Vpis na fakulteto . vrstni red študijske smeri

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Pozdravljeni,

imam vprašanje pred vpisom na fakulteto. Zanima me, kakšno težo imajo prva, druga in tretja izbira. Zakaj je pomemben vrstni red?
Če opišem svoj primer:

Pod prvo izbiro napišem psihologijo (lani je bilo zahtevanih 90 točk), pod drugo pa sociologijo (lani je bilo zahtevanih 60 točk), tretjo pa umetnostno zgodovino. Predvidevam, da bom ob koncu šolanja dosegel 85 točk. Iz tega sledi, da na prvo izbiro (psihologija) ne bom sprejet. Ali sem avtomatsko sprejeta na drugo izbiro?

Zanima me, ali je kakšna razlika med mano, ki imam sociologijo izbrano kot drugo željo in tistim, ki ima sociologijo napisano kot prvo željeno izbiro? Ali oba potrebujeva enako število točk, ali ima prednost tisti, ki je napisal sociologijo pod prvo možnost, večje možnosti, da bo sprejet kot jaz?

Hvala

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
A šolske psihologinje/pedagoginje pa nimate?
Ko sem se jaz vpisovala vem, da je bilo zelo pomembno, kaj daš na prvo mesto, saj če nisi bil sprejet na 1. željo, se je lahko zgodilo, da tudi na drugo nisi bil sprejet, ker so se mesta zapolnila že s tistimi, ki so npr. sociolgijo napisali pod 1. željo..
Domnevam, da je še vedno tako
lp

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Sem vprašal dva soc.delavca na srednjih šolah in dobil sem tako kot tukaj, dva popolnoma različna odgovora.
Meni se zdi, da če je v prvem roku potrebnih npr. 60 točk, je vseeno ali si jih dosegel pod prvo ali drugo izbiro. 60 točk je 60 točk. Ne vem. Res ne vem zakaj bi imel tisti ki je pod prvo vpisal več možnosti kot jaz, čeprav sva oba dosegla isto število točk???
Velika razlika pa je med prvi in drugim vpisnim rokom. Ampak o tem sedaj ne govorimo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Ko sem se jaz vpisovala je bilo tako kot je rekel mikrohard. Pri tem je bilo seveda neumno napisati pod drugo izbiro nekaj, kar je sicer tvoja druga želja, vendar po defaultu lahko pričakuješ, da je potrebno več pik kot za prvo, ker če si na prvi odletel, boš tudi na drugi. Npr da daš na prvo nekaj, za kar je vsako leto potrebnih 50 pik (brez drugih omejitev), na drugo pa nekaj za kar je praviloma potrebno 90 pik. Drugi hakeljc je pa bil, da si ali previsoko letal ali pa se ti je res zalomilo in nisi bil sprejet na nobeno izmed treh izbir. Takrat si moral čakati na drugi rok in je kaki faks že lepo zaprl vrata za vpisovanje, ker se jih je v prvem roku prijavilo ravno prav in niso več sprejemali.

Grenivka je to razložila kot 1. in 2 željo, vendar sem sigurna, da takrat ko sem se jaz vpisovala to ni bilo res. To je bilo res za 1. in 2. vpisni rok.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Pri tem je bilo seveda neumno napisati pod drugo izbiro nekaj, kar je sicer tvoja druga želja, vendar po defaultu lahko pričakuješ, da je potrebno več pik kot za prvo, ker če si na prvi odletel, boš tudi na drugi.
Saj zato pa jaz želim kot prvo željo napisati kjer je potrebnih 90, za drugo željo pa kjer je potrebnih 60 točk.
Me pa bega nekaj drugega. Povsod piše da je ZELO pomemben vrsti red. Zakaj bi bil tako ZELO pomemben? Morda zato, če si sprejet na prvo izbiro, druga avtomatsko odpade in si ne moreš premisliti
confused-1.gif

Citat:
Grenivka je to razložila kot 1. in 2 željo, vendar sem sigurna, da takrat ko sem se jaz vpisovala to ni bilo res. To je bilo res za 1. in 2. vpisni rok.
Tudi jaz mislim, da je grenivka to mislila za 1. in 2. rok

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Ne, nisem mislila za 1. in 2. rok, ko sem se jaz vpisovala je pač tako bilo, kot sem napisala...
Če pa malo pogooglaš pa zgleda, da so res spremenili in vrstni red ni več pomemben, razen pri tem, da si pač sprejet na tisto željo, za katero izpolnjuješ pogoje in si jo napisal najprej.
lp

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:

Me pa bega nekaj drugega. Povsod piše da je ZELO pomemben vrsti red. Zakaj bi bil tako ZELO pomemben? Morda zato, če si sprejet na prvo izbiro, druga avtomatsko odpade in si ne moreš premisliti
confused-1.gif

Tako je. Recimo tvoja prva želja hoče 90 pik, tvoja druga pa 60 pik, tretja pa 50 pik.

Scenarij 1: dosežeš 40 pik - ne prideš nikamor, greš na drugi rok
Scenarij 2: dosežeš 52 pik - prideš na tretjo željo
Scenarij 3: dosežeš 62 pik - prideš na drugo željo
Scenarij 4: dosežeš 92 pik - prideš na prvo željo.

Če bi raje hodil na svojo drugo izbiro, potem sploh ne piši prve, ker moraš doseči med 60 in 89 pik. Če jih bo več, te bodo poknili na prvo željo in ne moreš iti na drugo. Če pa 90-faksa sploh ne boš pisal in bo tvoja prva želja 60-faks, pa kamot lahko dosežeš 92 pik in hodiš tja.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Da ne bomo preveč ugibali...

Citat:
VII. IZBIRNI POSTOPEK

A) Prvi rok

29. člen

Kandidati, ki so v prvi prijavi na prvem mestu navedli študijski program, za katerega ni bil sprejet sklep o omejitvi vpisa, so v ta program sprejeti, če izpolnjujejo splošne pogoje za vpis.

Kandidati, ki so v prijavi na prvem mestu navedli študijski program, za katerega je bil sprejet sklep o omejitvi vpisa, ali študijski program, za katerega se ugotavlja posebna nadarjenost, sposobnost oziroma spretnost, so v ta ali v naslednja v prijavi navedena študijska programa z omejenim vpisom sprejeti, če izpolnjujejo splošne pogoje za vpis in so dosegli zadostno število točk, na še prosta mesta pri študijskih programih z neomejenim vpisom pa, če izpolnjujejo splošne pogoje za vpis.

Če je za še prosta mesta pri študijskem programu z neomejenim vpisom prijavljenih preveč kandidatov, ki so ta program v prijavi navedli na drugem ali tretjem mestu, se za izbiro teh kandidatov uporabljajo merila, ki so s študijskim programom določena ob omejitvi vpisa.

Na način, določen v prejšnjih dveh odstavkih, se v študijska programa, v prijavi navedena na drugem ali tretjem mestu, razvrščajo tudi kandidati, ki ne izpolnjujejo pogojev za vpis v program, v prijavi naveden na prvem mestu.

Na seznam sprejetih se uvrstijo tudi kandidati z enakim številom točk, kot jih je dosegel zadnji uvrščeni glede na število prostih vpisnih mest, določenih s sklepom o omejitvi vpisa, razen, če je z merili za izbiro kandidatov, objavljenimi v razpisu za vpis, določeno drugače.

Vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20107&stevilka=212

Skratka... če jaz prav razumem. Če je vpis omejen, ni razlike med 1., 2. in 3. izbiro... sprejet boš na prvega, pri katerem dosegaš pogoje. Če pa je bila 2. ali 3. želja neomejena, ampak je preveč kandidatov za prosta mesta, se pa tudi tukaj vpis omeji.

Torej... ni čisto vseeno, kaj daš na 1., 2. ali 3. mesto... ampak, če so vse tvoje želje že v štartu omejene, je pa popolnoma vseeno.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Tako je. Recimo tvoja prva želja hoče 90 pik, tvoja druga pa 60 pik, tretja pa 50 pik.

Scenarij 1: dosežeš 40 pik - ne prideš nikamor, greš na drugi rok
Scenarij 2: dosežeš 52 pik - prideš na tretjo željo
Scenarij 3: dosežeš 62 pik - prideš na drugo željo
Scenarij 4: dosežeš 92 pik - prideš na prvo željo.

Če bi raje hodil na svojo drugo izbiro, potem sploh ne piši prve, ker moraš doseči med 60 in 89 pik. Če jih bo več, te bodo poknili na prvo željo in ne moreš iti na drugo. Če pa 90-faksa sploh ne boš pisal in bo tvoja prva želja 60-faks, pa kamot lahko dosežeš 92 pik in hodiš tja.
Torej je tako, kot sem si jaz predstavljal. Nihče nima prednosti in sprejet si na prvi faks za katerega izpoljuješ pogoje. (po vrstnem redu). Če si sprejet na prvo izbiro, se ne moreš potem premisliti in se vpisati na drugo izbiro, kljub temu da izpolnjuješ pogoje. Lahko se vpišeš edino v 2. roku (seveda če je še fraj)
Najboljše je napisati fakse po številu zahtevanih točk (od največ do najmanj) To seveda govorim, če se še nisi čisto odločil na kateri faks bi šel.
Hvala

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20107&stevilka=212

Skratka... če jaz prav razumem. Če je vpis omejen, ni razlike med 1., 2. in 3. izbiro... sprejet boš na prvega, pri katerem dosegaš pogoje. Če pa je bila 2. ali 3. želja neomejena, ampak je preveč kandidatov za prosta mesta, se pa tudi tukaj vpis omeji.

Torej... ni čisto vseeno, kaj daš na 1., 2. ali 3. mesto... ampak, če so vse tvoje želje že v štartu omejene, je pa popolnoma vseeno.
Mater so zakomplicirano napisali
bonk.gif
Zdaj še manj razumem. Tudi jaz si približno tako razlagam kot si napisal.
- če je povsod omejitev vpisa je vseeno kaj daš na 1., 2. ali 3. mesto
- če ni omejitve in se pojavi preveč kandidatov z 2. in 3. izbiro, pa velja omejitev samo za te kandidate (za tiste pod 1. izbiro pa ne)
Je res?

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Sprejet si na tisto šolo, ki je prva po tvojem seznamu in da zadoščaš pogojem!

Imaš na seznamu:
1. Izbira - Šola a
2. Izbira - Šola b
3. Izbira - Šola c

Če na šoli a ni omejitev si sprejet na šolo a, saj je tvoja prva izbira. (Izbira 2. In 3. Sploh nista pomembni)
Če ima šola a omejitev in imaš dovolj točk za vpis boš sprejet na šolo a. (Izbira 2. In 3. Sploh nista pomembni)
Če ima šola a omejitev in nimaš dovolj točk, greš po seznamu po vrsti na drugo napisano šolo, šolo b. sprejet si v primeru da nimajo omejitev, ali pa imaš dovolj točk če ima šola omejitev. Če ima šola b omejitev in nimaš dovolj točk za vpis gre spet naprej po seznamu na šolo c, če šola c nima omejitev si sprejet, če ima šola c omejitev in imaš dovolj točk si sprejet, če nimaš dovolj točk in ima šola omejitev si izpadel iz prvega roka in greš na drugi rok.

Šole napiši po takem vrstnem redu kot so ti ljube.

Primer.:
Po maturi imam 70 točk.
Moj seznam je.:
1. Medicinska (omejitev 80 točk)
2. Feri (nima omejitve)
3. Filozofska (omejitev 65 točk)

Sprejet bom na feri, saj ne zadoščam pogoju medicinske, takoj po seznamu naprej je feri ki nima omejitev. Tretja možnost tukaj sploh ni pomembna.

PAZI! Ko si v prvem roku enkrat sprejet na katerokoli šolo iz teh treh možnosti si na to šolo zaklenjen in nimaš več možnosti da bi si premislil do naslednjega leta, saj ne moreš pristopit na drugi rok! Pazi tudi na to da ko si sprejet še ne pomeni da si vpisan, za vpis boš dobil poziv po tem ko boš sprejet.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Hm, se probam spomniti, kako je blo v mojih časih... Kaj pa če pride do takega primera:

Primer.:
Po maturi imam 70 točk.
Moj seznam je.:
1. Medicinska (omejitev 80 točk)
2. Feri (67 točk)
3. Filozofska (omejitev 65 točk)

Feri je zaseden z osebki, ki so ga dali na prvo mesto. Ali kandidat, ki ga je dal na drugo izvisi, na glede na to, da ima več točk, kot tisti, ki ga je dal na 1.mesto in bil sprejet? Ali so točje kandidata že upoštevane pri izračunu potrebnih točk za vpis?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Feri je zaseden z osebki, ki so ga dali na prvo mesto. Ali kandidat, ki ga je dal na drugo izvisi, na glede na to, da ima več točk, kot tisti, ki ga je dal na 1.mesto in bil sprejet? Ali so točje kandidata že upoštevane pri izračunu potrebnih točk za vpis?
To tudi mene bega
confused-1.gif

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Po pravici se ne spomnem, ker je že kar nekaj let nazaj, vem pa da sm se jst tut takrat to spraševal. Ampak ali nimamo 1000 in en zavod in usposobljene ljudi, ki bi to morali vedeti in svetovati?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Za to svetovanje bi moral biti usposobljen šolski psiholog. Vsaj v mojih časih so nam tole dilemo 3x jasno in glasno razložili.

(Si OP upa povedati, za katero srednjo šolo gre? V Dnevniku bi lahko naredili tudi sezname šol z nesposobnimi šolskimi psihologi, ki živijo od javnega denarja
evil.gif
)

Detajli so danes že megleni, mislim pa, da bi v tem primeru prišel tudi na FERI. Je pa mogoča ena izjema: če bi se na FERI že s 1. željo vpisalo dovolj folka, ki bi imelo več pik od tebe, bi ti s s tvojo 2. željo izvisel (v 1. roku)

Se pa ne spomnim več kako deluje mehanizem določanja omejitve vpisa.
redface-1.gif

Kar pa ni posebna katastrofa, ker imaš potem še 2. roku za vpis (običajno so tam omejitve višje, ni pa popolnoma nujno).

Btw., so te pike res tak problem? Z mojimi 27 pikami z mature se spomnim, da bi v 1. roku prišel na katerikoli faks... Je res tak problem v maturo vložiti en dan učenja?
confused-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Prideš na Feri. Seznam sprejetih se oblikuje, ko se gre vse želje skozi. Enako velja za točke. Ko se vzame najboljših toliko in toliko, ki so želeli na določen faks (kolikor je prostih mest), takrat se pogleda koliko je imel zadnji točk in reče, da je bilo za določen faks potrebno toliko in toliko pik. Ne v naprej. To kar mi tukaj govorimo koliko je potrebno za določen faks, da želje v pravem vrstnem redu razporedis, je na podlagi preteklih izkušenj, ki pa ponavadi držijo, gre pa se vseeno za špekulacije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ampak kakor jst razumem ta sistem in kakor je bil postavljen v "mojih časih".

Če vpišeš:
1. medicina (90 točk)
2. FDV nek popularen program (60 točk)
3. nek X tehnični faks (ni omejitve)

... nato zbereš 65 točk. V prvi program NISI vpisan ker nimaš dovolj točk, na drugem pogramu NISI vpisan ker imajo prednost tisti ki so vpisani s prvo željo in na koncu si sprejet na 3ji faks če slučajno niso že z 2go željo zafilal prostih mest.
tongue-1.gif