Vpis na fakulteto . vrstni red študijske smeri

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hja, pa se višina omejitve vpisa oblikuje samo glede na 1. željo ali ne?

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Ja, iz tega sledi, da imajo tisti, ki dajo na prvo mesto svojo izbiro, prednost pred tabo, ki si jo dal na drugo mesto, četudi imajo manj točk. Ti prideš šele potem na vrsto, ČE JE ŠE KAJ PROSTIH MEST in si v "boju" z vsemi, ki na prvo niso bili sprejeti in čakajo na drugo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Očitno bo res tako in je važno kaj daš na prvo mesto, ne pa toliko kaj na drugo in tretje. Tole je za mene novo - ali se je sistem spremenil od takrat ko sem se jaz s tem ubadala ali pa so nam narobe razlagali. Kar pa tudi ne bi bilo nič čudnega, saj je očitno nalašč vse tako zapisano, da človek na koncu ne ve, kdo pije kdo plača.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
No vidite, da je bil moj post na mestu...100 ljudi-100 razlag in odgovorov. V bistvu nikjer ne dobiš konkretnega odgovora. Še na CIPS sem klical, pa sem dobil občutek, da gospa ni bila 100% prepričana v svoje izjave.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Za to svetovanje bi moral biti usposobljen šolski psiholog. Vsaj v mojih časih so nam tole dilemo 3x jasno in glasno razložili.

Mnenje šolskega psihologa je zame iz lastnih izkušenj vredno manj kot 0. Mogoče obstaja kje kak sposoben, ne vem. V osnovni šoli se z vsemi silami trudila prepričati mene in starše, da se naj vpišem v poklicno, ker kaj več ne bom naredil.(res da sem bil po uspeho dober zadnja 4leta osnovne, samo to ne sme bit merilo). Pa sem vseeno šel v tehnično, bil med boljšimi, dokončal faks, pa ne te hobi variante, ki jih je sedaj povsod polno... Dosti mojih sošolcev je pa ostalo gimnazijskih maturantov ali pa še to ne.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Očitno bo res tako in je važno kaj daš na prvo mesto, ne pa toliko kaj na drugo in tretje. Tole je za mene novo - ali se je sistem spremenil od takrat ko sem se jaz s tem ubadala ali pa so nam narobe razlagali. Kar pa tudi ne bi bilo nič čudnega, saj je očitno nalašč vse tako zapisano, da človek na koncu ne ve, kdo pije kdo plača.

Sistem se že zelo dolgo časa ni spremenil.

Največja napaka je, da nekdo napiše na prvo željo nekaj, za kar je skoraj siguren, da ne bo imel dovolj točk. S tem si navadno zavozi tudi drugo izbiro, saj lahko tam faše višjo omejitev zaradi tega ker gre pač za drugo željo.

Kot prvo željo vedno vpiši najbolj realno možnost, na sanjarjenje pa raje pozabi.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Nam je bilo razloženo, da pri vpisu 2014 to ne velja več in ni pomembno na katero mesto si vpisal šolo. Če si jo dal na drugo mesto potem je omejitev ista kot za tistega ki jo je dal na prvo ali tretje mesto. Menda ravno zaradi tega ker ko si enkrat sprejet ne moreš več prehajati med šolami, sprejet si tja kjer si bil prvo sprejet.
Tako je bilo nam razloženo že 3 krat, verjetno je tako tudi res.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Nam je bilo razloženo, da pri vpisu 2014 to ne velja več in ni pomembno na katero mesto si vpisal šolo. Če si jo dal na drugo mesto potem je omejitev ista kot za tistega ki jo je dal na prvo ali tretje mesto. Menda ravno zaradi tega ker ko si enkrat sprejet ne moreš več prehajati med šolami, sprejet si tja kjer si bil prvo sprejet.
Tako je bilo nam razloženo že 3 krat, verjetno je tako tudi res.
Kje vam je bilo to razloženo?

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Gimnazija, prvič pri razredni uri, drugič nam in staršem na roditeljskem sestanku, tretjič na posvetovanju z mentorico (ali nekaj takega) mature.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Za to svetovanje bi moral biti usposobljen šolski psiholog. Vsaj v mojih časih so nam tole dilemo 3x jasno in glasno razložili.

Mnenje šolskega psihologa je zame iz lastnih izkušenj vredno manj kot 0. Mogoče obstaja kje kak sposoben, ne vem. V osnovni šoli se z vsemi silami trudila prepričati mene in starše, da se naj vpišem v poklicno, ker kaj več ne bom naredil.(res da sem bil po uspeho dober zadnja 4leta osnovne, samo to ne sme bit merilo). Pa sem vseeno šel v tehnično, bil med boljšimi, dokončal faks, pa ne te hobi variante, ki jih je sedaj povsod polno... Dosti mojih sošolcev je pa ostalo gimnazijskih maturantov ali pa še to ne.

Hja, glej, bedaki so povsod okoli nas...
smile-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Načeloma se omejitve obravnavajo za vsako željo posebej.

Ko smo že ravno pri FERIju: http://studentski.net/studij/umb/feri/informatika-in-tehnologije-komuniciranja-vss.html
Leta 2013 za prvo željo ni bilo omejitve, za drugo in tretjo pa je bila.
Saj tako je opisano v zakonu, ki sem ga kopiral na prejšnji strani.

Če za prvo željo ni omejitve, preostalih mest za 2. in 3. željo premalo, se postavi omejitev (ki pa je enaka za 2. in 3. željo). Če pa na primer prostih mest zmanjka šele pri 3. želji, je pa omejitev samo za 3. željo. Če pa je omejitev že za 1. željo, potem je ta omejitev tudi enaka za 2. in 3. Skratka... ali je vpis omejen ali ne, je odvisno od želje... kakšna pa je višina omejitve pa ne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kaj ste zdaj dognali? Ko sem nazadnje pogledal v temo ste bili večinsko prepričani, da je vseeno kaj daš na 1, 2 in 3, in da boš sprejet tam kjer imaš dovolj pik? Ker v naših časih je bilo rečeno, da je zelo pomembno kak imaš vrstni red, ker lahko na koncu izvisiš na vseh treh...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Da malo obudim temo in predstavim konkreten primer.
- na angleščini so razpisali 55 prostim mest in v prvi prijavi se je prijavilo 53 študentov. Omejitve NI.
Kako je sedaj z vsemi tistimi, kateri so angleščino pisali za DRUGO izbiro (v primeru da na prvo izbiro niso bili sprejeti). Program je namreč napolnjen.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Še eno vprašanje glede vpisa. Vpisal si se na dvopredmetni študij. Kaj se zgodi, če si teoretično sprejet samo na eno smer? Recimo da za eno smer nimaš dovolj točk za drugo pa? Si sprejet samo na eno smer za drugo pa si moraš poiskati nekaj drugega ali moraš biti sprejet na obe smeri?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Pravi naslov, ki mora odgovor izstreliti kot iz topa, je šolska psihologinja.
zmaga.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Še eno vprašanje glede vpisa. Vpisal si se na dvopredmetni študij. Kaj se zgodi, če si teoretično sprejet samo na eno smer? Recimo da za eno smer nimaš dovolj točk za drugo pa? Si sprejet samo na eno smer za drugo pa si moraš poiskati nekaj drugega ali moraš biti sprejet na obe smeri?

kolikor vem, se vpisuješ v dvopredmetni študij in ne moreš biti na enega sprejet na drugega pa ne