ELKO VC(E) 55 T3. Stara je šla po moji lastni nerodnosti, ker sem kupljen elektronski senzor tlaka direkt zmontiral in nisem predvedel, da so med tovarniško izdelavo privili 1/4 v 1/2 adapter brez tesnila. Posledično je zmanjkalo zraka v hidroforju in je črpalka celo noč rinila vodo, kar je sesulo tesnilo proti motorju. Je bila sicer že kar precej v letih.
Teoretično sicer problem kavitacije ne obstaja do nekje 1 bar podtlaka. V praksi ti pa potem vsaka stvar ta "teoretičen" tlak znižuje. Lahko je to sesalni koš, lahko mrežica na njem, potem je sam premer in dolžina sesalne cevi (sem prav namensko iskal 40 PPR z steno 3,7 in presenetljivo je zadeva dobavljiva težje, kot bi si predstavljal), število kolen, T spojev, itd... No, pa smo prišli do situacije, kjer je že 0,55Bar podtlaka problem, ker voda prične med sesanjem vreti in para povzroči, da črpalka neha sesati. Sicer je rahlo kontradiktorno, da bi znižanje zgornjega tlaka zmanjšalo učinek kavitacije, ker pri nižjem tlaku črpalka črpa hitreje ampak očitno je pomagalo. Lahko je povezano tudi s tem, da iz samega rezervoarja voda izhaja dlje časa (1,8 namesto 2 bar) in vmes nateče nekoliko več vode v studenec, kar zniža sesalno višino. Težko je tukaj postaviti točno diagnozo, na koncu je važno le, da deluje.