Vojaška policija in civilisti

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
66. člen Zakona o obrambi pravi :

(1) Vojaška policija ima pod pogoji, ki so predpisani za policijo, pravico in pooblastila, da:
1. opozarja ter ukazuje;
2. ugotavlja identiteto, napoti, vabi, privede, pridrži, omeji gibanje ali odvzame prostost;
3. opravlja varnostne in protiteroristične preglede, preglede prevoznih sredstev, prtljage ter objektov in njihovih okolišev, ki so posebnega pomena za obrambo;
4. zaseže predmete;
5. uporablja prisilna sredstva;
6. ureja in nadzoruje vojaški promet;

Zdaj pa mi naj nekdo razloži, s kakšnim pooblastilom po novem vojaška policija z radarjem meri hitrost ? Sicer niso imeli nikogar ustavljenega, ampak glede na to, da je stric v maskirni uniformi držal v roki stop loparček, drugi pa meril, to očitno nekaj pomeni... To sem doživel namreč danes na Streliški cesti v Mariboru, sicer na prostoru ki je med kresalčki zelo priljubljen.

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
41
Mogoce so hotli kak konvoj ustavit
grin1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jest tud mislim, da so lovili vojaška vozila.

ne se tok hitr razburjat.
wink-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Niso merili mene, pač pa nasproti vozeča vozila. V koloni definitivno ni bilo nobenega vojaškega vozila, drug gozdni joža je pa bil na stand by z liziko. Sprašujem se samo to, če je naša država res že v taki peesdi, da so poslali vojaške inkasante na ulico ? Sicer pa odgovor tako že vem...

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
merijo in ustavljajo vojaška vozila. redna praksa na ovinku v savljah v lj...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.769
113
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Niso merili mene, pač pa nasproti vozeča vozila. V koloni definitivno ni bilo nobenega vojaškega vozila, drug gozdni joža je pa bil na stand by z liziko.
A se smejo samo takrat prikazati ob cesti, ko slučajno zapelje mino kakšno vojaško vozilo?
confused-1.gif

Ali pa lahko celo kampirajo 24h ob cesti, ter čakajo, da se kdo pripelje mimo?

Razmisli malo

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik cat pravi:
To sem doživel namreč danes na Streliški cesti v Mariboru, sicer na prostoru ki je med kresalčki zelo priljubljen.

Malo naprej od Kostanja? Tam skoz stojijo, streliško jaz furam 45 na tempomatu, ker so res skoz tam, če ni kresalčkov pa je kreskangu,
vojaške pa še tam res nisem srečal
smile-1.gif

Očitno so še vojaško policijo ki je meni veljala za poštenjake spremenili v državne inkasante. Slabo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.329
7.372
113
a si nepismen?

So ti ze prej odgovorili: merijo svoje - vojaska vozila. Morda iz dolgcasa merijo tudi ostale vendar ustavljajo le vojaska vozila. Majo tud alkotest itd...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz...

..tako je kot so že nekateri napisali, ustavljajo vojaška vozila, dajo pihat, pregledajo opremo, verjetno se tudi kar tako ne smejo vojaki voziti z vozili ipd., popolnoma enako kot "obični" policaj ustavi civilista v avtu. Če imamo kakšnega vojaka na forumu, kateri je bil na kakšni misiji bo še več povedal.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Panikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....................

Samo res, kot je Roby rekel.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Niso merili mene, pač pa nasproti vozeča vozila. ...

No...ko smo pri merjenju...sem jih že videl kako lepo te streljajo v hrbet in te ustavijo par 100 metrov naprej...pa gledaš ko tele u nova vrata...............pravim za ta plave in ne za te zelene
grin1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Mislim da ni več daleč čas, ko se bo zakon malce spremenil in bodo smeli meriti tudi civilna vozila tako kot smejo danes redarji (pred leti niso smeli), izmerjene podatke pa bodo oddali policiji ali redarjem, ki smejo ugotovljene prekrške zakasirati. Zakaj pa nebi merili, če so za to usposobljeni in imajo opremo?

Ampak pomoje bi se dalo zakon zaobit tudi že danes. Vojska lahko bi lahko vojaške policaje za čas merjenja čisto uradno posodila civilni policiji in bodo ta čas pod civilnim poveljstvom policije. Pa je problem rešen. Sicer pa ko po enem letu dobiš domov kazen, itak te je poslikal stacionarni radar sam, a je važno, kdo je podatke iz njega prepisal, redar, vojaški ali civilni policaj?

Roby

Pripravnik
27. jul 2007
429
0
16
www.sd-preserje.com
Po meni dostopnih podatkih vojaška policija ne bo NIKOLI ustavljala civilistov, razen če so civilne osebe na njihovem varovanem območju (vojašnice...). Vojaški policisti so ponavadi na cesti takrat, kadar je napovedan kakšen konvoj. Lahko pa se tudi postavijo nekam na poti k vojašnicam, kjer je velik pretok vojaških vozil!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Trenirajo za primer, če pride kak okupator v Slovenijo. Potem jim bodo tako nabijali kazni za prehitro vožnjo, da se bodo slej ko prej pobrali nazaj v državo izvora.