Vzdrževalec / polnilec akumulatorja

Piton

Guru
11. apr 2022
1.906
-33
113
Pri starejših vozilih je bila dinama, ta je lahko začela proizvajat elektriko, če si ga vžgal na porivanje, pri alternatorju pa to ne gre, ker rabi določeno napetost za vzbujanje. Alternator sam sebe ne more vzbujati.
Sploh pri starejših avtih, ko ni bilo toliko nekih elektronskih zadev, akumulator rabiš samo za vžig, potem ga lahko odklopiš in se voziš, dokler ga ne ugasneš.
bo?

tony

Guru
23. jul 2007
10.447
1.761
113
Pri starejših vozilih je bila dinama, ta je lahko začela proizvajat elektriko, če si ga vžgal na porivanje, pri alternatorju pa to ne gre, ker rabi določeno napetost za vzbujanje. Alternator sam sebe ne more vzbujati.
Menda alternator za vzbujanje ponuca lampico za prikaz nepravilnega delovanja alternatorja v števcih (imel jo je že fičo).

Nekoč se mi je praznil akumulator na avtu samo zato, ker je kabel med alternatorjem in lampico odpadel zaradi starosti...

janko

Fizikalc
12. nov 2007
181
25
28
Menda alternator za vzbujanje ponuca lampico za prikaz nepravilnega delovanja alternatorja v števcih (imel jo je že fičo).

Nekoč se mi je praznil akumulator na avtu samo zato, ker je kabel med alternatorjem in lampico odpadel zaradi starosti...
In, kaj sem napisal zgoraj. Dinama bo delala, ker je stator delno namagneten, alternator pa rabi napajanje iz akuja za vzbujanje statorskega navitja. Alternator proizvaja izmenični tok, z diodami pa se ga spremeni v enosmernega, dinama pa daje enosmerni tok. Dinama v prostem teku proizvaja prenizko napetost, da bi polnila aku in je kontrolna lučka še vedno svetila, alternator pa polni takoj z več kot 12 V napetosti. Ti je zdaj jasno, če ti ni , imaš na razpolago Google, pa preštudiraj.

tony

Guru
23. jul 2007
10.447
1.761
113
Jao, dinamov ni v avtih že 60 let...

Sicer pa je cela serija odgovorov mešanica polpismenih / polzbujenih / nepoučenih hobi elektrikarjev, ki bi minus iskali ko, stoječ na lojtri, menjajo žarnico v kuhinji.

Pejte še malo nazaj v šolo ali še dlje, zataknite se recimo kar v lokalnem VVZju. Upam, da tam z internetom šparajo.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

janko

Fizikalc
12. nov 2007
181
25
28
Jao, dinamov ni v avtih že 60 let...

Sicer pa je cela serija odgovorov mešanica polpismenih / polzbujenih / nepoučenih hobi elektrikarjev, ki bi minus iskali ko, stoječ na lojtri, menjajo žarnico v kuhinji.

Pejte še malo nazaj v šolo ali še dlje, zataknite se recimo kar v lokalnem VVZju. Upam, da tam z internetom šparajo.
Jaz ti govorim iz prakse, ti pa iz kavča začneš stavek z "menda". To pomeni, da neveš nič, ampak samo ugibaš. Prej bi rekel, da za tole komentiranje šolo rabiš ti.

• Haha
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
10.447
1.761
113
Ata, odprite vojaško knjižico, kjer v srbski pisani cirilici piše (prevajam): polpismen.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.618
1.988
113
Ajde iz prakse, napisi ce katerikoli bencinar avto bo delal brez akuja. Jaz s kavča pravim da jih bo kar nekaj.

• Všeč mi je
Reactions: tony