Vprašanje glede diska

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Tast mi je naročil naj mu namontiram še en disk (IDE) v računalnik. Ker pa ima že nekoliko starejši računalnik, na prvo oceno bi rekel tam nekje 5 let, me skrbi, kako bi prebavil večje kapacitete (tam do 500 GB?). Sedaj ima 60 GB disk, 512 MB rama, in procesor mislim da okoli 2Ghz. To je vse kar se spomnim.
Kako je z matično? Če ne podpira take velikosti, potem diska verjetno sploh ne zazna?

Ravno mesec nazaj sem v nek pentium II poskušal dodati 80 GB disk in ga ni zaznalo, potem sem probal še 9 GB in ga tudi ni zaznalo. Zaznalo je šele 3 GB disk. Vem da je ta primer malo
stupid-1.gif
, ampak mi je ravno dal misliti, saj zgleda, da so neke omejitve, oziroma upam da so bile le včasih?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Tu je "odgovoren" BIOS. Poglej natančne podatke o njem in poskušaj najti upgrade zanj. Tam bo tudi pisalo, do katere velikosti diska bo spoznal.
Sicer pa matična s procesorjem, nekaj povprečnega, sploh ne sme stati veliko. Poskusi v kakšni firmi, ki prodaja rabljene dele, taki po navadi še zastonj vgradijo, stalo ga bo pa par deset evrov.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
ma problem je ker bi jutri rad imel urejeno. Menjava plate pa ne pride v poštev, ker bi bila po vsej verjetnosti potrebna reinstalacija OS.

Tako malo na uč, kaj mislite s čim bi namanj "falil"? 160GB, bi verjetno še prebavilo?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
ma problem je ker bi jutri rad imel urejeno. Menjava plate pa ne pride v poštev, ker bi bila po vsej verjetnosti potrebna reinstalacija OS.

Tako malo na uč, kaj mislite s čim bi namanj "falil"? 160GB, bi verjetno še prebavilo?

Ni kaj misliti. Odprte so vse možnosti. Edina hitra in zastonj rešitev je upgrade BIOSa. Vse drugo je čisto ugibanje.

(Pri menjavi plate pa res ne gre brez ponovne inštalacije OS.)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Daj not.

Če bo dodaten disk za podatke, bo 90% delalo.

(veš kak se novi disk narihta v XP ?)

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Ravno zdele gledam kero matično ima... MSI 648 MAX.
Sicer nikjer ne najdem podatka glede podpore diska, ampak bom verjetno kar enega vzel, tam do 300GB. Če pa ne bo delal ga bom pa jaz doma "ponucal"
smile-1.gif

Disk se bo pa uporabljal le za podake, torej na njem zaenkrat ne bo OS.