Vozniški izpit pred 18 letom

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
V vsakem primeru mora kandidat prevoziti cca 15-20 ur v avtošoli, preden ga spustijo na cesto s spremljevalcem.
Ja 20 ur, že, ampak mladoleten se potem lahko uči in nabira prakso zastonj. (recimo da mu fotr ne računa). A pri polnoletnih se tudi da tako zmenit?

Zadnjič je ena prjatlca naredila izpit, pa je imela čez 40 ur.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
To se je pa reba pozanimat na izpitnem centru, do kdaj si lahko voznik s spremstvom. Moj sin je sforsiral, da je že v prvem tednu po 18. letu imel izpitno vožnjo, v tem primeru bi se pa še malo fijakal s spremstvom in nabiral izkušnje zastonj.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Ne vem kam se mulariji mudi, potem pa BMW pa gasa po cestah? Pred 20imi niso dozoreli še...morda ženske, fantje pa ne.....

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Itak bi morala bit omejitev, glede moči avtomobila za novopečene voznike. Sam sem delal kot inštruktor vožnje nekaj let in sem ogromno stvari videl. Ta noviteta za delanje izpita pred 18 letom, se mi zdi vredu. Normalno, da oseba naredi po 18.letu iz prve, če ima več kot dovolj časa, da se navadi avta, motorike, spremljanja prometa itd... Edino, kar je veliki faktor je trema. S tem se pa mora vsak, sam s seboj pomenit, kako glede tega. Koliko ur pa vsak potrebuje po normalnem programu, je pa različno od kandidata do kandidata. Tako kot povsod, je tudi tukaj odvisno od marsičesa. Je pa najlažje krivit inštruktorja za svojo nesposobnost. Nekako je nenapisano pravilo, da se vsi jezijo na inštruktorje, ko jim ne gre. Če pogledamo naprimer pri šoli, tam pa ni kriv učitelj, ampak učenec sam. ZAkaj se to tko obravnava, je jasno, zaradi denarja. Ker pola je relativno brezplačna, avtošola pa ne. In potem so izgovori, inštruktor te nateguje za ure. Kar ne rečem, da se kje ne dogaja, samo pri sebi točno vem kako in kaj se je dogajalo. Npr so bili primeri, ki so bili obupni, vidiš že takoj, da bojo problemi pri učenji. Vendar take vrste kandidatov pritiskajo, da bi nastopili na glavni vožnji čimprej, kljub temu, da jim zatrjuješ, da niso še pripravljeni. No potem, po nenehnem pritiskanju jim popustiš, in se večinoma vrstijo padci. Ko se pa to zgodi, si pa vsega ti kriv, in zato odidejo drugemu inštruktorju. Nakar tudi tam padajo, in ugotovijo, da je pa ta inštruktor drugačen, niso nanj navajeni na drugi način dela. Tako vidijo, da le ni bilo slabo ter te zato začnejo prositi, če se lahko vrnejo nazaj. Smešno ampak resnično. No to sem opisal, tiste bolj težke primere.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Itak bi morala bit omejitev, glede moči avtomobila za novopečene voznike.
Prvovrstna neumnost. Le majhen delež 18-letnikov ima lasten avtomobil. Ostali vozijo družinske avtomobile. Taka ideja pomeni še en način, kako obremeniti družine z velikim stroškom in menjavo avtomobila po nepotrebnem. Dovolj je že, da zavarovalnice legalno kradejo doplačilo za zavarovanje. Če bi bila vsaj protiutež in bi ljudje do n-tega leta plačali manj za zdravstveno zavarovanje, ker ga bistveno manj rabijo kot starejši. Ker smo ujetniki "stare družbe", bi to bila diskriminacija in pomanjkanje medgeneracijske solidarnosti. Ali pa ženske več plačale za pokojninsko zavarovanje, ker so bistveno dalj v penziji kot moški.
Mladi bodo manj nevarni na cestah, ko bo družba imela druge vrednote. Te mladi prevzamejo od starejših in nič ne pomaga, kaj otroku govoriš, če ga pa vsak dan voziš po cestah in vidijo, kaj se dogaja.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
S tem se pa jest ne strinjam. Kar pišeš je traparija.

Vsak najbolj švoh avto razvije dovolj visoko hitrost, da se lahko v njem ubiješ.
Praviloma so močnejši (težji) avti tudi bolj varni.
Lahko te moč motorja tudi spravi ven iz kritične situacije. z močnim avtom prehitevaš 10 sek, v primerjavi 30 sek s šibkejšim.
A boš sedaj svoj močnejši in boljše avto prodal, in kupil cliota, da se bo lahko še tvoj otrok smel kam peljat????

Nesreče mulcev se dogajajo zato, ker v glavi nimajo vse pošlihtano, pa izkušenj manjka, ne pa zaradi moči avtomobila.

Še vedno pa ni noben napisal, ali je vožnja s spremljevalcem možna tudi za polnoletne ali ne. Ve kdo?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Tako je, urediti je treba v glavi, konec koncev stopalka za plin nima samo on-off funkcije...

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Moj sosed, je pri 18ih dobil od staršev Novega Pola 1.4 turbo se mi zdi. Je pa tok smotan, da ko preparkirava očetovo Panamero, da vedno z zadnjim odbijačem nasloni na steno. Parkrat se je še skoraj vame zaletel, ko mi je prihajal nasproti. No po enmu letu, je pa lepo dobil Golfa Gti R edition al neki podobnga. Skratak najhujšega Golfa ki pride iz tovarne, pa mulc nima pojma. Samo odštevam dneve....
Jz sm za prvi avto meu Reno 5 in vem, kok me je dajal, da ga prtisnem. Samo hitro sem stopil na realna tla, ko se je mimo mene zapeljal, kaka močnejši avto. Če bi meu takrat 300 konjev bi šlo pa 300kmh. In tak nisem bil, damo jaz, ampak večina, ki jih poznam.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Ja, morajo opravit še dodatno usposabljanje med 0,5 in 3. leti od pridobitve izpita.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:

Še vedno pa ni noben napisal, ali je vožnja s spremljevalcem možna tudi za polnoletne ali ne. Ve kdo?

Bi rekel, da ni omejitve glede starosti.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Prvovrstna neumnost. Le majhen delež 18-letnikov ima lasten avtomobil.

Pravzaprav, kar jaz poznam 18 letnikov z izpitom, imajo vsi svoje avtomobile. Res pa, večinoma, mala jajčka.

Sicer pa sam zase vem, da bogu hvala, da je bil moj prvi avto mali jajček, ki ni šel nikamor, ker sem ga po nekaj mesecih začel tiščati do daske vedno in povsod... Če ne bi imel tistih 20 sekund do 100, bi se gotovo kje ubil.
tongue-1.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
V vsakem primeru mora kandidat prevoziti cca 15-20 ur v avtošoli, preden ga spustijo na cesto s spremljevalcem.
Ja 20 ur, že, ampak mladoleten se potem lahko uči in nabira prakso zastonj. (recimo da mu fotr ne računa). A pri polnoletnih se tudi da tako zmenit?

Zadnjič je ena prjatlca naredila izpit, pa je imela čez 40 ur.

Če je potrebovala 40 ur, da je naredila izpit, potem ji inštruktor zagotovo nebi dal dovoljenja za vožnjo s spremljevalcem pri 20 urah. Za take je boljše, če izkušnje nabirajo z profesionalnim inštruktorjem.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Men se zdi butast, kaj bo pa spremljevalec naredil, ce bo slo kaj narobe? V avtosoli ma vsaj pedala, pa lahko kej resuje. Tu je vse na mulariji in njihovih sposobnostih.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Itak moraš, da lahko voziš s spremljevalcem, narest društvenga, kar naj bi pomenilo, da si sposoben samostojne vožnje.

Men je blo pa super. S spremljevalcem sem vozil cirka eno leto kamorkoli smo šli v različnih vremenskih razmerah in sem bil v avtu, ko sem opravil izpil in se začel vozit uglavnem sam, vseeno nekoliko bolj suveren, kot če bi odvozil let tiste ure v avtošoli. Spremljevalec ne more voziti namesto tebe, vseeno pa lahko pomaga s konkretnim nasvetom v dani situaciji.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Citat:
V čem pa je finta, da bi nekdo delal izpit pred 18. rojstnim dnevom, če mora imet potem spremljevalca?
Meni je finta v tem, da bo otrok eno leto vozil pod mojim nadzorom in da bo s tem pridobival prepotrebne izkušnje.
zmaga.gif

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Sem odločno proti temu! Že tko je dost podivjanih mladih voznikov na cesti!