Ionska izmena.
Voda je kemijsko H+ in OH-, skupaj zvezana z ionsko vezjo. Trdotni elementi so v večini Ca2+, Mg 2+, ... ter sulfati, karbonati - naboj (minus naboj).
Sedaj pretakaš vodo skozi kolono posebnih smol ali zeolitoov, ki imajo v rezervi mnogo npr. H+ (kationska kolona) ali mnogo OH- (anionska kolona) - tam se trdotni elementi iz vode zamenjajo s prostim H+ oz. OH- iz smole.
Ven dobiš "deionizirano vodo", ki nima več trdotnih elementov, torej se ne izloča več kamen kotlovec. NI PA TO "destilirana voda"! Destilirana voda je kemijsko čista H2O, deionizirana ni tako očiščena.
Toliko skozi mojo 100 let staro kemijo
.
Aja - kis. Vodo pretakaš preko dolge kaskade bukovih oblancev, na katerih zelo rade živijo gljive ocetnega kisanja. Ko preteče voda do dna kaskade, je že nasičena z ocetno koslino. Za vinski kis uporabiš namesto bukovih oblancev grozdne tropine.
Pri tej tehnologiji ne moreš dobiti višje conc. kot 11%, ker takrat gljive pocrkajo. 11% je maksimum (prav pogrešam to koncentracijo
), v trgovini se prodaja samo 9%.