Vračilo šolnine po končanem šolanju

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Pozdravljeni!
Bom vprašal kar tukaj, ker se mi zdi da bolj sem paše...

Torej, zaposlen sem v javni firmi. Ob delu sem se izobraževal (no, malo je še do konca), delodajalec pa mi je pod določenimi pogoji plačal 50% šolnine. Sedaj bi delodajalca prosil, če mi lahko povrne še ostale stroške šolnine, ki sem jo sam plačal, torej drugih 50%. Seveda, bi se tudi pogoji spremenili.

Torej, kako se zadeva spelje, če se delodajalec strinja? Pogodba se spremeni, logično. Vendar me zanima kako je s povrnitvijo stroškov meni? Kako se zadeva izplača, kot nagrada ali kot povrnitev stroškov šolanja? Kako je potem z dohodnino, davkom? Te fejst oberejo? Vrnili pa bi mi recimo slabih 5.000 €. Bi se kaj kompliciralo sedaj, ko so "varčevalni ukrepi" v javni upravi?

Za vsak konkreten odgovor bom zelo hvaležen!
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Konkreten odgovor ti bo dal samo delodajalec.
Se pa bojim da uradno tega ne boš speljal, če pa boš kako drugače je pa vse stvar dogovora.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Štos je v tem, ker bi mi denar hudičevo prav prišel (se spravljam gnezdece gradit), šiht pa mi je všečen, zato tudi ni problem v spremembi pogojev.

Zdej, če bi dobil teh 5k €, me zanima koliko bi jih moral vrniti državi!? Ker če vrnem polovico tega, ne vem, če se splača spreminjat pogoje (vezanost da ostaneš pri delodajalcu). Brez problema bi pa državi vrnil recimo 500 €.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
. Brez problema bi pa državi vrnil recimo 500 €.

Ti raje napiši, da bi brez problema državi vzel 4500€
grin1.gif

No sva že dva
smile-1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Če se boš uspel spogajat, ti bodo vrnili kot povrnitev stroškov šolanja.

Ker že samo ime pove "stroški šolanja", ti ne gre v dohodnino. Davek, če sploh je, se je itak plačal takrat, ko je bil račun plačan.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
No, to bi bilo še bolj fino... Malo sem razmišlajal v to smer, saj se je včasih šolnina upoštevala kot davčna olajšava, vendar se žal ne več.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Načeloma se boš težko spogajal za kaj takega, pa tudi zakonske osnove, da bi se to štelo kot plačilo šolnine niso čisto 100%.
Delodajalec lahko zaposlenemu plača šolnino kot spodbuo zaradi lastnih potreb in v takuh primerih je to priznan strošek za podjetje. Plačilo šolnine po zaključenem šolanju tovrten smisel in tudi pravno osnovo zgubi, saj je cilj v resnici že dosežen. Do takega zaključka smo prišli s skupino kolegov, ki smo študirali in, ko je en želel podobno rešitev kot ti (le, da ni bilo iz JU).