Vreme in neurja 2025

roCkY

Guru
2. sep 2007
2.691
631
113
Zadeve se na praktično vseh modelih spreminjajo vsakih 6 ur za 2-6+ jan.

Skratka sistemom "ni jasno" kaj bo. Šele tam v četrtek bo približno gotovo kaj bo. V soboto je bilo 140 mm padavin, od tega vsaj pol snega za LJ kotel (GEM, GPS, ECMF in podobno 10 dnevni ICON ). Včeraj je sneg praktično popolnoma prešel v dež. Nato zmanjšanje količine padavin. Nekateri modeli na 50 mm, eni imajo še cca. 120mm za petek zvečer, torek... V hribih zahodnje slovenije pa veliko, čeprav imam občutek, da se dogajanje iz izračuna v izračun trenutno seli proti IT Dolomitom. Sedaj GEM kot kaže v precejšnji meri odpoveduje padavine in pravi, da bo na koncu sever močno zmagal...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.884
4.608
113
Za sredo je skoraj zagotovo da bo najbolj mrzel dan letošnje zime, če ne celo celega leta. Potem pride vdor vlažne in toplejše zračne mase nad širše območje. Kako/kje se bo to mešalo pa še ni jasno in dejansko od srede dalje je vse še v luftu (torej za slovenijo so trenutno opcije od precej suhega ampak zelo mrzlega vremena [-20C] pa do 1m snega pri relativno toplem vremenu [0 C] ali pa celo dežja tam do 1000m.n.v. pri par stopinjah +).

roCkY

Guru
2. sep 2007
2.691
631
113
8 dni nazaj so bile temperature za osrednji balkan in predvsem Sarajevo, sever Kosova za 30-1 jan -20 - -25 na srednjeročnih modelih seveda. Sedaj so okoli -10... Skratka nemogoče je iz trenutnih kart karkoli predvideti že za vikend.
Sam sicer nekoliko bolj zaupam ICON-u kot GEM-u na 3-4-5 dni... ICON je trenutno 4-5 stopinj toplejši. Seveda bo vstopna temperatura bistvena za dogajanje od petka naprej.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.884
4.608
113
Trenutno ne kaže na izrazit hiter prehod iz mraza na dež, kar bi potencialno omogočilo pogoje za žled. Tudi temperatura tal je trenutno precej visoka, kar samo povečuje verjetnost da bo po nižinah več ali manj že pred dežjem + in potem bo deževalo glavnino fronte.

Je pa žalostno okoli snega sedaj še v višinah, alpe komaj kaj snega. Recimo na pokljuki, kjer bi v normalni zimi sedaj vozil v bob stezi (2m zrolban kanal), se da BP z navadnim avtom kršit "eko-režim" in se preganjat preko parkirišč/uvozov na gozdne ceste ker ga ni niti 10cm.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.217
8.320
113
pri taščici
Jah majo dopust. Pa ne le ta del javnih zavodov. Še nekaj drugih strani, ki jih precejkrat rabim je dol že nekja časa na "vladnih serverjih". ...

Sicer pa morda dobimo dećno-snežno bombico čez kak teden. 30-80 cm snega v osredno Slovenijo. Po hribih še več. Sicer je še precej predaleč za kakršnokoli pol resno oceno kaj bo. Ampak modeli se nekoliko konolidirao zadnji dan za 4-6 jan, da bo dogajalo. Upam sicer da bo en velik nič. Zime brez snega so mi postale povsem OK. Mularija pa tudi več ne ve kaj bo s snegom.
Sem videl vceraj nekih 20cm snega za.litijo za 3 krale.
Pa so danes ze spremenil v dez..

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.066
5.802
113
[ANALYSIS: THE NEXT 10 DAYS PERFECT NORMAL WINTER WEATHER!
1f31e.png
️
❄️
]

Toj to!

• Ljubezen
Reactions: Matey

roCkY

Guru
2. sep 2007
2.691
631
113
Odvisno kolk si odvisen od vremena in kaj dejansko rabiš! Meni pozimi ni ravno faktor kaj se dogaja dnevno. V času vegetacije pa ....

Zdeve se za naše kraje za 3-6. jan premikajo po večini modelov nazaj tja kjer so bile pred 3 dnevi, ko so resno prišle na dolgoročne modele. Ne prav hud mraz in malodane brez padavin na Alpah. Bomo videli...

Trenutno šei edino GFS vztraja na veliko padavinah in snegu ter nekaj dni temperatur pod -10 v LJ kotlu. Je pa za moje pojme zadnja leta najbolj ekstremističen od vsega kar spremljam za termine 5-12 dni. 12-16 dan je pa itak brezveze sploh gledat, čle nisi dejansko odvisen od tistega termina. Kar pa mi poleti dostikrat smo in se je težko odločat.

Komaj čakam konkretne public AI izvedbe v napovedovanju vremena! Bo pa najprej to prišlo v zelo kratkoročne napovedi. No če/ko (ne dvomim, da ob zadostnem vložku ni izvedljivo) jim uspe z 90%+ verjetnostjo nevihte predvidevat za SLO zjutraj za tekočidan bo že ogromno narejeno.

So pa modeli zadnje dni precej nezanesljivi. Pogledam včasih kak dnevni YT iz ZDA. Je kar zanimivo kake profi meteorologe v penziji poslušat, ker ko govori dlje ćasa pridejo na dan stvari, ki jih kljub večdesetletmemu spremljanju kot čisti amater spregledaš... In ja imajo obilico težav tudi za 24-48 ur vnaprej zadnji teden. Skratka računalniški modeli trenutno ne obvladajo situacije.

• Všeč mi je
Reactions: corsol