Vse o žičnih internih omrežjih hitrosti kablovje

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
V manjšem podjetju po mojem mnenju ni potrebe po managed switchu. Ker če imaš 3-4 računalnike, ne vidim smisla pri delanju VLANov, tudi STP pri enem switchu nima nobene funkcije. Glede prioritizacije prometa pa je glavnina itak na routerju, saj je tam ozko grlo (sploh v primerjavi z gigabitnim lokalnim omrežjem, ki ga s parimi računalniki niti ni tako enostavno zafilati).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Ok še eno vprašanje mi zna kdo grafično pojasniti, kaka največja brzina je 100 mb in 1000 mb in kaka primerljiva je internet 2000 mb in 10 GB oziroma Siol osnova in T2 optika osnova in kaki kabli oziroma omrežje zadoščajo za tak prenos......... in pa kako hitrost dosegajo na vzven najhitrejši HDD diski Sata 3 ....... skratka primerjavo za neuke, ker menim, da marsi komu tu ni vse jasno, vsaj ko se pogovarjam z tehničnimi ljudmi jim tu ni vse jasno.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Za začetek ti priporočam ogled tega linka (in še marsikomu tudi ne bi škodilo).
http://sl.wikipedia.org/wiki/Predpone_SI
Potem pa te bo mogoče tudi že v štartu lažje razumet, ker ko nekdo napiše mb, veš da mili bita ni misli, mislil je pa lahko mega bit, mega bajt, mogoče pa še kaj tretjega.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Noben od omenjenih podatkov ni hitrost.

Teste diskov lahko najdes na mnogih straneh, med ostalim tudi na www.anandtech.com - en od parametrov testa je ponavadi tudi burst prenos ("sequential read").

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Burst je prenos v enem "rafalu" (= burst). Sequential je prenos zaporednih podatkov. Vprasanje je bilo koliksna je najvisja hitrost, ki so zmore mehanski disk. Moj odgovor je bil, da je to rezultat, ki je na testih (npr. tem) oznacena z burst prenos pri zaporednem branju (sequential read).

Sporoci Anandu, da njegovi nimajo pojma
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Stavim jurja, da anand ve razliko med burst in sequential read. Se jasno vidi tudi iz linka, ki si ga dal.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
In to ima z vprasanjem veze ... kaj ? Vprasanje je bilo kaksno hitrost prenosa dosegajo HDDji. Ce menis, da omenjeno (burst ob branju zaporednih podatkov) ni najvisja, serviraj boljsi odgovor.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če besedno zvezo v oklepaju nisi mislil kot sopomenko za besedno zvezo pred oklepajem, sem te narobe razumel.
Ponavadi je sicer ta oblika uporabljena za sopomenke.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Hvala vsem skupaj res veliko ste govorili pa malo povedali.... žal, jasno mi ni pa nič bolj.... rabim eno laično razlago in nasvet kateri SWITH 24 portni Gigabitni lahko delno ali v celoti upravljan tam do 450 eur kupiti ???

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.532
113
Če ne rabiš fully managed stikala s CLI upravljanjem je odgovor zelo enostaven: tistega, ki bo najcenejši.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Hvala vsem skupaj res veliko ste govorili pa malo povedali.... žal, jasno mi ni pa nič bolj.... rabim eno laično razlago in nasvet kateri SWITH 24 portni Gigabitni lahko delno ali v celoti upravljan tam do 450 eur kupiti ???

Če ti je do zdaj zadostoval predvidevam da unmanaged switch, potem ti bo verjetno tudi v prihodnje.
Sploh glede na dejstvo, da niti točno ne veš kaj je to - kar pomeni, da ga verjetno tudi ne boš znal polno izkoristiti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik matofill pravi:

jezusmarija, precej preprican sem, da ti je nekdo napisal, da razlozi kaj bi rad, potem bos pa dobil konkreten nasvet,

Dokler sprasujes o teoreticnih stvareh, bos dobil teoreticne odgovore, ki so zelo pravilni, a morda nimajo prav nobene zveze s tvojo situacijo (ker si pac narobe/nesmiselno vprasal). Na tem forumu je namrec precej ljudi, ki obvladajo svoje podrocje dela, in ce jih vprasas za mnenje, bos njihovo mneje tudi dobil ... mnenje pa lahko nima nobene zveze z realnostjo, za katero sprasujes. Ce pa iste ljudi vprasas za nasvet, pa verjamem, da ti bo vsak od njih dal najboljsi nasvet, ki ga v danem trenutku zmore. Se pravi: vse je stvar vprasanja.

Ti si vprasal 2/3 nesmisla (ker ti delajo osnovne enote tezave) in 1/3 teorije in dobil si ustrezen odgovor, za katerega verjamem, da je najbolj pravilen, kolikor je to mozno. Dobil si napotek kje videti vec inforomacij o enotah in dobil si napotek kje videti kako je s performansami mehanskih magnetnih diskov, ko delajo v optimalnem nacinu (in je kolicina podatkov vecja, kot jo lahko vsebuje onboard cache, kar je realni scenarij). Ce ti odgovori niso po volji, zastavi boljse vprasanje
zmaga.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Se posipam z pepelom, kljub temu, da so mi določeni segmenti računalništva zelo domači, pa o omrežjih žal vem precej premalo.

Do sedaj sem imel neupravljano stikalo, opazil pa sem recimo vsaj pri Netgeru, da delno upravljana niso dosti dražja.
Recimo: http://www.mimovrste.com/katal...&ff_1522=11 vendar me zanima kaj tu pridobim, kaj lahko nastavim...... Torej nasvet kaj kupiti ? Bi mi pa kasneje zelo prav prišel nek revizor - svetovalec, ki bi mi v podjetju malo šregledal vse nastavitve povezave in predlagal optimizacijo nastavitev, predvsem v varnostni smeri.

Hvala vnaprej za pomoč, žal to področje poznam bolj v osnovi, kar je za domača omrežja dovolj za bolj komplicirana, kakršno mi ratuje moje službeno pa mi manjka znanja ...........

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Razvod po hiši je seveda "homemade" - ampak ne dela natančno en kabel in to edini CAT6, ostali CAT5e (tudi homemade) delajo

Poglej oba konektorja in napisi kako si sledijo posamezne zice z ene strani (obakrat obrni konektor enako in jih nastej npr. z leve), potem lahko vidimo ali je v tem tezava ali ne (jaz najpogosteje naletim na to, kadar kabel enkrat dela, drugic pa ne, nima pa vidnih nobenih poskodb ali prekratkih zic v konektorju).

No, danes sem si vzel čas in še enkrat preveril.
Kablovje vse vežem B, ampak tukaj je bilo med stikaloma, načeloma bi lahko bil tudi cross-over.
Skratka, z mojo primitivno napravico, sem ugotovil, da ena žila(7) ni spojena - po odpravi napake del 1Gbit/s - težava je bila med vtičnicama...