WDS na Linksys WRT54GL

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Uspel sem narediti WDS na 2 Linksys wrt54gl (DDWRT firmware) in zadeva lepo dela.
Zelo primerno za tiste,ki imate hiše in želite povezave v 2 nadstropjih in je lahko izguba vsaj 50%.
Z 2 routerjem pa nič ne izgubite na hirosti signala.
Brezžični wireless se lepo poveže z tistim routerjem,ki več oddaja.Tudi izgube Uploada in Downloada ni,tako kot nekateri navajajo,res da kaže na vsakem routerju 50%,vendar če ste gor z enim prenosnikom imate vso hitrost,če pa ste z 2 prenosnikoma na liniji pa je normalno,da morate hitrost prepoloviti,isto je če imate samo en router,linija 10/10 in ste gor z 2 pc-ja ne moreta oba pc-ja hkrati imeti 10/10.
Primerno tudi za tiste,ki živite v bloku in soseda plačujeta vsak svoj internet,bolje hitrost malo dvigniti in oba surfata preko ene linije,se da letno kar lepo prihraniti,bom končal o tem,ker ni dobro javno razpravljati.
če bo kdo želel pomoč glede WDS na omenjenih routerjih in firmwaru naj se oglasi.

lp

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Uspel sem narediti WDS na 2 Linksys wrt54gl (DDWRT firmware) in zadeva lepo dela.
Zelo primerno za tiste,ki imate hiše in želite povezave v 2 nadstropjih in je lahko izguba vsaj 50%.
Z 2 routerjem pa nič ne izgubite na hirosti signala.
Brezžični wireless se lepo poveže z tistim routerjem,ki več oddaja.Tudi izgube Uploada in Downloada ni,tako kot nekateri navajajo,res da kaže na vsakem routerju 50%,vendar če ste gor z enim prenosnikom imate vso hitrost,če pa ste z 2 prenosnikoma na liniji pa je normalno,da morate hitrost prepoloviti,isto je če imate samo en router,linija 10/10 in ste gor z 2 pc-ja ne moreta oba pc-ja hkrati imeti 10/10.
Primerno tudi za tiste,ki živite v bloku in soseda plačujeta vsak svoj internet,bolje hitrost malo dvigniti in oba surfata preko ene linije,se da letno kar lepo prihraniti,bom končal o tem,ker ni dobro javno razpravljati.
če bo kdo želel pomoč glede WDS na omenjenih routerjih in firmwaru naj se oglasi.

lp

Kateri firmware si dal gor - predvidevam, da ti je uspelo spraviti skupaj spodobno delujočo WPA enkripcijo ?

p.s. Mimogrede, če pa že imaš nonWDS router, pa lahko postaviš nov dd-wrt router v Wireless repeater... Včasih je to še bolj zaželjena zadeva in jo lahko postaviš neodvisno od glavnega routerja.

Jernej

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
ta firmware sem naložil gor oz. povozil original firmware
Firmware: DD-WRT v24-sp2 (08/07/10) std

lp

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
jernejd:
p.s. Mimogrede, če pa že imaš nonWDS router, pa lahko postaviš nov dd-wrt router v Wireless repeater... Včasih je to še bolj zaželjena zadeva in jo lahko postaviš neodvisno od glavnega routerja.

A je to možno tudi v kombinaciji z siolovim sinope 568 na primarni strani in wrt54gl na drugi? Če je se priporočam za pomoč, dam za pir in burger!!!

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik igorduska pravi:
jernejd:

A je to možno tudi v kombinaciji z siolovim sinope 568 na primarni strani in wrt54gl na drugi? Če je se priporočam za pomoč, dam za pir in burger!!!

Napiši na privat, pa ti bom poslal image.

Jernej

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.720
5.876
113
Včasih je DDWRT podpiral wds samo z wep ključem. Kako je pri zadnji verziji, da nedom izkal po spletu. Vem pa da je tomato podpiral tudi WEP.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Včasih je DDWRT podpiral wds samo z wep ključem. Kako je pri zadnji verziji, da nedom izkal po spletu. Vem pa da je tomato podpiral tudi WEP.

Ne vem... Afaik to ni zadnja verzija ampak ena vmes, vsaj tako se mi zdi. Enkrat sem na hitro nekaj testiral in se mi zdi, da je ena od podrazličic v23 podpirala tudi WPA. Zato sem pa vprašal nekaj sporočil nazaj, če mu je uspelo dvigniti WPA. Ampak ni bilo odgovora...

Pa kolikor vem, Bridge dla tudi samo na WEP. Oziroma priklopi se na WPA, naprej pa mrežo daje na WEP.

Jernej

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
oprosti zamudi,verzija 24 dela na wpa in wpa2 tudi,sicer imam sam nastavljeno na wpa,ko sem zelel varnost nastaviti na web,sploh ni delalo,zanimivo ne.Poleg tega morata drugi router imeti nepovezan z prvim s kablom ko vse skupaj nastavljata,nastavita vse razen security key na začetku ne in skustita linijo skozi,to to dela,šele nato pojdita nastaviti key

lp

lp

Nazadnje urejeno:

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
oprosti zamudi,verzija 24 dela na wpa in wpa2 tudi,sicer imam sam nastavljeno na wpa,ko sem zelel varnost nastaviti na web,sploh ni delalo,zanimivo ne.Poleg tega morata drugi router imeti nepovezan z prvim s kablom ko vse skupaj nastavljata,nastavita vse razen security key na začetku ne in skustita linijo skozi,to to dela,šele nato pojdita nastaviti key

lp

lp

Hvala...(sicer sem jih postavil kar nekaj, ampak WPA me je tudi na 24ki malce zezal in sem pustil na wep). Bom ob priliki poskusil s tvojo verzijo.

Jernej

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Sam firbec (nisem nikoli nastavljal, zato sprašujem): a moraš potem WPA nastavit na obeh (veretno identični nastavitvi) ali samo na enem?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Sam firbec (nisem nikoli nastavljal, zato sprašujem): a moraš potem WPA nastavit na obeh (veretno identični nastavitvi) ali samo na enem?

Na obeh je treba dati isti kanal in enkripcijo. SSID je pa lahko drugačen. Ampak z WPA je bil vedno problem, jaz ponavadi dam na wep in zaklepanje na MAC naslov.

BTW, tisto o Wireless Repeater Mode je mišljeno resno. Ko najdeš uporabno mrežo, se priklopiš nanjo. Nič ni treba nastavljati na primarni strani, razen poznati moraš geslo
smile-1.gif
. Pa še svoj router spraviš za požarni zid in ti sosed ne more blizu...

Jernej

Wolf

Zelenc'
28. jul 2007
29
0
1
Sem pred časom nastavljal WPA enkripcijo na bridgu med dvema wrt54gl s tomato firmwarom in enim asus wl-500g z dd-wrt. Nastavil sem po TEMLE postopku in deluje bp. Klienti dostopajo nemoteno, 2 ruterja pa hkrati delujeta kot repetitorja.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik jernejd pravi:
Na obeh je treba dati isti kanal in enkripcijo. SSID je pa lahko drugačen. Ampak z WPA je bil vedno problem, jaz ponavadi dam na wep in zaklepanje na MAC naslov.
WPA security also requires identical SSID assignments for both routers

Pri WPA je (E)SSID del kodiranja, torej mora biti enak.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
A mogoče kdo ve na kaj se spremeni username in password po uspešni vzpostavitvi repeater bridga. Root in admin mi ne delujeta. Rad bi spremenil ime SSID pa ne pridem več v dd-wrt(verzija 24_mini)!?

Že urejeno!!!
Lp

Nazadnje urejeno:

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Ima kdo isto težavo kot jaz?
Imam repeater bridge. Linija na primarni strani je 10M. Če se na sekundarni router, torej bridge zadevo konektam preko kabla, dejansko dosegam 10M(oz.9,8 po speedtestu), če pa wirelles pa vsega 1-2M(včasih celo manj). Zanimivo je tudi, da ob pričetku speedtesta preko wirelles povezave hitrost poskoči na 5M, vendar potem vstrajno pada na končnih 1-2M.
Ali obstaja rešitev tega?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
To je žal normalno. Če si na kablu, potem imaš celoten radijski spekter na voljo, zato ti deluje z 10mbit. Ko pa si na wifiju, pa si deliš radijski spekter - polovico ga gre za komunikacijo med routerjema, polovico pa od routerja do tebe. Zato se tudi hitrost razpolovi.

Lahko pa dokupiš še en router in daš enega v client mode, drugega pa v AP mode.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
A ve kdo zakaj se mi sekundarni router po nekaj urah neuporabe ne poveže več z primarnim?
Po domače povedano:
Zvečer mi vse lepo laufa, zjutraj pa hočem na internet pa imam na simbolu za wirelles rumen trikotnik in obvestilo, da ni dostopa do interneta. Reset sekundarnega routerja pa zadevo spet postavi v normalno stanje.
Malo mi je tečno vsak dan resetirat router. Imam pa WPA-PSK in TKIP enkripcijo nastavljeno!!!
Ve kdo zakaj se to dogaja?

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Sem zasledil sledeče:
''If after doing the above you have a WDS connection, you can now enable wireless security. As of V23SP2, you must pick "WPA Pre-shared Key" with "AES" encryption. "802.11b Only" mode will not support encryption for the wireless WDS.

The wireless security settings, in decreasing order of preference, should be the pre-shared key versions of the following:

1. WPA2 + AES
2. WPA + AES (only if all devices support it).
3. WPA + TKIP (maximum security commonly supported by older wireless adapters - can be cracked in 15 seconds since august 2009 [3] [4])
4. WEP (easily cracked in 5 minutes)
5. Disabled (no security. Use some other security layer on top, like a VPN)

Sem že spremenil na AES in bom videl kaj se bo dogajalo. Poročam!