Vrtna lopa/ uta

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
se nam je nabral kar precej šare okol bajte, pa bi rad postavil eno hišco, lopo, uto za vso šaro.
Plac bi rabil predvsem za 5biciklov, pa šajtrgo, lopate, grable, kangle za zalivat, ..... ma saj veste kaj vse se valja okol hiše
grin1.gif

najbolj bi mi pasala kaka taka 1,5 - 2,0 m široka pa kake 3,0 - 3,5m dolga.... bi jo postavil kar po robu parcele namesto ograje... seveda z zakonsko določenim odmikom....

kaka ideja kako se zadeve lotit? poiskat kakega mojstra, ki se s tem ukvarja, narest leseno? pozidat s siporexom? od oka, kaj bi blo ceneje... sem študiral tudi kovinsko konstrukcijo, k za nadstrešek pa potem z OSB platam zapret....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
Problem pri teh zadevah bo rjavenje...ker ti bo od spodaj gor tolklo.

Tako da..idealno bi bilo skopat, nasut pesek, čez podložni beton, HI, ter finalni beton. Naprej oz. gor pa po izbiri.

Je pa tako...kar boš naredil bo kmalu premalo..tako da..če že greš v ta štos ne se preveč nazaj držat (enostavno objekt imaš do 30 m2).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.775
5.922
113
To kar ti predlaga futurist, je pleh. Les je dražji. Če boš kupil 28mm debeline stene, pol je obstojnost odvisna s čim/če jo boš pobarval. Ni pa slaba. Meni je vse pasalo skor v nulo.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Sesatavljal eno leseno in eno plehnato, obe precej veliki.

Na lastnih napakah smo se kar nekaj naučili
evil.gif

.PODLAGA mora biti ravna v vaservago... betonska plata, tlakovci, prane plošče, kar ti paše. Naj bo večja od tlorisa kučice, vsaj pred vhodom.

Plehnato sestavljat je burleska A JE TO
hysterical-1.gif
pleh je tanek u 3pm, če nisi previden streho udreš kar konkretno. Ampak ko enkrat stoji je presenetljivo trdna, le vrata so ponavadi drsna, zaklepanje možno z žabico.

Leseno sestavljat je bolj kul, sproti moraš vse dilce tolči dol (pa se še hudič naknadno posede). Streho moraš obvezno še obleči s kako kritino, mi smo naredili še žlebove
cheer.gif
Ja barvat jo je pa treba.. Podn magar daš kak močnejši...

Priporočim pa lahko oba tipa. Plehnata za kako vrtno orodje in šaro, lesena za kaj bolj štrapacnega.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
ma je kr cela znanost tole ja
grin1.gif

hvala vsem za nasvete.... se nagibam k tem, da bom na koncu ipak enga majstra poklical, ker bi rad eno tako precej "nestandardno" ozko in dolgo....
podobno kot tale:
http://www.bolha.com/dom/oprema-za-vrt/vrtne-ute/vrtna-lopa-1297848519.html?aclct=1435509615

ta bi mi sicer pasala skoraj
grin1.gif
k atanamamo.... se mi pa zdi, da z prevozom in še ponovnim barvanjem ne bi prišel bistveno cenej skoz kot če dam novo narest.... ali pač?

kaj pa siporex?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Siporex je tudi dobra varianta. Poskrbeti moras za dobro podlago, temelji, plosca, da ti ne bo kaj pokalo, potem se pa hitro pozida in zgladi stene. Poznam nekoga, ki si je sam zgradil hiso iz siporexa, zdaj je pa pravi strucko in gradi hise drugim.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Tudi meni je zmanjkalo placa za vrtno orodje. Kaj pravite o tej vrtni lopi? Velikost mi ustreza, celo malo prevelika je glede na prostor, ki ga imam na razpolago. Ima kdo kaj podobnega, zdrži zadeva nekaj let? Kako je s sestavljanjem, je treba dodatno barvati, potrebuješ žlebove....?

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Tudi meni je zmanjkalo placa za vrtno orodje. Kaj pravite o tej vrtni lopi? Velikost mi ustreza, celo malo prevelika je glede na prostor, ki ga imam na razpolago. Ima kdo kaj podobnega, zdrži zadeva nekaj let? Kako je s sestavljanjem, je treba dodatno barvati, potrebuješ žlebove....?
Imam podobno, tale model - kvaliteta je ... hmmm...ni najboljša, vendar služi svojemu namenu in bo (upam) zdržala ta čas, kot jo imam v planu imeti, preden pride na to mesto drug objekt.
V osnovi v paketu pride vse v 2-3 ali (v mojem primeru) 5 škatlah, nato pa vijačiš... pa vijačiš... pa vijačiš.... butli so dali vse vijake (različnih dimenzije in tipov), ter matice, kar vse v eno vrečko.. potem pa sortiraj....
pleh je rahlo tanek (0.2mm)... zato se zna zgoditi, da je kakšna stranica rahlo upognjena, ampak jo zravnaš kar z rokami, ko pa vse skupaj privijačiš pa vse stoji OK...

Je pa obvezno, da vse skupaj stoji na zelo zelo ravnih tleh, ker drugače, ko jo celo sestaviš, jo potegne/zvije v 3 krasne :)

Poleg tega še enkrat preveri mere... višina vrat je 154cm, višina lope 181cm... upam, da nisi povprečne višine .. jaz sem moral naprej zazidati 2 šari zidakov, ter lopo dvigniti (oz.podzidati) na te zidake, da se lahko sprehajam po njej, ter je sedaj uporabna, posledično je prišla zamenjava vrat... 154cm je meni vseeno malce nizko... :)

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ja, višina vrat je zelo nizka, sem videl že prej. Sem tudi jaz razmišljal o eni šari zidakov, ampak ne vem kako potem zamenjam vrata??? Za podlogo imam prane plošče, upam, da bo dovolj ravno... Je to dovolj trdno, da se da naprimer dvigniti in premakniti, podložiti, vsaj moj, ki ima cca. 60 kil?

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Ja, višina vrat je zelo nizka, sem videl že prej. Sem tudi jaz razmišljal o eni šari zidakov, ampak ne vem kako potem zamenjam vrata??? Za podlogo imam prane plošče, upam, da bo dovolj ravno... Je to dovolj trdno, da se da naprimer dvigniti in premakniti, podložiti, vsaj moj, ki ima cca. 60 kil?
Ko ga sestavis, je trden. Luknje za nosilce itd. so predhodno navrtane. Da se brez problema dvigniti, nas je bilo 6 pa smo objekt odnesli par metrov :)

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Ko ga sestavis, je trden. Luknje za nosilce itd. so predhodno navrtane. Da se brez problema dvigniti, nas je bilo 6 pa smo objekt odnesli par metrov :)
Aja.. pa v prilogi... fantje 170cm + se morajo pripogibat pri hoji.. v kratki lopi morda res ni problematicno, ko pa moras iti par metrov sklonjen, pa res ni udobno za hrbet....
Zato sem dal zdaj zadevo podzidati, caka me pa se predelava vrat...

Priponke

• 20221121_091659.jpg
    20221121_091659.jpg
    3,1 MB · Ogledi: 142

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Aja.. pa v prilogi... fantje 170cm + se morajo pripogibat pri hoji.. v kratki lopi morda res ni problematicno, ko pa moras iti par metrov sklonjen, pa res ni udobno za hrbet....
Zato sem dal zdaj zadevo podzidati, caka me pa se predelava vrat...
Moja je globoka 2m, tako da ne bom podzidal. To spet potegne za sabo še vsaj predelavo vrat. Kako pa boš to rešil? Koliko je svetlobe notri, tudi podnevi potrebuješ luč? Potrebuješ žlebove? Moja naj bi jutri prišla, upam, da bo res, da čez vikend sestavim.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Moja je globoka 2m, tako da ne bom podzidal. To spet potegne za sabo še vsaj predelavo vrat. Kako pa boš to rešil? Koliko je svetlobe notri, tudi podnevi potrebuješ luč? Potrebuješ žlebove? Moja naj bi jutri prišla, upam, da bo res, da čez vikend sestavim.
Fleks dela čudeže pri odrezovanju... okvir vrat pa bo narejen iz lesa ;-)
Luč definitivno rabim, ker je predolg prostor...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Nič ne bo z akcijo!!!
Paket sem odprl(bil je samo eden), plehi so res malo ukrivljeni, ampak ok, tudi malo je spraskano vse skupaj, ampak ok, toda šok je, ker ni ne navodil, ne vijakov, plate so dolge 156 cm... Tudi nobenih profilov ni videti.
Sem šel šel še 1x pogledat tracking in opazil, da dobim še dva paketa. Res čudno....

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
:valjamse::valjamse:
Dosti sreče z vijaki.. meni so dali preko 1000 različnih vijakov v isto vrečko... najprej 30min sortiranja :oops1: