Western Union

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Model mi je napisal njegovo ime, priimek, kraj in državo. Pravi, da je to dovolj, da mu nakažem denar, jaz pa naj bi mu poslal MTCN (money transfer control number) in to naj bi bilo to.

Samo kako bodo oni potem vedeli, kateremu Juanu Carlosu Riveri iz Mexico Citiya nakazat denar?
confused-1.gif

Se je treba za tale Western Union tudi kaj registrirat/odpret račun, ali samo prideš na banko in rečeš, da bi rad preko WU nakazal denar? Kolikšne so ponavadi provizije za 50, 100, 150usd transakcije? Če moram modelu nakazat 85$ in znese to 69.145€, grem na WU s 70€ ali jim moram točno povedati, koliko usd bi rad, da mu nakažejo in potem oni to sami pretvorijo?

zaenkrat hvala za vse odgovore

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Dovolj je da mu nakažeš, ker on pride tja dvigniti in mora vedeti samo te podatke.

Nobena registracija ni potrebna.

Pretvorijo sami.

Pazi kaj plačuješ, navadno so plačila preko WU nateg. Če kaj kupuješ, potem ni šans da na ta način dobiš denar nazaj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Meni je en tip iz tujine nakazal pred časom nekaj 100€ preko WU, sem šel na NKBM v en oddelek pa sem samo dal dokument, povedal svoje ime in koliko denarja pričakujem ter meni se zdi da sem tudi povedal od koga in sem dobil brez problema. So pa provizije za WU kar lepe, se nikakor ne splača. Je paypal 300x boljša zadeva, čudno da hoče kdo poslovat preko WU. Ni mi niti jasno kje je finta tega WU? Preko njega najbrž ne gre denar preko računvo? Torej ne pušča sledi in najbrž nekaj mutijo...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Preko WU nimaš nobenega načina, da dobiš denar nazaj.

Prejemnik niti ne rabi pokazati dokumentov, rabi samo vedeti podatke o nakazilu, torej si lahko ime gladko izmisli ( to v naši policijski državi ne drži, v tujini pa, ker je sistem v bistvu namenjen za zasilna nakazila - npr. če ti ukradejo dokumente).

Iz teh razlogov se največkrat uporablja za goljufije, nekdo ti obljubi da ti bo nekaj poslal, potem se pa lahko samo obrišeš pod nosom.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Hmm ... mam občutek, da teta pri šaltarju ni najbolj vešča v tem. Najprej sem moral tam pisati pisno izjavo za prevzem odgovornosti, zanimal jih je namen, dejstvo, če poznam prejemnika ... Potem je mogla klicat v LJ, ker ni bila sigurna, če je izjava v redu, ni pustila, da nakažem evre, ampak je kar v dolarje preračunala, zaračunal so mi 10€ obresti, zdaj pa čakam že 3 ure, da me pokliče in sporoči MTCN. Razen potrdila o plačilu nisem dobil še nič.
bonk.gif

Par urc še počakam, potem pa bom verjetno rabu it tam in ji razložit, da je to sistem za hitra plačevanja, da bi mi morala na licu mesta izročit MTCN, ne pa nekaj mučkat in se zajebavat, tam oglašujejo, da se denar pošlje v parih minutah, jaz bom moral čakat pa par dni očitno.

smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ahjej klošarče zopet te nategujejo, sprijazni se pač da nimaš sreče in da si naletel na napačnega referenta ali pa si celo na napačni banki
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Nima veze na kateri banki si, za WU imajo vsi enake pogoje. Tisto kar si plačal je bila provizija, ne obresti. In provizije so znane vnaprej, objavljene na netu in povsod enake. Ona te je dolžna opozoriti da je sistem namenjen za primere ko se pošiljatelj in prejemnik poznata. Če temu ni tako gre v 99,9% za nateg (ker so provizije enostavno previsoke da bi za nakupe in prodaje uporabljal ta sistem).

Pablo na drugi strani rabi samo MTCN, ponavadi niti osebne ne.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Sicer pa dobro, da ste odprli to temo ...

Če bi si kdaj res naročeval kakega falšaka iz Kitajske ... a je možnost (oz. velika verjetnost), da ga carina zaseže?
shocked-1.gif

Za Italijane in Francoze vem, da je to default, za našo Tunguzijo si pa nisem tega mislil.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
je je bodi brez skrbi...

tako da rolexx iz kitajske ne boš dobil... tudi kaj drugega zaplenijo... niso tako butasti kot imamo mnenje...

no je že bilo odposlano;)

ne vem kako si lahko tako prepričan da boš naročeno tudi dobil...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
je pa lahk fužinc:) tko da se neb nč čudu če nou robe dobil;)

mah jaz nebi preko wu nakazal imaš pejpal, direktno nakazilo itd... čeprou če nima pejpala pol je en k. od kšeftarja..

aja a ste opazil da se je UNIJA spremenila v Čebulo (onion)...