Volksbank po novem Sberbank!?

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Se hočem prijaviti v e-banko in me kar neakrat preusmeriu na neki zeleno stran in mi za trenutek ni bilo nič jasno...

No ruska Sberbank je lani februarja kupila Volksbank in sedaj uradno preimenovala banko tudi v Sloveniji.
smile-1.gif

Сбербанк, kako se to izgovori? Zberbank?

http://www.dnevnik.si/poslovni-dnevnik/poslovni/novice/volksbank-se-je-preimenovala-v-sberbank-banko
http://www.banka-sberbank.si/

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Ja, a nisi dobil obvestila domov po pošti?
smile-1.gif

Dokler ti bankomat ne izpiše "Ваш счет пуст" se ne sekiraj
smile-1.gif

Sem zadnjič bral en zanimiv članek - katere banke so še kao "varne" v SLO. Samo dve:
- Sberbank zaradi svežega ruskega kapitala
- BKS (ker za vloge jamči Avstrija in ne Slovenija)

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Ja, a nisi dobil obvestila domov po pošti?
smile-1.gif

Dokler ti bankomat ne izpiše "Ваш счет пуст" se ne sekiraj
smile-1.gif

Sem zadnjič bral en zanimiv članek - katere banke so še kao "varne" v SLO. Samo dve:
- Sberbank zaradi svežega ruskega kapitala
- BKS (ker za vloge jamči Avstrija in ne Slovenija)

Za BKS ne bi bil tako prepričan - BKS ima pri nas podružnico in zelo močno dvomim, da država Avstrija jamči za vloge pri nas.

Morda ni dobra vzporednica, ker ne poznam vseh zakonov, a ko je BenQ-Siemens šel v stečaj, je bila slovenska podružnica prepuščena slovenski shemi (beri: dobil sem 10% dolga po stečaju), Avstrijci so dobili od države vse. Vem, da je druga zakonodaja, pa vseeno. Ne bi se zanašal na pavšalne trditve.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.537
3.891
113
Ljubljana
hmpg.net
Napaka.
BKS je v avstriski shemi in za njene vloge garantirajo avstrijske banke.
Vse ostale "tuje" banke pa so (lahko) prepuščene same sebi, ker so samostojne pravne osebe.

Ampak:)

Po odločitvi sodišča glede Islandije to (BKS Avstrija) morda ne drži povsem:)

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Napaka.
BKS je v avstriski shemi in za njene vloge garantirajo avstrijske banke.
Vse ostale "tuje" banke pa so (lahko) prepuščene same sebi, ker so samostojne pravne osebe.

Ampak:)

Po odločitvi sodišča glede Islandije to (BKS Avstrija) morda ne drži povsem:)

Še vedno me nisi prepričal. BKS Avstrija je "mama" BKS podružnice pri nas. Enkrat sem se že nasral. Nekaj drugega je, če imaš pri BKS Avstrija odprt račun.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pa bi se potem avstrijci držali tega, če dejansko pride do problemov? Jaz jim ne bi tako slepo zaupal.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.537
3.891
113
Ljubljana
hmpg.net
Pred leti (veliko leti!) je ob propadu avstrijske hranilnice res prišlo do diskriminacije jugoslovanskih varčevalcev, ki pa je imela zaslombo v avstrijski zakonodaji (B.Križaj bi o tem znal več povedati). Od takrat se je zakonodaja na tem področju v EU precej poenotila in uredila.

Islandija sicer tu malo skače ven, vendar recimo, da bi se lahko zgovarjali na to, da je šlo za devizne vloge, ki načeloma niso v jamstvenih shemah.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Avstrija != Balkan.
Saj Islandija tudi ni.
wink-1.gif

Glej, če Avstriji zagusti orenk (in zapufana je zelo močno), ne vidim razloga, zakaj ne bi na hitro sprejeli kakšnih "olajševalnih" zakonov, samo da ublažijo krizo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Pred leti (veliko leti!) je ob propadu avstrijske hranilnice res prišlo do diskriminacije jugoslovanskih varčevalcev, ki pa je imela zaslombo v avstrijski zakonodaji (B.Križaj bi o tem znal več povedati). Od takrat se je zakonodaja na tem področju v EU precej poenotila in uredila.

Islandija sicer tu malo skače ven, vendar recimo, da bi se lahko zgovarjali na to, da je šlo za devizne vloge, ki načeloma niso v jamstvenih shemah.

Pa še to: hranilnica ni enako banka

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:

Pa še to: hranilnica ni enako banka

Kje pa je razlika?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Prav v državnih garancijahza depozite. To pa ne velja za našo Delavsko hranilnico, ki je prava banka.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.537
3.891
113
Ljubljana
hmpg.net
Jamstva za vloge v glavne povsod veljajo za kreditne institucije (tak termin se uporablja ponavadi v zakonih).
Erste bank je recimo "hranilnica", Sparkase tudi. Obe imata S s piko v imenu - kar je logo hranilnic v nemško govorečem področju.
Kdo paše v kreditne institucije (ki so varovane s shemo) pa v prvem členu avstrijskega zakona o bančništvu

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kako pa je potem lahko propadla tista avstrijska hranilnica, pri kateri je Križaj izgubil ogromno denarja? Ali pri nas tako imenovana banka Lipa, ali tista kranjska hranilnica, kjer so tudi mnogi obubožali?

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Kaj ti pomaga jamstvo za 100.000€, če položiš 2 Mio
wink-1.gif

Verjetno je to bilo pri Križaju...

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
kakšni pa so kaj pogoji pri najemu stanovanjskega kredita ...se je kaj spremenilo npr. na bolje oz zahtevajo manjše pribitke?