Vodni tisk, žig - watermark

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Zaradi slabega znanja - neznanja angleščine ne morem v kakšnem programu gimp-u, acdc-see izdelati vodnega tiska.
Nekako sem uspel slike označiti v picasi, vendar ne uspem najti, kako izbrati velikost besedila, postavitev besedila na željeno mesto
na sliki ali vrsto pisave.
Če kdo obvlada prosim za navodila.
confused-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če uporabljaš Picaso je postopek takšen:
- odpreš fotografijo
- v prvem zavihku na levi klikneš na 'besedilo'
-klik kjerkoli v fotografiji in vpišeš želeni tekst, ki je sedaj uokvirjen z začasnim okvirjem,
- ta kompleten okvir s tekstom pa lahko premikaš po fotografiji (prikazane so štiri puščice)
- še en klik v okvirju doda obroč, ki ima na desni rdečo piko, pojavi se rokica s katero lahko tekst vrtiš in mu spreminjaš velikost
To so možnosti v fotografiji, samo urejanje teksta pa je na levi, kjer imaš od zgoraj navzdol:
- izbiro pisave
- velikost, slog in poravnave (enako, kakor v Wordu)
- urejanje videza teksta, z polnilom ali brez, klik v piko odpre možnost izbire barve
- drsnik na koncu te vrstice dodaja ali odvzema 'senco'
- spodaj je možnost 'Prosojnost', kjer z drsnikom določiš, kako intenziven bo videz žiga.
- na koncu klikneš na 'uporabi' in to je to.

Mislim da bo to dovolj, poskusi !

LP

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Oriolus, hvala.
Malo sem nerodno zapisal prvi post. To za eno sliko mi je (po)znano.
Problem imam, ko označujem celotni album:
- najprej označim album (oziroma slike)
- spodaj (na ekranu) kliknem ''izvozi''; na poljubno - željeno mesto
- pojavi se ''okvirček'' z željami - tu pa nastane problem -velikost pisave, barva, postavitev, ...

Nato lahko ta album zopet ''pošlješ'' v picaso in od tam naprej v splet...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Aha.
V tem oknu, ki se ti odpre pri izvažanju ne urejaš ničesar, temveč je treba po drugi poti:
Želeni vodni žig moraš ustvariti na eni od fotografij, potem pa v meniju 'Uredi' izberi 'Kopiraj vse učinke', v predalu za izvoz označiš vse želene fotografije in ponovno ukažeš 'Prilepi vse učinke'
Vendar pazi - če boš to fotografijo tudi dodatno urejal, recimo v kakšni od ostalih možnosti (kontrast, temperatura, sence itd), potem bodo ti učinki popravljeni na vseh izbranih fotografijah skupaj z vodnim žigom. Tega pa morda ne boš želel.
Zato ti predlagam, da z vodnim žigom 'opremiš' le popolnoma 'surovo' fotografijo,

LP

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Oriolus, še enkrat najlepša hvala. Super ! Še nocoj bom preizkusil ''recept''.

Shumi, saj teh brezplačnih programov na netu je ogromno, ampak meni je angleščina uganka, s prvajalnikom pa gre (pre)počasi.
Vseeno hvala.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Izberes fajle, dodas podpis, izberes pozicijo in prosojnost ter folder kamor ti jih namece. Bolj simpl ne gre in mislim, da bi slo tudi s prevajalnikom, kasneje itak vse ostane.