Vrtanje v trd beton

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
V betonski strop moram zvrtat 8 lukenj fi10. Poskusil sem z navadno bormašino http://www.maktec.co.za/MT814.html in noname svedri za beton ampak mi jih je pojedlo. Poskusil sem tudi fi6 pa je bilo enako. Mogoče sem naletel na železo.

Prosil bi za priporočila za udarni vrtalnik (price/performance za hobi zadeve) in pa dobre svedre za beton.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.611
713
113
za beton se uporabi vrtalno kladivo s SDS+ vpetjem, iz tvojega linka.
Za luknjo 10mm bo dobra prav vsaka.

Če misliš, da boš naletel na železo, potem sveder s križno glavo.
Te dobiš v vsaki bolje založeni trgovini:
Makita Nemesis,
BOSCH SDS plus-7x

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Pa si imel na kladivo nastimano? Beton brez kladiva bo težka.
SDS mašino si kupi. Saj jo dobiš za nekih 50 evrov. Skupaj z osnovnimi svedri. Tistim par lukenj letno boš zvrtal kot za šalo.
Železa pa res ne marajo svedri za beton.
In če prideš na njega, potem je pametno luknjo vrtat kam zraven..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Pa si imel na kladivo nastimano? Beton brez kladiva bo težka.
SDS mašino si kupi. Saj jo dobiš za nekih 50 evrov. Skupaj z osnovnimi svedri. Tistim par lukenj letno boš zvrtal kot za šalo.
Železa pa res ne marajo svedri za beton.
In če prideš na njega, potem je pametno luknjo vrtat kam zraven..

Danes dobiš poceni (SDS) udarne svedre za armiran beton ki gredo skozi 20mm RČ brez problema. Sicer pa za plato je ponavadi problem gramoz, slejkoprej nabašeš na kak trd del in tisto navadne bor mašince (tudi z opcijo "vibriranja") bolj brusijo in pregrevaš sveder. Štemarca v načinu vrtanja gre pa skozi kot puter, v bistvu moraš pazit da ne prideš skozi plato sploh če vrtaš z zgornje strani! ;)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Hvala vsem za nasvete. CLIO15 ta res ni slaba, še svedri pa dleta so zraven. Imam že njihov aku vrtalnik/vijačnik pa dela super par let. Bom pa pogledal še v Bauhausu, tam imajo 5 let garancije za budget mašine.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
119
63
Doma
Imam lidlovo mašino s svedri, dodatno sem vzem še tadolge pa je za domačo uporabo čist dost, zvrtal sem vse kar je bilo treba, tudi v beton pa nisem nikdar prestavljal lukenj zarad železa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Utisevalec pravi da do 20 zelezo ni panike. Jaz imam drugačne izkušnje.
Mogoče krizni svedri, navadni te lahko tudi na urgenco z zvitim zapestjem pošlje....

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ta zgornja nima sklopke. Ravno za to je fajn za beton vrtat. Imam štemarco s sklopko pa za dolgi sveder ni fajn zaradi sklopke, ta lidlova pa kar vrta.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Odlično je, če ima sklopko. Sicer ti roko zlomi.

Ali te pa vrže iz odra. Terensko delo je hudič.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Hanzi

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Ta zgornja nima sklopke. Ravno za to je fajn za beton vrtat. Imam štemarco s sklopko pa za dolgi sveder ni fajn zaradi sklopke, ta lidlova pa kar vrta.
To nima veze s sklopko, ampak zaradi slabega dizajna. Moja štema nima veze. Sklopko ponavadi zagrabi v jeklu (po navadi uporabniška napaka neizkušenost). Meni nikoli v betonu ni sklopka zagrabila, vrtanje v jeklo pa.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja. In ko ga zagrabi, je tista sklopka zlata vredna. Sploh ko stojiš na neki traverzi 10 metrov visoko.
Pa ne - da "se zgodi". Zgodi se. Vedno . Murphy gor ali pa dol.