white balance

g13

Zelenc'
19. mar 2008
3
0
1
zanima me, če kdo ve kaj več o white balance (korekcija beline) - o lestvicah. predvsem me zanima funkcija custom (ročno) nastavljanje.
kakšno korekcijo nastavite pri fotografiranju v popolnoma zasneženem okolju?

lp

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Misliš kelvine? Ali nastavitev "sončno", "oblačno", "fluoroscentna luč"...?

Sam slikam v RAW in potem po feelingu naknadno ročno nastavim.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik g13 pravi:
zanima me, če kdo ve kaj več o white balance (korekcija beline) - o lestvicah. predvsem me zanima funkcija custom (ročno) nastavljanje.
kakšno korekcijo nastavite pri fotografiranju v popolnoma zasneženem okolju?

lp

Okolje nima neke veze z belino, pomembna je svetloba. Če je sonce, nastaviš na sončno, če je oblačno na oblačno ...
Custom white balance se pri 400d (predvidevam da je na 350d enako) nastavi tako, da slikaš bel predmet (A4 list), ali pa 18% siv (se dobijo takšne tablice za v žep). Potem pa greš v menu, ter izbereš Custom WB, nato pa izbereš prej omenjeno sliko. Seveda še moraš potem pri slikanju nastaviti WB na Custom, ker drugače ti bo ostalo na auto.
Poglej si v navodila, tam je malo bolje razloženo.

Drugače pa če slikaš v RAW, se ne rabiš z belino ukvarjati, ker jo lahko potem na računalniku spreminjaš po mili volji.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Če uporabljaš RAW, potem ni posebne panike. Če aparat ni zadel pravilno, ga vedno lahko (brez izgub) popraviš (običajno temperaturo in tint).

Sam v dvomljivih pogojih naredim tudi en posnetek z WhiBal kartico. Slednja je potem referenca, ko sem v RAW konverterju. Še vedno pa je zadnja moja odločitev.

Predvsem pri studijskem delu (še posebej, če uporabljajo JPG) pa je pogosto, da se nastavi Whibal že v aparatu. Kako to narediti, si poglej v navodilih. Ni nič posebnega.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Pri 350-ki z WB ne bi smelo biti nikakršnih težav. Vsaj jaz tako mislim, ki fotkam z 20D in 5D, pa uporabljam ročno nastavljen wb samo pri specifičnih zadevah in v atelju.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Se mi je že zgodilo, da fotkanje belega lista ni dalo željenih rezultatov...tedaj pač ročno nastavljaš toliko časa, da je belo- belo. Če pa fotkaš v raw oz nef, pa to itak potem kasneje sam nastaviš.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Jaz večinoma slikam z nastavitvijo "Sončno", ker mi še najmanj pokvari barve. Ostale nastavitve tako skompenzirajo barve, da od realnih ne ostane nič. Npr, če belo steno obsije večerna rdeča svetloba želim, da tako tudi izgleda na sliki.

lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
se mi je ravno včeraj naredilo, da sem slikal v enem čudnem prostoru, kjer je rdeča tako sekala ven, da sem pri ročni nastavitvi na 3200K imel še vedno vse rdeče... (kakor za eksterni flash primerno)
tongue-1.gif

veliko je odvisno tudi od ambienta v katerem slikaš, moram pa priznat, da kar se WB tiče, da je 350D bolj natančen kot večji bratec 40D.

Nazadnje urejeno: