Vprašanje za Photoshop znalce

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Poznavalce bi prosil za nasvet oziroma informacijo, če je naslednja stvar izvedljiva v običajnih
profi programih za urejanje slik.

Imamo naloženo sliko, na njej kliknemo z miško na določenem mestu ..
ob določeni kombinaciji tipk pa naj bi se sprožila naslednja akcija:
Od trenutne pozicije kurzorja pejt levo za 700 pik.
Pejd navzgor za , recimo 360 pik.
Od tu naredi izbor 1280*720 in ga shrani kot novo sliko z imenom originala v mapo xx.
Naloži naslednjo po vrsti sliko iz imenika na katerem so originali ...

Ponovi vajo ...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
stvar je izvedljiva, ja. Photshop ima funkcijo s katero posnameš ukaze. Poišči si pri googlu ali pa pod help vse v zvezi z "ACTION"

Princip je sledeč: pritisneš tipko record in od takrat naprej ti PS snema vse ukaze, ki jih izvajaš dokler ne ustaviš snemanja. Ko ustaviš snemanje lahko vse ukaze enostavno ponoviš s tem, da zazženeš posneto akcijo ali s klikom na ime akcije ali pa si narediš bljižnico.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če sem pravilno razumel vprašanje, bi želel določeno akcijo pričeti iz točke, kjer bi kliknil v sliko.
S tem sem se pred časom trudil tudi sam, vendar sem obupal.
Akcije v PS-u in v PhotoPaintu mi tega niso omogočile, zato tudi mene zanima kako bi to lahko šlo.
Pojasnilo, ki ga je zapisal Rikolus ima pomanjlivost - kako sprožiti akcijo iz določene točke in ne na celi sliki...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
ja, imata prav.... ravnokar sem brskal po PSju in ni nikjer funkcije s čimer bi lahko postavljal točke na fotki oz. določal koordinate točkam.

Kaj drugi programi npr CorelDraw in podobno?

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
mene pa zanima kako bi najlažje digitalno razrezal sliko
torej razrezal po črtah na sliki
drawing1bmp.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Poleg navedenega je tudi pri večini standardnih, večnamenskih programih možen razrez slike.
Ukaz se skriva pod 'slice'
Nekateri imajo to rešeno bolj, drugi manj prijazno.
Včasih je bil ta poseg nujen zaradi objave na spletu, ko je bilo koristno sliko razrezati na majhne delece, ki so se v kompletno sliko naložili hitreje od celote. Pri današnjih hitrostih povezav, pa se ta tehnika opušča, vsaj jaz je ne uporabljam več.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.254
6.087
113
Jaz sem to naredil z uporabo programa IrfanView.

V meniju je opcija File - Batch conversion.

Izbereš datoteke ter pod Advanced zgoraj levo nastaviš CROP ter iz katerega kota naj se upošteva X-pos/Y-pos odmik. V Width - Height pa željeno velikost izreza.

irfanviewcrop.jpg