Vse o žičnih internih omrežjih hitrosti kablovje

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Odpiram tole sporočilo, ker mi marsikaj ni jasno, pa ko sem spraševal razne sistemce tudi oni niso imeli zadev razščiščenih.

Torej, ko sem 7 let nazaj postavljal omrežje v podjetju smo vzeli kable CAT5+, takrat je bil to optimum, nekako so vsi razlagali, da je njihova propustnost, kakor tudi sponk, konektorjev nekje do 200 mb . Sedaj je že masa računalnikov ki imajo kartice 10 / 100 /1000 , žal imam switch samo 10 /100 in je neupravljan, na ta switch je z enim kablom (lahko bi bilo z večimi- verjetno večja prepustnost) priklopljen na Router Vigor 2910 VGi - ( http://www.telos.si/draytek/Vigor2910VGi.htm ), ki ima žal 4 vrata samo 10 /100 ima pa ta Router maso nastavitev in tudi jena enkrat priklopljen na 2 internetna ponudnika celo tako, da malo podatkov pretaka čez enaga nekaj čez drugega zunanje povezave teh ponudnikov pa so ADSL 2 M in Optika 10M. Sedaj sem pa na switch vklopil tudi NAS server za bakupe, ki ima dva priključka po 10 /100 / 1000.
Torej je smiselna menjava switcha z verjetno Netgerovim 10/ 100 /1000 delno upravljivim, recimo : http://www.domex.si/netgear/smart-switch/gs724t.html ali sploh ni potrebe po menjavi, zanima me tudi kaj pridobim če je stikalo delno moč upravljati ???, Kake so resnične hitrosti prenosa po kablih in sponkah CAT5+ če nanj na obeh straneh priklopimo 1000 , Ali sploh kaj dosti pridobim z novim switchem, sploh mi te hitrosti niso povsem realno razumljive, če kdo ve, kaj več bi bil hvaležen !

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
1Gbit hitrost bo samo na napravah, ki imajo 1Gbit port: torej NAS in predvidevam da tudi večina računalnikov. Kabli Cat5e pa načeloma ne bi smeli delati problemov pri doseganju 1Gbit hitrosti.
Če NAS ne zmore kaj dosti več kot 100Mbit, potem se ti investicija ne splača. Če imaš koliko toliko kvaliteten NAS, bi moral dosegati hitrosti okrog 100MB/s, medtem ko jih imaš do zdaj okrog 10MB/s.

Upravljiva stikala pa imajo nekatere dodatne nastavitve, kot na primer: VLANi, prioritizacija prometa ipd. (ti piše spodaj na linku od switcha).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A je Cat5+ neko "narečje" za Cat5E?
Samo tolko, da ne bo potem kako neprijetno presenečenje.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Za doseganje hitrosti okoli 1Gb/s boš potreboval Cat6e ali Cat7. To pa zato ker ta dva vsebujeta "shield". Pomembne so tu tudi razdalje. Če boš menjaval kable za cat 6 ali 7 moraš vedeti da potrebuješ tudi nove konektorje, ki morajo biti prav tako "shield". To so konektorji ki imajo kovinsko ohišje. Glede switcha je tako. Če želiš dosegati 1gb/s neboš niti slučajno prišu blizu željene vrednosti s starim switcom, zatorej je nakup novega nujen. Zdaj nevem kater NAS imaš ampak kake low budget variante niso sposobne konstantno šibati pri 1gb/s.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To si nekaj zamešal. Za 1Gbps je dovolj Cat5e. (imam pod mizo)
Tisti pogoji, ki si jih naštel, so za 10 Gbps.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Nebo ravno držalo. Oz. odvisno o čem govorimo. Če govorimo o dolžini 1 m kabla se strinjam bo to letelo skozi, ampak ker je nosilec teme napisal, da se gre za omrežje podjetja predpostavljam, da je priklopljenih več kot 5 računalnikov po različnih pisarnah in kar naenkrat imaš lahko po 30-50m kable, ki ponavadi niso zloženi in zavarovani ampak ležijo v istih kanalih kjer so kabli tudi za napajanje računalnikov, klim... In ker cat5 ni šildan dobi kaj kmalu presluhe zaradi napetostnih kablov. In potem se ljudje čudijo zakaj ne leti polni 1Gb/s skozi.

Avtorju teme priporočam če se bo šlo v investicijo, da naj razkira malo več denarja in naredi mrežo po standardu za cat7. Investicija sicer bo dražja ampak bo pa mir za nadaljnih 10 let. Če se bo kdo obregnil zakaj mu ne priporočam optične mreže pa je odgovor sledeč. Zaradi trenutne cene komponent, ki delujejo na optiko, se pravi switchi, routerji, mrežne kartice...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
m Cat5e s plasticnimi konektorji brez oklopa speljan po zunanji strani fasade in okrog dveh ovinkov. Skupaj je najbrz dolg kaksnih 15-20 metrov. 1 gbps dela brez problemov.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.532
113
Standard Cat5e nima nobene povezave z (ne)oklopljenostjo kabla...
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Standard Cat5e nima nobene povezave z (ne)oklopljenostjo kabla...
tongue-1.gif

Tako je. Jaz imam večino kablov Cat5e (FTP), kar pomeni da imajo oklop (folijo). V kolikor pa so UTP, potem pa oklopa seveda ni.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Hvala za namige razdalje so tam 20-40 m, kabli imajo folijo utiči pa ne, elektrika gre po istih kanalih samo je kanal razdeljen na podatkovni in električni del. NAS ima 2 konektorja po 1 GB kaj pa stikalo, ki sem ga zgoraj napopal v prvem postu, bi bilo OK ali je bolje, kaj drugega ? Ta brzina bi mi prav prišla za hitrejše bakupe, sicer pa ne rabimo nekih brzin, tudi datotek nimamo velikih v glavnem pisarniško poslovanje.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Jaz imam samo CAT5e kable in 1Gbps dela brez težav. Nikakor pa se mi na 1 Gbps ne sinhronizira (razen včasih izjemoma) CAT6 kabel med dvema stikaloma
confused-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Jaz imam samo CAT5e kable in 1Gbps dela brez težav. Nikakor pa se mi na 1 Gbps ne sinhronizira (razen včasih izjemoma) CAT6 kabel med dvema stikaloma
confused-1.gif

Gre za kupljen ali doma narejen kabel ? Jaz sem videl ze precej "mojstrov", ki delajo kable kar po svoje ... potem so parice razbite in zadeva seveda ne deluje, ko je hitrost enkrat dovolj visoka.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Poglej kateri tip vezave maš A ali B nista enaka, maš umetnike, ki razporedijo žice po A in vtičnice po B, načeloma dela vendar ne brez motenj pol pa dokler mu s Fluke-jem ne izmeriš niti ne veš. Videl sem tudi kable na enem koncu narete po A na drugem po B ah sej bo. Hehehe.
Pri homemade variantah so največkrat problem švoh klešče ali uporaba napačnih konektorjem na napačnih kablih tak ko obstajajo dva tipa kabla trdožilni in mehkožilni tako obstajajo tudi dva tipa konektorjev in ta pravega je potrebno uporabit na pravem mestu. Veseljaki so tudi eni, ki zaključujejo kable kr z olfo ker mu je problem odštet par evrov za krone klešče 130 ali 100 pa maš spet slab stik ipd.

Skratka Mreženje ni taka umetnost bolj je natančnost in da veš kaj delaš. In ja CAT 5 potegne do 1GB ampak ne tako dobro kot CAT 6 lag se vidi pri daljših prenosih tudi pingi so različni pri različno dolgih kablih. Ker sem se navelču vlečt kable mam raje optiko za malo daljše razdalje po pisarnah pa gigaswitch-e pa stvar poteče tak ko mora.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Razvod po hiši je seveda "homemade" - ampak ne dela natančno en kabel in to edini CAT6, ostali CAT5e (tudi homemade) delajo

Poglej oba konektorja in napisi kako si sledijo posamezne zice z ene strani (obakrat obrni konektor enako in jih nastej npr. z leve), potem lahko vidimo ali je v tem tezava ali ne (jaz najpogosteje naletim na to, kadar kabel enkrat dela, drugic pa ne, nima pa vidnih nobenih poskodb ali prekratkih zic v konektorju).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Kaj je razlika med upravljanim in neupravljanim switchem, kaj se da načeloma nastaviti, je kaj uporabnega ???

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Unmanaged je "pameten" samo toliko, da prmet razporedi po portih, da ne obremenjuje po nepotrebnem tistih segmentov mreze, kamor paket ni namenjen, sicer je pa enako nenastavljiv kot hub.

Managed je nastavljiv, torej ti lahko npr. omejis bandwidth, nastavljas prioriteto prometa, dolocis VLANe, spremljas promet, itd. Ker vse to lahko pocnes na daljavo, lahko torej zelo hitro odpravis kaksen problem (s pomocjo STP), zaradi katerega bi sicer fizicno moral nekam pretikati kable.