Wc školjka iz tal na steno?

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.192
495
83
Razmišljam, da bi wc školjko prestavil na zid. Sedaj je na tleh.

Našel sem ta "adapter" pa me zanima, če ima kdo izkušnje z njim.
Ali še vedno dobro odvaja?
Ali je potrebno potem cel tlak dvignit v kopalnici ali se poravna z obstoječim?
V videu sicer izgleda, da se poravna, samo vemo, da je v reklamah vse super...
Sem pa v hiši, dela se v pritličju, brez kleti...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Odvisno koliko imaš sedaj estriha. Jaz tega ne bi uporabil, saj so že tako 90° kolena odsvetovana pri wc odtoku, pa so 110mm premera, to je pa še manjše na ovalnem delu.

• Všeč mi je
Reactions: RoMeX in Mr_Globus

NoFear85

Fizikalc
13. jan 2017
202
61
28
Ce je nad obstojecim odtokom dovolj visine, da bi lahko dodal se to koleno pod nulo, pol ne vidim smisla o visanju tlaka. Za lazje razumevanje, ce je odtocno koleno 20cm pod keramiko verjetno bi slo, ce pa je nad kolenom samo 5cm estriha verjetno ne bo slo predelati.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Bi si upal trditi, da tudi pri njem prvotno odtok gre ob zidu (ali pa skozi zid), pa ima potem pod wc školjko speljano toliko stran od zidu, da paše gor školjka. Če nima pojma, kam in kako gredo cevi, pa ne vem, če se splača spuščati v tak projekt, razen da se komplet kopalnico renovira.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.192
495
83
Bi si upal trditi, da tudi pri njem prvotno odtok gre ob zidu (ali pa skozi zid), pa ima potem pod wc školjko speljano toliko stran od zidu, da paše gor školjka. Če nima pojma, kam in kako gredo cevi, pa ne vem, če se splača spuščati v tak projekt, razen da se komplet kopalnico renovira.
Sedaj sem 99%, da gre cev pod školjko ven skozi zid. Renovirala se bo cela kopalnica.
kako globoko gre cev in kje gre 100% pa res nevem.

saj zato, ker se premer zmanjša, me zanima, če ima kdo praktične izkušnje.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
zakaj ne?
očitno mi manjka nekaj znanja/ideje v tej smeri.
saj v vsakem primeru je potrebno poštemat okoli talne cevi?
Izkušnje vodovodarjev pravijo, da že 90° koleno 110mm cevi lahko naredi probleme. Ti bi pa dal 2x 90° koleno in še zožano cev na 50mm ali koliko je to? Kakšne praktične izkušnje še rabiš? Pa še napisal si, da gre cev pod školjko ven skozi zid, to pomeni da bi brez potrebe delal nek 180°zavoj, namesto da pod školjko daš koleno gor, pa podometni wc kotliček.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Sedaj sem 99%, da gre cev pod školjko ven skozi zid. Renovirala se bo cela kopalnica.
kako globoko gre cev in kje gre 100% pa res nevem.

saj zato, ker se premer zmanjša, me zanima, če ima kdo praktične izkušnje.
Odštema se v zidu in naredi nova luknja za stenski odtok. Obstoječa talna cev pa se odklopi in zapre luknja.

• Všeč mi je
Reactions: RoMeX

NoFear85

Fizikalc
13. jan 2017
202
61
28
zakaj ne?
očitno mi manjka nekaj znanja/ideje v tej smeri.
saj v vsakem primeru je potrebno poštemat okoli talne cevi?

Ja res potrebno postemat okoli talne cevi, pa tudi vertikalo na viseco skoljko za izliv.

Ker, ce renoviras celo kopalnico, upam, da razmisljas o podometnem kotlicku, kjer so predvideni tudi montazni vijaki za stensko skoljko. Torej bo resen problem z kotlickom in izlivom, kjer bo sel iz skoljke s kolenom 90 samo vertikalno dol v odtok. Star talni odtok potegnes/jo ven in zalijejo.

S tem vmesnikom bos se vedno moral delat luknjo na vertikali, torej ne resis nic, samo kot so ostali zapisali brez njega se resis miljon moznim zapletom.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.192
495
83
Ja res potrebno postemat okoli talne cevi, pa tudi vertikalo na viseco skoljko za izliv.

Ker, ce renoviras celo kopalnico, upam, da razmisljas o podometnem kotlicku, kjer so predvideni tudi montazni vijaki za stensko skoljko. Torej bo resen problem z kotlickom in izlivom, kjer bo sel iz skoljke s kolenom 90 samo vertikalno dol v odtok. Star talni odtok potegnes/jo ven in zalijejo.

S tem vmesnikom bos se vedno moral delat luknjo na vertikali, torej ne resis nic, samo kot so ostali zapisali brez njega se resis miljon moznim zapletom.

razmišljal sem o nečem takem kot je na sliki. Da se postavi čim bližje k obsotječi steni, okoli pa obleče s knaufom. Vem, dobil bom "šktalo", vendar me to ne moti.

NoFear85

Fizikalc
13. jan 2017
202
61
28
Pripeljat bos moral vodo v kotlicek, ce je zdaj kotni ventil, ga morda lahko pol se skrijes v knauf skatlo. Mogoce se lahko in Geberita samo s kaksnimi koleni 15, 30 ali 45 priklopis na talni odtok, v tistega pod estrihom. Ce imas dovolj prostora se lahko malo poigras z odmikom od stene.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
1601804494666.png

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Nič več :)
Se je skozi debato razjasnilo.
Hvala!

Sedaj morem najdet wc za tist teden, ko bom brez kopalnice :p

bilo je samo to da bi rad viseči wc nič druga pa smo kar smo povedali tako na oko oz. na pamet.
začasni wc !!?? ti dam rešitev en velik hobuk od barve vrežeš luknjo fi 110 in v njo vstaviš cev vse pa lepo daš na kanalizacijsko obstoječo cev pa je sranje tu,ja še kanglo vode rabiš zraven--- problem rešen

• Haha
Reactions: Fusionn