na že delujočem sistemu zamenjaš ti dve stvari in spremeniš vrsto OS. Ker praktično so vsi enaki, le licenca določa funkcionalnosti. Nisem pa tega nikoli probal, tako da...

edit: silly me, HP = home premium, rabim nekaj cajta...
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Sem pa tudi prijateljem že gor nalagal na hp paviliona win7 hp ultimate pa dela lepo.Res da je bila ta verzija zloadana in aktivator 1.9.2 za aktivirat windowse.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Z aktivatorjem seveda gre, ampak to je precej intruziven proces (in ne deluje nujno 100%). Ponavadi se najprej naloži drug OS (kak obskuren klon DOSa), prepiše se del RAMa kamor se kopirajo vrednosti iz BIOSa (SLIC tabela), ki skrbijo za aktivacijo, potem se zažene W7, aktivacijski del preveri, če se na sistemu nahaja SLIC (kar po novem se, ker smo zadevo prepisali pred zagonom W7) in OS se aktivira.

Za aktivacijo rabiš key (serijsko), certifikat (xml fajl) in SLIC (v BIOSu). Prva dva najdeš na internetu preden rečeš keks, tretjega pa lahko fejkaš z raznoraznimi aktivatorji (ali pa dejansko modificiraš BIOS). Morajo pa biti vsi trije usklajeni. In če uporabiš takšen hack lahko na Asusu poganjaš tudi W7, ki so bili priloženi HPju. Ker slednji imajo na mediju že zapečen HPjev certifikat in zato v osnovi ne moreš zadeve aktivirat na drugih računalnikih (če obstaja HP certifikat, mora obstajat tudi HPjev zapis v SLICu, drugače nema aktivacije)

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
vidim da obvladaš
smile-1.gif

imam francoski HP z licenčnimi WIN 7 home premium....ali lahko naložim WIN 7 home premium SLO in uporabim isto kodo?
to bi pa naredil, ker imam zdej francosko-slovenske windowsw....pač samo neki pek je čes naložen....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Jaz sem poskusil tudi spremenit Nemške licenčne W7 z vistalizatotorm v Slovenske in je šlo le par dni, potem je začelo gnjavit da imam gori nelegalno kopijo W7... Torej zopet z Vistalizatorom nazaj iz SLO v NEM in je zadeva spet bla naenkrat licenčna... Na enem računalniku pa se mi je zgodilo da ko sem iz ANGL dal na SLO jezik zadeva še vedno dela...