Wifi Signal

FJunky

Pripravnik
11. avg 2012
93
0
6
Opazam, da mi zadnje cajte slabse dela wifi na vrtu, ker ma par sosedov bodisi "cudne" wirelesse ali majo pa nasibano moc cez omejitev, ceprov so to bolj spice, kot da imajo konstantno mocen signal. Ostali tuji wirelessi imajo konstantno moc.
http://img802.imageshack.us/img802/1976/clipboard01bq.jpg

Kanal ki ga imam na svojem wirelessu je edini, ch 7 (vsi ostali uporabljajo vse druge).

Hitrost na speedtestu imam sicer enako kot prej, vendar se opazi da inicializacija malo dlje traja.
Je mozno, da ima celo ISP (t-2) kako foro z bursti paketov in da to ni radijski problem wirelessa ?
Dns je ok, enako se dogaja namrec ce grem direkt z IPji testirat.

Kaka ideja ce te spice zmotijo moj ruter (mogoce dela retransmittione), ali se da na racunalniku kako nastaviti sprejem, da ga ne motijo ostali ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Vsi klienti, ki so na istih frekvencah tekmujejo za fiksno omejen bandwidth, ne glede na to na kateri router/dostopno točko so povezani. WIFI kanali pa se med seboj tudi precej prekrivajo, kar pa predstavlja kar velik problem.

Če imaš ti svoj router na kanalu 7, sosed pa na 6, je prekrivanje kar precejšnje. Da ni prekrivanja, morata biti kanala nekje za 5 kanalov narazen. Tipična izbira ločenih kanalov je 1, 6, 11 za države kjer je dovoljenih 11 kanalov in 1, 5, 9, 13 za tam kjer je dovoljenih 13 kanalov (sem spadamo tudi mi).

Pa še slika frekvenc po kanalih:
80211-frequency-channel-map.JPG

FJunky

Pripravnik
11. avg 2012
93
0
6
Sem preveril ze sam majo vse ze pokrito, ene 5 jih je na 1 ene 5 pa na 11 v bistvu sm zato dal 7 (sicer naj bi po pravilih bilo dosti vsaj 3 kanale) Mam pa izbrano opcijo g-only, mogoce bom su se na b pogledat ce je kej vec frej

FJunky

Pripravnik
11. avg 2012
93
0
6
Edino kar me zanima je, a se da (gre za laptop) nabavit kak usb ki lovi 2.4ghz in s katerim se da dejansko videti signale/interference (verjetno z navadno Wifi kartico ne morem toliko low-level dostopati, zgolj wifi access pointe detektira). Glede na to da ogromno gospodinjskih stvari uporablja 2.4ghz range oz tu okoli nekje ?

FJunky

Pripravnik
11. avg 2012
93
0
6
inssider je edino kar je vredno uporabe
smile-1.gif
Ampak zal prikazuje le signale wifi spotov. Sumim da je celo kaj drugega kar zna motit.
Glede na enodnevni log teh 25 wifijev ki jih vidim okrog nimam neke resitve ker so na vseh koncih kanalov spice.
Pomoje je cajt, da dam iz predala starega linksysa, na katermu lahko povecujem moc :p

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Če imaš WRT54GL, potem je to odlična rešitev. Glede povečevanja moči, upam da veš, kateri firmware je za to najbolj primeren in na kakšne nastavitve ga dat. Sem ogromno pretestiral, tako da kar vprašaj, če nisi na veliko potestiral.
smile-1.gif

LP

ganges

Pripravnik
4. nov 2012
160
0
16
Hmmm... čist slučajno sem naletel na to debato. Jaz imam ta Linksys WRT54GL pa me zanima kako lahko povečam njegovo moč, ker sem šele v zadnjem času začel na veliko uporabljati njegov signal preko mobitela, laptoma, tablice... in opažam, da je kljub doajšnji bližini signal kar slab. Živim v bloku in je okrog kar nekaj omrežij. Najbolje bi verjetno bilo router preseliti v hodnik (center stanovanja), ampak mi ni za vlačit kabla od računalnika do tja po zidu...

Hvala za pomoč in lp

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Kateri firmware imaš trenutno gor?
Oddajno moč se da povečat, vendar kot veš, mora tudi router dobit signal nazaj od naprave, recimo mobilnika. Tako da prav čudežev ne gre pričakovat. Je pa dejansko bolje, ko to malo spedenaš, pa izbereš pravi, najbolj prost kanal na podlagi tega programa:

http://www.metageek.net/products/inssider/

Če se s tem programom na laptopu premakneš nekam, kjer bi najbbolj/največkrat potreboval signal, pa tam ni najboljši, pa potem poskeniraš signale in pripneš tukaj sliko, ti bomo še razložili, kateri program izberi.

LP

Nazadnje urejeno:

FJunky

Pripravnik
11. avg 2012
93
0
6
Bajkman sej pravim, da sem cel dan logiral, in da so spice povsod bile obcasno 1, 4,6 9,11 in dvomim da so se kr vsi zmenil pofirmwarat ruterje. Pomoje kaka druga naprav moti, k jo je nekdo nabavu, npr. babymonitor, bluetooth... Ogromno naprav dela tud na teh frekvencah. Sam nebi zdej kupoval nekega signal analyzerja, zato sprasujem ce obstaja kak usb dongle, ki to zna na tem spektru

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Sem bil malo nejasen, oprosti. Tisto gor sem odgovoril drugemu kolegu. Res pa ga nisem citiral.

Če imaš WRT54GL, potem mislim da je dobra rešitev, pa malce preberi za nazaj tole temo. Sem omenjal, da lahko malce razložim, kako nastavit WRT54GL za tvoj primer, če te zanima.
Glede USB dongla pa ne vem

ganges

Pripravnik
4. nov 2012
160
0
16
Če si mislil mene, potem sem se malo poigral, namestil program na tablico in slikal screenshot v 3 prostorih. Imam WRT54GL v eni sobi na enem skrajnem koncu stanovanja.

To je slika v sobi zraven routerja:

To je v sosednji sobi kjer se največ zadržujem:

To pa v sobi na drugem koncu stanovanja (vendar to ni več kot 6-8m od routerja), kjer se tudi kar zadržujem:

Hodnik pa je med vsemi temi 3 sobami. Potem, če ne bo druge, bo verjetno res najbolje router preseliti na hodnik, ampak potem pač pride vlečenje UTP kabla po zidu do tja...

lp

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Priznam, da teh grafov s tablicen ne razumem popolnoma, ne vem, kaj so te silhuete na ostalih dveh kanalih. Če se ti da, vrži še v windows na laptopu. morda pa bo kdo pojasnil, kaj to pomeni.

Pa saj kot vidim, v sosednji sobi ni problema?

Nazadnje urejeno:

ganges

Pripravnik
4. nov 2012
160
0
16
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Pravzaprav gre tudi na tablici. Potreboval bi sliko z drugega ekrana:
http://www.metageek.net/products/inssider-for-android/

V tretji sobi..

Evo ta je iz prve sobe (bližnje, kjer imam tudi laptop):

Ta pa iz druge sobe (par metrov bolj oddaljene), kjer pa kdaj pri kaki online aplikaciji ali igri že zna malo zaštekat:

Saj tu pri meni ni nobene dejanske sile in nuje, bi pa bilo fajn, če bi se dalo nekako še malo izboljšati, da bi po celem stanovanju vse zadeve delovale nemoteno.

lp

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Naredi prosim še z Wi-Fi analyzer na tablici v obeh sobah. Tole, kar si sedaj naredil, je bolje, vendar še vedno ni tistih "frekvenčnih krivulj".

Z Wi-Fi analyzerjem bodo. Kateri firmware imaš na routerju?

1.) Na njega moraš dat sledeči victek tomato:
http://victek.is-a-geek.com/Repositorios/TomatoRAF/Tomato_RAF_1.28.121006a.zip

Nisem še videl firmware-ja, ki bi tako odlično deloval na tem roterju. Ko je victek tomato dokončno nameščen, greš v njegovih nastavitvah v:
2.) Administration -> Configuration -> Restore Default Configuration-> Izbereš Erase all data in NVRAM memory-> klik na OK in počakaš, da se nazaj vzpostavi.
3.) Če imaš hitrost povezave tam 1 do 4Mbit/s, daj v nastavitvah pod B/G Mode izberi B only. To je robustnejši signal.
V Advanced -> Wireless -> Transmit Power daš na 155 mW Transmit Power Save.
Na podlagi najnovejših slih iz Wifi Analyzerja pa se nekako odločimo za najboljši kanal. Nekako se nagibam na 1. ali 3. kanal, res da je na 11. manjša motnja, vendar pa ima ta router s tem firmware močnejšo oddajno moč na prvih kanalih.

Očitno ti malo manjka, da bi delovalo kakor je treba, tako da z malo truda bi morda lahko uredil brez prestavljanja routerja. kot možna rešitev je vsekakor v prvi vrsti Victek Tomato, pravilno nastavljen.
4.) Pa dobro je tudi, da daš ta router čimbolj ustran od zidov, kotov, kakih plehov, recimo ohišja PC-ja. Kolikor je seveda mogoče.

Nazadnje urejeno:

ganges

Pripravnik
4. nov 2012
160
0
16
Bajkman nimam pojma kateri firmware je gor
redface-1.gif
Router ni bil updejtan praktično nikoli, je pa star že par let. Če sem odkrit se sam niti ne razumem na routerje in mi ga je priklopil in namestil z geslom kolega že pred par leti in še vedno deluje tako.

Je pa res, da ga imam očitno na takem mestu, ki ga nebi smel imeti. Je zraven ohišja PC-ja, zraven zidu in v kotu
smile-1.gif

Če ne pa bom kolega, ki mi je nameščal zadevo prosil naj mi namesti novi firmware na njega, saj sam odkrito povedano nima pojma kako bi to storil.

P.S.: Aja... hitrost povezave bi naj bila 10 Mbit/s.

lp in hvala za pomoč

Nazadnje urejeno:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
V redu. pol pa le zaprosi kolega, da ti namesti tomato z mojega linka. Potem pa ti lahko pomagamo pravilno nastaviti router. V kotu pa ni dobro, ker pride do močnih odbojev, ki pa seveda motijo.

LP

ganges

Pripravnik
4. nov 2012
160
0
16
Bajkman danes pride kolega da bom naložil na novo windows in vse zadeve, ker je kišta "starejša" in že pošteno blokira. Je potreben formata. Potem pa se bova malo poigrala tudi z routerjem. Edina zadeva, ki sem jo sedaj komaj pogruntal je, da je moj router WRT54G in ne WRT54GL. A to kaj spremeni zadevo? Lahko naloživa gor enak firmware kot si ga predlagal?

lp