Vrtalno kladivo

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja, hvala. Kako je pa kaj spretna pri štemanju, naprimer odstranitev keramike, ker je kratka in visoka?

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
Ne vem, zakaj rajši ne gledate mašine pri Bau......., kjer imate 5 letno garancijo:rolleyes:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Odločam se za nakup električnega vrtalnega kladiva do 200€ za domače delo pri obnovi majhne hiše. Npr. https://www.ideo.si/pnevmatska_vrtalna_kladiva/elektricno_vrtalno_kladivo_TE_RH_32_E_4257940_EINHELL
Prosim za nasvete. hvala.

5 J udarca je malce švoh. SDS + za bolj hudo štemanje je tudi švoh. Jaz v svoji garaži tudi nimam močnejšega vpetja (tako, v vednost), zato pa vem , da je včasih švoh. Ne moreš nakrenit stvari pa to dostikrat pride prav, vsaj jaz sem to že pogrešal ...
Zdi se mi, da je imel lidl (al je hofer :oops1:) v prejšnjetedenskem letaku štemarco (brez vrtanja) s 15 J udarca in SDS max vpetje, 1300W, za 80 ojrov. Če je vrtanje faktor, potem tale zver seveda ne pride bv poštev. Čeprav, roko na srce, za vrtanje je boljše vzet dobro bormašino. Tele zverine so hudičevo nerodne in tudi nenatančne (sveder pleše).

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
poleg tega da plešejo, vprašanje če imajo preobremenitveno sklopko. Dostikrat so te hoby variante zelo švoh in težke. Nazivna moč udarca ni takšna na dletu kot profi mašina (pa imasta isto joulov napisano).

kaj dejansko pričakuješ od štemarce. Ti je pomembno samo ptemanje, .ogoče tudi vrtanje, je samo za obnovo, potem je načeloma ne boš skoraj nič več uporabljal?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.428
5.703
113
potem že raje tole https://www.ideo.si/pnevmatska_vrta...glavo_GBH_240_F_0611273000_BOSCH_PROFESSIONAL

Sem našel doma v kleti eno podobno kot zgoraj iz bauhausa. Je bla še nerabljena. Sem jo mislil met za kopalnico razbijat, ker mi je blo boscha škoda. 2 kvadrata ploščic položenih na beton je zdržala potem je pa šla v večna lovišča, oziroma je še delala samo se je dleto vrtelo. No Bosch podoben zgornjemu (nek 15 let star model) je končal delo na tleh in stenah brez težav. Kje je še vse ostalo zlorabljanje ki ga je doživel v teh 15 letih. Komplet štemanje za elektriko pri renovaciji okoli 10 stanovanj. Vse kaj se vrta po bajti se s tem itd. Še vedno dela kot nova. Pa da ne govorim kolko lažja je. Če mam pa kako težko razbijanje pa raje rentam tavelikega Boscha pri najbližjem sposojevalcu orodja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Za štemat keramiko, kakšne kanalčke za kable v omet/cegu so tudi tiste manjše z 2-3J udarne sile ok. Pa še vrtat se da z njimi normalno, ker pri teh težjih je vrtanje bolj namenjeno prebojem in ne toliko natačnosti (že ergonomija je fail). Sicer odvisno tudi od svedrov, ker če imaš metrski sveder jasno da bo pobiral vibracije in opletal okoli ko začneš vratat. Če vrtaš pa z 30 cm svedrom pa naredi luknjo v beton zagotovo 10x prej kot klasični udarni vrtalniki, pa opleta tudi ne (zakaj bi rabil lepo daljšo luknjo pa tudi ne vem, ampa načeloma lahko začneš z 30cm svedrom pa potem nadaljuješ z daljšimi, tako pride lepa luknja).

Pri teh poceni je bistveno da se med delom maže ... pa ne svedrov (mislim tudi občasno, sploh če se praši) ampak mazat se mora upravljalec stroja s pivom med odmori ko čaka da se mašina ohladi. Če se tega ne držiš gredo te zadeve hitro na odpad.

jello

Guru
22. sep 2008
10.182
3.891
113
Z najcenejšo 850w 'walterco' ki so bile pred leti v obiju za 69 eur sem preštemal materiala za 4 tam kamiončke. Imel sem 2, da sva s kolegom lahko delala hkrati. Ko pa sem se lotil zunanje škarpe, armirane z železom, 'kuglami' in zelenim madžarskim cemetom iz 80'ih pa se je bolj ali manj odbijala, štemala pa bolj slabo. Ampak tam tudi tamala bosch profesional z isto močjo ni bila nič boljša, samo da je imela kakšno kilo manj.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
potem že raje tole https://www.ideo.si/pnevmatska_vrta...glavo_GBH_240_F_0611273000_BOSCH_PROFESSIONAL

Sem našel doma v kleti eno podobno kot zgoraj iz bauhausa. Je bla še nerabljena. Sem jo mislil met za kopalnico razbijat, ker mi je blo boscha škoda. 2 kvadrata ploščic položenih na beton je zdržala potem je pa šla v večna lovišča, oziroma je še delala samo se je dleto vrtelo. No Bosch podoben zgornjemu (nek 15 let star model) je končal delo na tleh in stenah brez težav. Kje je še vse ostalo zlorabljanje ki ga je doživel v teh 15 letih. Komplet štemanje za elektriko pri renovaciji okoli 10 stanovanj. Vse kaj se vrta po bajti se s tem itd. Še vedno dela kot nova. Pa da ne govorim kolko lažja je. Če mam pa kako težko razbijanje pa raje rentam tavelikega Boscha pri najbližjem sposojevalcu orodja.

Ja, se nagibam, da bi jo vzel, za vrtanje in štemanje kopalnice ter po stenah za štrom, bo dobra.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
V Lidlu so mel štemarco za 50€, pomoje je za doma čisto ok. Smo z eno no-name celo bajto "razjebali" pa še kar dela.