VW, Daimler in BMW izvajali testiranja na ljudeh

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Sjtv1 me zadnje čase preseneča. Vse kar je povezano z nemškimi goljufijami odobrava, kakor tudi medij katetega propagira.

Ne odobravam. Znam pa prebrat info, ki so na voljo. In iz teh je jasno, da so na opicah počeli svinajrije (in to kar v ZDA), poskusi z NO2 na ljudeh pa so bili, kot je videti, del druge raziskave (ne o izpušnih plinih) in izvedeni zgleda po predpisih.
Na k... mi gre pa metanje obojega v isti koš, kar zgleda ni. In oboje ločuje samo par najresneših medijev (NYT, Bloomberg ipd). Večina piše kot naši: oboje v isti koš in v isti sapi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Kako sedaj vemo, da so izpuhi diesla škodljivi? Po katerih dejanskih raziskavah na zaprtih skupinah? Dvomim, da bi se to šli, če bi take raziskave na človeku podobnih živih bitjih obstajale. Sedaj nekaj sklepamo na osnovi statističnih vzorcev. Pri statistiki pa je zmeraj odvisno od domišljije tistega, ki stvar interpretira, kaj pomeni.
Testirati bi morali vsako novo tehnologijo glede vplivov na okolje. Preden se začne masovno uporabljati. Če se omejimo na avtomobilsko industrijo, novi avtomobili so začeli drastično povečevati količino sevanj na različnih frekvencah zaradi avtonomne vožnje, radarski tempomati itd ... Noben se ne vpraša, kaj to pomeni za živa bitja v okolici. Mogoče ljudjem to ne škodi, mogoče pa, mogoče moti orientacijo kakih žuželk. Kdo ve ...
Vsaka nova reč, ki jo naredi človek ima nov vpliv na okolje. Brez vpliva ni nobene reči. Potrebno je raziskati, kako nevaren je ta vpliv.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Že precej bolj benigne raziskave v zdravstvu (na nivoju anket) morajo imeti soglasje etične komisije za izvedbo. Če je tovrstno soglasje bilo izdano, potem se ve, kam je potrebno nasloviti vprašanja.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Sjtv1 me zadnje čase preseneča. Vse kar je povezano z nemškimi goljufijami odobrava, kakor tudi medij katetega propagira.

Čist klasičen zagovor, kot pri Nürnberških procesih : saj so ostali isto počeli
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Kateri ostali? Denar je v obeh primerih prišel od nemške industrije. Še uradni "izvajalec" je bil isti ... Pravim samo, da so opice testoraili v ZDA, torej so bili zraven verjetno tudi ameri. Dajmo se nad obojimi zgražat, ne samo nad enimi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Brez raziskav na živih bitjih zaenkrat ne znamo ugotoviti, kak vpliv ima neka snov na ta živa bitja. Meni ni jasno, zakaj tak pomp okrog tega. Predvidevam sicer, da ni bilo narejeno vse s primernimi znanstvenimi metodami, sporen je financer, ampak sicer imajo take raziskave smisel.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Brez raziskav na živih bitjih zaenkrat ne znamo ugotoviti, kak vpliv ima neka snov na ta živa bitja. Meni ni jasno, zakaj tak pomp okrog tega. Predvidevam sicer, da ni bilo narejeno vse s primernimi znanstvenimi metodami, sporen je financer, ampak sicer imajo take raziskave smisel.

nobenega pompa ni potrebno, če se izkaže, da so te raziskave narejeno po določenih pravilih, ki obstajajo in se jih morajo držati vsi. Financer je pri vsej zadevi še najmanj važen. Da se gre pa kdo malo teksasa na živalih in celo ljudeh, tu bo pa še merklca malo bolj previdno vag &co iz dreka ven vlekla. Pa par grešnih kozlov bo šlo v arest. ni to neko friziranje softwarea.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Jaz mislim, da je pomp predvsem zaradi tega, ker se tako ali tako "ve", da so izpuhi dieselskega vozila bolj škodljivi od nečesa drugega. In ni nekega resnega interesa na svetovnem nivoju, da se to v resnici razišče ter pride stvari do dna.
Metode pa so najbrž bile tudi bolj lovske, ker si financerji tudi niso želeli, da bi bil rezultat tak, da so ti izpuhi velik problem.
Sicer pa, spomnimo se kave. V moji mladosti je to veljalo za dokaj škodljivo razvado, primerljivo denimo s cigaretami. V zadnjem času nas mediji obsipajo s tem, da je to celo zelo dobro navada za naše zdravje. Predvidevam, da se je vmes zgodila kaka raziskava. In ne bi me čudilo, če bi jo financirali proizvajalci kave.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Pomp je ker se je delalo raziskave na živalih (nič manj kot primatih - in ja, je hierarhična lestvica), celo na ljudeh. Brez ustreznih dovoljenj. Dovoljenja za to ne bi nikdar dobili. Za take raziskave dobiš dovoljenje za miši in podgane. Če res ugotavljaš nekaj, kar do sedaj še nobeden ni. Se pravi malo bolj usmerjeno in utemeljeno, kot je dejmo pogledat, kva bo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Del testerianja zdravil je tudi to, da zdravi prostovoljci jedo zdravila neko obdobje in se ob tem spremlja stranske učinke.

Japajade. Kako misliš da se ugotavlja vpliv na zarodke človeka npr. A misliš da se neka nosecnica lahko javi za poskuse?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
ksz

Malo črnega humorja
grin1.gif

azXVx9N_700b.jpg

Sicer čist fajn črni humor, ampak točno tak naslov, kot ga ima nalimani "članek" nalimanega "medija" mi gre na k... Ne, niso ljudi testirali z izpušnimi plini. Čista laž. Fake news, če hočeš ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Torej SJTV: so testirali z ustreznimi dovoljenji in na način, kot je bil napisal v dovoljenju? Tle se bo vedno zataknilo. Človeku, niti živali, ne smeš za poskus dati kozarca vode piti v namen raziskave. Pa tudi za to ne boš dobil dovoljenja, ker ga dobiš samo za zadeve, ko upravičeno pričakuješ, da boš odkril kaj novega. In to utemeljil.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.677
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Del testerianja zdravil je tudi to, da zdravi prostovoljci jedo zdravila neko obdobje in se ob tem spremlja stranske učinke.

Japajade. Kako misliš da se ugotavlja vpliv na zarodke človeka npr. A misliš da se neka nosecnica lahko javi za poskuse?
Se "javijo" noseče miši, zajci in opice
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Torej SJTV: so testirali z ustreznimi dovoljenji in na način, kot je bil napisal v dovoljenju? Tle se bo vedno zataknilo. Človeku, niti živali, ne smeš za poskus dati kozarca vode piti v namen raziskave. Pa tudi za to ne boš dobil dovoljenja, ker ga dobiš samo za zadeve, ko upravičeno pričakuješ, da boš odkril kaj novega. In to utemeljil.

Tega nisem nikoli napisal. Napisal sem samo, da:
- vsi pljuvajo po nemcih in vlečejo ven WW2, opice pa so zaplinjali američani v ameriški firmi (LRRI)
- večina "medijev" piše, da so z izpuhom zaplinjali ljudi, kar ni res
- kot je brati v resnejših medijih, je bila raziskava z NO2 na ljudeh izvedena v okviru raziskave o varnosti na delovnem mestu in po standardih, ki veljajo za to področje. Za slednje so menda imeli dovoljenja. Menda, ni nujno.
Skratka, moti me posploševanje in nakladanje brez dejstev. Tipičen primer je uni blesavi avstralec ... To, kar so počeli opocam, je svinjarija, za katero bi morali vpleteni odgovrjat (tudi pri proizvajalcih avtov, če so za to vnaprej vedeli oz tudi če so naknadno izvedeli (npr videli "rezultate", in vedeli ali morali vedet, da ni bilo po predpisih, pa tega niso prijavili), uni drugi del pa se bo na koncu verjjetno izkazalo, da je bilo vse OK. Saj zato je pa ta del (razen pri raznih kvazimedijih) v bistvu čisto potihnil.

fujtajksel

Pripravnik
4. sep 2014
167
5
18
Mislim da je ves ta pomp okrog teh raziskav čist mimo.

> Testi na opicah v ZDA so bili pa prav za vpliv izpuhov motorja (v sobo, kjer so bile, so enostavno splejli izpuhe dizelskega VW Beetla, menda celo s tistim zgoljufanim SW).

Mogoče sicer ni etično opic izpostavljat izpuhov za katere načeloma že vemo da so škodljivi. Ampak so imele srečo da je goljufivi SW tu goljufal v njihovo korist. Načeloma se mi ne zdi napačno bolj podrobno raziskat koliko škodljivi so, na manj problematične načine.

Tavelk šmorn namreč je da mi v drugem veliko večjem eksperimentu na ogromnih mestnih človeških populacijah te sreče da bi goljufivi SW goljufal v našo korist pač nimamo. "Naš" eksperiment še vedno traja in avtomaherji niso pokazali resnega namena da ga predčasno prekinejo, čeprav so jih dobili pri goljufiji. Za stare goljufive avte le softverska flika, za katero je dobro znano, da emisij ne spravi znotraj limit.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Glavni zajeb tega je, da se je nemška avto industrija s tem sama ustrelila v koleno.

In to, da je svet spoznal, da se obnašajo tako kot nekoč industrija tobaka, ki je negirala povezljivost kajenja z rakom z naročanjem stotine kvazi študij pri kvazi znanstvenikih in kvazi inštitutih.