Vprašanje za Pošto Slovenije

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Imamo poštarja tu mar ne?

Namreč pošiljam pakete, pa 3/4 ljudi plačuje po povzetju z poštno nakaznico, ki pa ni poceni...

1,62 do 20€, 2,5 do 35€ itd.....zadnjič sem enemu poslal za 90€ robe, pa je plačal poštno nakaznico 5-6€...

bolje bi bilo, da se naredi drugače 50-50% jaz pol kupec, oba happy.

Baje lahko namesto poštne nakaznice priložim k paketu UPN in napišem moj TR in željeni znesek plačila?

Torej če je želim dobiti X €, moram napisati na odkupnino X + 1,05 provizije za nakazilo kolikor plača kupec....

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Jaz vedno napišem UPN, poštna uslužbenka pa mi na šalterju potem dopiše znesek odkupnina+poštnina.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Veliko bolje kot poštna nakaznica mar ne, kjer je višji strošek za kupca?

Kok pa je provizija točno 1,03 ali 1,05€ ne glede na znesek?

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Kolikšen je znesek ne vem točno, definitivno pa ni višji od plačila položnice na pošti (torej 1,0X EUR), plača pa ga prejemnik paketa ob prevzemu.
Pa ti tega zneska ne prištevaš k odkupnini. Ti moraš v odkupnino sešteti znesek, ki ga hočeš za paket + stroške poštnine, ki jih plačaš ob pošiljanju.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
če jaz hočem dobiti

30€

napišem na upn 30 + 1,05 oziroma bo Poštar sam vedel koliko zahtevati od kupca 30 + 1,0x ?

ali sploh nič ne pišem na UPN, samo na paket ODKUPNINA 30€, ostalo pošta?

To mi je poštna uslužbenka sama včeraj na pultu predlagala, da je ceneje za kupca tako, kot pa gotovinsko poslovanje preko poštne nakaznice.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
sej jih ne
smile-1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Kaj pa če pošljem iz službe, kjer dejansko napišem PPN - poštnino plača naročnik?
sad: zakaj bi ga obral?

Samo sprašujem, da vem, kako poslati robo jutri.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Jado, če ti želiš 30 eur in plačilo preko upn (provizija 1,05), potem pošiljke ne smeš oddati s storitvijo odkupnine. Zato obstaja tveganje, da robe ne boš dobil plačane, saj poštar pri izdaji paketa kupcu sploh ne bo vedel, ali mora plačati ali ne. Vsaj po moji logiki je tako.

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Ampak s tabo pa je res tvegano poslovati, če ti pošiljanje navadnega paketa dela takšne probleme. Potem se bo pa kupec oglasil na tem forumu, zakaj mu je poštar kasiral dvojne stroške pošiljanja, v resnici pa si ti dvojno nategnil kupca.

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Jado, če ti želiš 30 eur in plačilo preko upn (provizija 1,05), potem pošiljke ne smeš oddati s storitvijo odkupnine. Zato obstaja tveganje, da robe ne boš dobil plačane, saj poštar pri izdaji paketa kupcu sploh ne bo vedel, ali mora plačati ali ne. Vsaj po moji logiki je tako.
Gluposti.
bonk.gif

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Se pravi je potrebno uslužbenki pri oddaji reči, da gre za odkupnino, vendar ji namesto rumene poštne nakaznice paketu priložiš UPN ali kako? Je ta stvar preverjena?

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Pbutec: sej ni namen nikogar nategniti ampak pravilno narediti pa je.

Jaz samo želim, da namesto 3-4€ plača kupec dejansko provizijo za UPN......pa bo kupec veliko bolj zadovoljen, jaz pa v vsakem primeru dobim isti znesek.

Srandi: tako je, samo napišeš ime priimek naslov TR......

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.515
781
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Se pravi je potrebno uslužbenki pri oddaji reči, da gre za odkupnino, vendar ji namesto rumene poštne nakaznice paketu priložiš UPN ali kako? Je ta stvar preverjena?

Na posti moras samo povedati, da zelis odkupnino prejeti direktno na racun... Usluzbenci ponavadi ponudijo samo drazji nacin... in to je, da ti denar postar prinese cez nekaj dni (ali pa ti pusti obvestilo, da lahko denar prides iskat na posto, ce te ni doma) ...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Tale tvoj stavek, ko govoriš, da 3/4 ljudi plačuje s poštno nakaznico pa ne razumem? Plačajo pač na način, ki ga je določil pošiljatelj.

Ti je pa že Pbutec odgovoril. Pojdi na pošto, izpolni UPN obrazec in prosi poštno uslužbenko naj ti izračuna cifro, se pravi 30€+ stroški.
Mi je pa malo smešno tudi tvoje razmišljanje o tem, da naj kupec in pošiljatelj plačata vsak pol, pa sta oba happy.
smile-1.gif

Iz prakse pa ti povem, da 99,9% firm paketom priloži UPN obrazec, poštne nakaznice pa uporabljajo v glavnem "preprodajalci" stvari iz Kitajske.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
Za kupca ja teko ali tako isto kaj izbereš, da ti poštar prinese denar ali pa da dobi denar na tekoči račun, edino pri drugem primeru bo kupec imel manj stroškov daj je to cenejši način

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.515
781
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Car pravi:

...Iz prakse pa ti povem, da 99,9% firm paketom priloži UPN obrazec, poštne nakaznice pa uporabljajo v glavnem "preprodajalci" stvari iz Kitajske.

Firme (poslovni uporabniki) imajo itak moznost, da vse placa prejemnik (PPN) ... Ce pa je posiljatelj fizicna oseba, pa te moznosti nima... zato je treba vprasati, koliko je potrebno pristeti znesku odkupnine ... Pa v vecini primerov (vsaj jaz imam take uzkusnje) usluzbenec ali usluzbenka na posti ponudi placilo odkupnine po nakaznici... torej drazjo varianto ... Ko pa sam omenim, da bi poslal tako, da dobim odkupnino nakazano na moj racun, pa dajo druge papirje za izpolnit. Papirje (UPN obrazec) lahko izpolni tudi usluzbenec/ka ... samo to potem se dodatno zaracunajo... se mi zdi, da je usluzbenka na posti v Kranju enkrat omenila, da to stane dodatno 1,5 € ...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik nUUb pravi:
Za kupca ja teko ali tako isto kaj izbereš, da ti poštar prinese denar ali pa da dobi denar na tekoči račun, edino pri drugem primeru bo kupec imel manj stroškov daj je to cenejši način

Ravno ti stroški so razlog, da precej wannabe prodajalčkov dobi pakete zavrnjene, ker uporabijo dražji način, kupci pa niso pripravljeni plačati več, kot je dogovorjeno.

VEDNO se uporabi UPN. Saj ni taka znanost, paketu priložiš položnico izpolnjeno tako, da denar dobi PRODAJALEC.

Na ta način si pošta vzame le tisti min. 1€ oziroma max 1% zneska.